27 ACTIVITATS, LA MEITAT INFANTILS I JUVENILS

Plaça del Llibre: en valencià, amb llengua de signes i protagonisme dels lectors per avivar la lectura

20/04/2021 - 

ALACANT. Associar la lectura a l'oci. Eixe serà el leitmotiv que bategue durant tot el cap de setmana a la Plaça del Llibre, un esdeveniment que situa als lectors i lectores al centre, com a protagonistes de la literatura. Així ho ha expressat Teresa Val, directora de projectes de la Fundació FULL, a la roda de premsa que ha tingut lloc durant el dilluns 19 d'abril a la Seu de la Universitat d'Alacant (UA). Amb la que serà la 5a edició, la representant de FULL ha donat per consolidada aquesta iniciativa i s'ha congratulat de què Alacant es convertisca, durant un cap de setmana, "en el centre de la cultura i de la literatura al País Valencià".

A l'acte de presentació han assistit, a banda de Val, Vicent Moreno, subdirector general del Llibre, Arxius i Biblioteques; Héctor Cámara, director del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant (UA); Ismael Vicedo, membre de la Junta directiva de La Cívica - Escola Valenciana; Llíris Picó, membre de la Junta directiva de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) en representació de la vicepresidència pel País Valencià; Marinela García, d'Acció Cultural del País Valencià, i Diego Candela, del Servei de Publicacions de la UA.

Des del divendres 23 fins al diumenge 25 d'abril, l'alacantina plaça del Port (davant de l'Hotel Melià) estarà ocupada pels amants de la literatura, en el que seran tres jornades d'acostar al públic a la lectura de manera viva, "perquè per moltes plataformes digitals encara no hi ha res que substituïsca el plaer de trobar-se un llibre al davant", ha garantit Héctor Cámara, qui ha encoratjat a continuar promocionant la literatura, les autores i els autors en valencià. A més, el director del Servei de Llengües de la UA ha assenyalat que "Alacant és un sud que no és sempre agraït i té molt més a descobrir i oferir del que pareix. Per això, és important que es facen activitats d'aquest tipus".

Programació: impotància infantil i juvenil

La 5a edició de la iniciativa suma un total de 27 activitats, l'ampla majoria destinades al públic infantil i juvenil. Fent coincidir la inauguració amb el Dia del Llibre, el divendres al matí -i com ja és costum-, la festa del llibre arrancarà dirigida a centres escolars. Si bé la situació pandèmica no permet que la Plaça s'ompli d'escoles, sí que tindran presència, a més de poder seguir la programació via streaming des dels centres. Serà a la vesprada quan tindrà lloc una conferència on es pretén acostar les adaptacions a vinyetes del Tirant lo Blanc -amb la col·laboració de l'Aula del Còmic de la UA- i quan les presentacions "se centraran en llibres vinculats a Alacant i el seu entorn", ha apuntat Val.

El matí de dissabte i diumenge tindrà un protagonisme absolut del públic infantil i adolescent, amb bibliocircs -finançats pel servei de llengües de la UA-, presentacions de llibres juvenils, narracions infantils i el micro obert de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Una de les autores que hi participarà és Lliris Picó, qui ha destacat l'oportunitat de retrobar-se amb el públic, una relació que s'havia perdut amb la pandèmia. "Durant les fires del llibre que s'han anat celebrant -com la del passat novembre d'Alacant, que va ser virtual- hem pogut reprendre el contacte amb el públic, però no és ni de lluny com estar directa i personalment parlant amb els nostres lectors i lectores", ha distingit.

Per la seua part, les vesprades es veuran esguitades de poesia, més presentacions d'obres i música, amb concerts de Tendur - Mireia Tortosa i Canta Canalla. A més, aquesta cinquena edició incorpora una novetat a les activitats: algunes d'elles inclouen llenguatge de signes "per a arribar a totes les persones possibles", valora Val. En un intent d'adaptar-se al temps de covid, l'any passat es va posar en marxa la llibreria virtual de la Plaça del Llibre "per a apropar els exemplars a tot el públic, independentment d'on visca i del moment de l'any", comenta la directora de projectes de la Fundació FULL. Aquest catàleg compta amb més de 14.000 títols en valencià i on participen prop d'una vintena de llibreries valencianes que aporten les seues recomanacions i són qui fan la venda final als lectors i lectores.

El paper de la Generalitat

Augmentar el percentatge de persones lectores a la Comunitat, la lectura en valencià i la compra de llibres en valencià. Eixe és el triple objectiu que es fixa la Generalitat dins de la iniciativa de la Plaça del Llibre. "Una tasca difícil", és conscient Vicent Moreno, "perquè hem de competir amb les noves tecnologies, amb les tablets, els telèfons mòbils... Tot això lleva molt de temps per a l'oci i la cultura". És per això que subdirector apel·la directament als "agents de la societat civil", ja que la seua participació farà que la Plaça del Llibre -emmarcada dins del Pla Estratègic Cultural Valencià 2017-2021 'Fes Cultura'- siga exitosa.

A banda d'activitats com aquestes, el govern valencià també tracta de fomentar la lectura amb una sèrie d'ajudes econòmiques. Mostra d'elles són el milió d'euros per a potenciar la distribució i comercialització de la producció editorial; 700.000 € per a dotar i incrementar els fons bibliogràfics de les biblioteques municipals; 290.000 € destinats a la realització d'activitats de foment de la lectura; 650.000 € per a activitats de difusió del llibre i la lectura destinades a editorials, associacions i fundacions del sector del llibre; 350.000 € a les biblioteques municipals per a activitats de foment del llibre de la lectura; 25.000 € destinats a empreses editorials, associacions, escriptors, escriptores, il·lustradors per a assistir a fires internacionals i 300.000 € per a mobiliari i material informàtic de les biblioteques, a més de 360.000 € d'una nova línia per a la modernització de les llibreries.

La Plaça del Llibre

Aquesta edició de la Plaça del Llibre compta amb nombrosos col·laboradors, com són Acció Cultural del País Valencià; l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana; l'Associació d'Editorials del País Valencià; el Gremi de llibreters independents de les comarques d'Alacant; la Fundació FULL, pel Llibre i la Lectura; la Universitat d'Alacant; l'Institut d'Estudis Catalans; la Institució Alfons el Magnànim Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació; l'Escola Valenciana i la Cívica, amb el suport de la Generalitat Valenciana, entre d'altres.

Noticias relacionadas

next
x