ALACANT. Com prendre una llimonada, fer una migdiada a l'ombra un diumenge o endinsar-se a la mar per apagar el sol que impregnat a la pell. Aquestes podrien ser comparatives del que serà Fresca, el festival d'arts escèniques que ha impulsat l'Institut Valencià de Cultura (IVC) a Alacant com a proposta per a aquest estiu. La primera edició de l'esdeveniment tindrà lloc del dimarts 17 d'agost al dimecres 25 en el 'Muelle 12', mateix emplaçament on s'ha donat a conéixer la iniciativa de manera pública el dimecres 2 de juny. A l'acte han intervingut el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la delegada territorial de l'IVC a Alacant, Alicia Garijo, els quals han detallat aquesta aposta cultural en viu.
L'objectiu principal d'aquest festival és potenciar Alacant com a ciutat cultural i confeccionar una "programació estable i referent per a estiu", ja que aquesta hi manca, a diferència de les propostes fermes en les èpoques d'hivern, tardor i primavera. Amb aquest punt de partida, s'ha apostat per les arts escèniques, amb grans companyies i "professionalitat dels espectacles", ha garantit el conseller, qui ha assenyalat que "la cultura ha estat clau per superar la pandèmia, sobretot per la branca de la salut mental".
La intenció és que Fresca no siga un festival aïllat, sinó que aquesta primera edició tinga continuïtat. "Ha vingut per a quedar-se", ha mostrat la seua voluntat Marzà. El pressupost per a arrancar és de 350.000 euros, en un intent del govern valencià per fer una aposta "clara i potent" per Alacant. A més, Marzà ha exposat que la Conselleria té clar que s'ha de continuar invertint en cultura perquè és "part de la solució, part de l'antídot" i ha avançat que s'habilitaran més línies dins del pressupost de la Generalitat cap a l'aposta cultural.
9 sessions d'arts escèniques
Segons ha afirmat Garijo, "Fresca és un festival en femení. La cultura ha d'entretenir, però també serveix per a enderrocar certs murs. Som fresques, sí. I què passa?", ha quasi reptat. A més, ha estat d'acord amb Marzà en què resultava una iniciativa "necessària" i una bona manera de visibilitzar el territori culturalment. Com es tracta d'una "edició kilòmetre 0" i no haver actuat abans en l'espai del 'Muelle 12', l'IVC ha decidit apostar per la "qualitat", amb governança de les propostes de circ i dansa, restant protagonisme als diàlegs, per desconéixer l'acústica del lloc per al format teatral. "Açò no vol dir que l'any que ve no puga ser d'altra manera", ha deixat la porta oberta.
El festival està dividit en dues parts definides: per un lloc, sis espectacles per a públic adult -programats a les 22:00 hores- i, per altre, tres dirigits a públic familiar -a les 20:00 h-, al que han anomenat Frescoreta. El primer grup l'inaugura, el dimarts 17, el guardonat espectacle de dansa Mulïer, de Maduixa Teatre, "una de les companyies valencianes més prestigioses a l'àmbit internacional. Al show apareixen cinc dones dansant amb moviment i poesia carregats de força i emocions", descriu la delegada alacantina de l'IVC.
El dijous 19 seguirà la dansa amb Sonoma, un espectacle de La Veronal on, en aquesta ocasió, nou dones dominen l'escena en una proposta avantguardista i contemporània, que fa referència a la figura de Luis Buñuel. "El coreògraf i director és Marcos Morau, el professional més jove en obtenir el Premi Nacional de Dansa en 2013", recorda Garijo. Continuant amb propostes de dansa, el flamenc aplegarà el dissabte 21 de la mà de Manuel Liñán, Premi Nacional de Dansa 2017, amb un espectacle -Viva!- que suposa un "crit a la llibertat de la transformació".
El circ entrarà en escena el diumenge 22 per mitjà de la companyia britànica Gandini Juggling, on l'obra Smashed espenta a nou malabaristes a jugar amb quasi un centenar de pomes i quatre jocs de te i que inclou "referència a elements cinematogràfics". El dilluns 23 tindrà lloc Hotel Paradiso, de l'alemanya Familie Flöz, un teatre de màscares "carregat d'humor negre amb una història travessada de comicitat", ha apuntat Garijo. I serà Manolo Alcántara qui tancarà la programació amb Déjà vu, un espectacle de circ "visual, suggeridor i arriscat".
D'altra banda, Frescoreta arrancarà el dimecres 18 amb Carilló, una proposta de Cia La Tal que gira al voltant del carilló del rellotge. El divendres 20 aplegarà el torn de El gran final, de Bucraá Circus, que conta la història de dos clowns que, a conseqüència d'una guerra, no han pogut acabar el seu espectacle i, al cap de molts anys, es retroben per a tancar-lo. "És una obra d'una alta bellesa i tendresa", la recomana Garijo. L'encarregada d'acomiadar els espectacles familiars serà la companyia Faltan 7, que presenta en Express a set dones i un home, "amb la particularitat que són les dones qui es portegen a elles mateixes i a l'home".
La delegada de l'IVC a Alacant ha informat que les entrades per a aquests espectacles es posaran a la venda pròximament al web festivalfresca.com i que tot l'esdeveniment comptarà amb les mesures habituals per a la covid-19, habilitant 400 butaques als shows de Fresca i 200 als de Frescoreta. Si bé ambdues propostes es desenvoluparan a l'auditori del 'Muelle 12', per a les de públic familiar s'adequarà un escenari distint dins de la zona.