Hoy es 22 de noviembre

HOMENATGE A L'ARTISTA QUE VA PARTICIPAR JUNT A PICASSO AL PABELLÓ REPUBLICÀ

La sala més lluminosa recordarà el pintor Juan Navarro Ramón a la Fundació Frax

15/03/2018 - 

ALFÀS DEL PI. La Fundació Frax rendirà homenatge al pintor Juan Navarro Ramón dedicant-li una de les seues sales. La inauguració de l'espai serà este divendres amb una exposició de les obres dels estudiants de Belles Arts d'Altea, Sostracció. Escultura en pedra. L'artista, nascut precissament a esta localitat de la Marina Baixa, va destacar per participar al pabelló de la República que es va presentar a l'exposició internacional que va acollir París el 1937.

Matías Pérez Such, president de la Fundació Frax, està content per este homenatge que preparen. Recorda com van quedar de contents amb l’exposició de Juan Navarro Ramón, que van organitzar el 2017. D'este creador que va viure pràcticament tot el segle XX se'l recorda particularment per la fita d'acompanyar l'obra més famosa de Picasso, el Guernica.

Tot i l'èxit de participar juntament amb els més importants pintors espanyols, quan tenia només 34 anys, va caure durant molt de temps en l'oblit. A això va contribuir en particular l'exili interior en el que va viure en tornar a Espanya, apunta la que va ser comissària de la mostra a Frax, Esperanza Durán.

El Guernica valencià

El professor de la Universitat d'Alacant i director del departament de publicacions de l'Institut Juan Gil-Albert, Joan Borja, va qualificar Et venjarem, l'obra que van portar a París com "el Guernica valencià". Pérez Such ho recorda encara i afegeix que "no és la millor obra però és molt representativa de la seua producció". Un conjunt del que assenyala que hi ha "quadres molt importants".

Més d'un centenar d'eixes pintures es van exhibir a El llenguatge dels colors, la primera gran retrospectiva que van organitzar a l'Alfàs. Ara, el president de la Fundació avança que estan "fent gestions amb l’Ajuntament d’Altea per a tindre una concessió temporal de la producció local". Sebastià García, vicepresident de la Fundació, creu que seria fonamental aconseguir-ho, "perquè tinga ressò ha d’estar tota la col·lecció ací".

I amb eixa feina està Pérez Such, qui vol també recuperar temporalment Et venjarem per tancar eixe homenatge. El quadre no va poder estar en la gran retrospectiva perquè no va arribar a temps. Segons conta el president, el Museu Nacional d'Art de Catalunya els va explicar que els tràmits per a moure una obra que forma part del patrimoni de l'Estat són molt lents.  

Com altres de les obres que van participar al pabelló republicà, els llenços van ser encàrrec de l'Estat. I al seu moment van tornar a Espanya, excepte el conegut cas del Guernica. Pérez Such conta com van anar a parar al palau de Montjuïc on van estar guardats als dipòsits fins el 1986, quan diverses investigacions van fer que s'adonaren dels tresors que tenien empaquetats.

Dos voltes han fet homenatge a eixa famosa exposició, una el 1987 a Madrid i una altra l'any passat a Barcelona. Ara, comenten els responsables de Frax, el projecte del Museu Reina Sofía és que "les obres que van acompanyar al Guernica l’acompanyen a les seues sales". Però mentrestant aplega eixa ocasió, "podríem fer-nos un dipòsit temporal d'Et venjarem, que estaria en la Fundació i Ajuntament d’Altea".

De moment, compten amb el suport dels familiars de l'artista alteà. "Hem trobat una relació magnífica amb Javier -el nebot de Juan Navarro Ramón- i la seua dona", s'enorgullix de dir el president. Estos, que són els propietaris d’una part enorme de la col·lecció, ja estan a Alacant per a poder acudir el divendres, 12 hores, a l'homenatge.

Un bateig lluminós

L'acte del divendres serà el bateig oficial del vestíbul de l'edifici. Esta àrea és la que dediquen habitualment per als treballs més experimentals que es presenten, indica Pérez Such. En este cas és on s'exposen els treballs dels estudiants de Belles Arts de la veïna facultat d'Altea, depenent de la Universitat Miguel Hernández. 

"Sempre hi ha molt de moviment al lloc", subratlla. D'esta manera, el pintor alteà mantindrà el record més lluminós gràcies a les amples vidrieres que marquen l'espai. El seu s'afegirà a les sales dedicades a creadors com Pedro Delso i Ramón de Soto, que ja conten amb els seus llocs destacats.

El degà de la facultat, José Vicente Martín, participarà també en l'homenatge a la figura del pintor republicà. Martín també és comissari dels fons propis amb què compta la Fundació. I amb ells està preparant un treball especial.

Entre eixes obres que té la Fundació -que inclouen noms com Picasso o Julio González, per nomenar sols alguns- també està Navarro Ramón. "Quan es va fer la mostra ens van regalar un quadre", recorda Pérez Such, "i això forma part de la col·lecció que tenim". El president desitja que eixa recent adquisició ajude a explotar millor l'obra del creador i puga servir com a reclam d’altres activitats culturals.

Noticias relacionadas

next
x