ALCOI. La similitud entre un municipi de la Comunitat Valenciana de menys de 60.000 habitants i una ciutat d'EUA amb una població de més de mig milió pot resultar amagada a cop d'ull. Però la veritat és que la relació entre Alcoi i Detroit no guarda solament un punt en comú: "Ambdues eren ciutats industrials que han anat a més, tot i que l'evolució ha sigut molt més forta a Detroit. Al mateix temps, també existeix eixa part de què ambdues han estat sempre focus de cultura, de models culturals, amb música i teatre, entre d'altres. I a nosaltres ens agradava eixa polaritat, eixe joc de dues cares". Aquesta és l'explicació que ofereix un dels dos llibreters que van barrejar les dues ciutats perquè el 25 de març de 2017 nasquera a Alcoi Detroit Llibres, el projecte cultural de Felip Pineda (periodista) i Tòfol Cabeza (traductor) que ha resultat guanyador del Premi 2019 a la Llibreria més innovadora, un reconeixement que atorga la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. "Amb la intenció de fugir dels noms clàssics de les llibreries que es van obrir als anys 70", aclareix Pineda, "vam voler donar-li un nom que connectara més amb el públic d'ara. Allò que va començar com una broma, com un paral·lelisme entre Detroit i Alcoi -que nosaltres no hem sigut els primers a fer-lo- va acabar agafant forma, s'ha quedat i jo crec que ha agradat. A més, vam acompanyar el projecte de la imatge gràfica que ens va dissenyar Baptiste Pons, la qual cosa va acabar d'arredonir la proposta".
Dos anys i mig més tard, la llibreria ubicada al carrer Oliver ha vist materialitzada la seua primera recompensa oficial -a banda de la bona rebuda per part de la ciutadania-, amb un reconeixement "que ha sigut una alegria i una gran sorpresa, perquè encara que sí que coneixíem els premis, pensàvem que si volíem optar a ells ens havíem de presentar nosaltres", conta la reacció dels llibreters en assabentar-se que havien resultat guanyadors. Encara que el motiu d'aquesta distinció no ha sigut del tot desvetllat, Pineda intueix que "hauran destacat el fet que la llibreria siga un espai dinàmic i cultural on passen moltes coses; per l'ús que fem de les xarxes socials, ja que per a nosaltres són molt importants, perquè recomanem llibres i anunciem els actes que organitzem; per tindre un vincle molt fort amb el territori on estem, intentant sempre col·laborar amb entitats i associacions d'ací; i per tractar temes que puguen ser d'interés per a la ciutat d'Alcoi o la comarca".
Els guardons s'entregaran el pròxim 20 de novembre, en el marc del Dia del Llibre Valencià, en un acte que tindrà lloc en el monestir de Sant Miquel dels Reis, a València, on també s'entregarà el premi a la llibreria La Moixeranga de Paiporta per la seua trajectòria i a una sèrie d'editorials, com ja ha donat a conéixer la Generalitat: el premi al millor llibre editat és per a Electroshock. Edició integral (editorial: Barlin Project, SL); al llibre millor il·lustrat s'han atorgat dos, un a Germans (Editorial Bromera) i d'altre a Al país de l'olivera (Sembra Llibres); al cómic millor editat per a Panteras Negras (Desfiladero Ediciones); al llibre infantil millor editat per a Abecedario en verso del ratón diverso (Malian Editora); i al llibre juvenil millor editat per a Por o fugirem (Andana Editorial).
Com s'hi pot apreciar a l'haver sigut reconeguda com a innovadora, Detroit Llibres no constitueix solament un espai de consum lector, sinó que també conforma un lloc per a la cultura. "Nosaltres estem oberts al fet que passe quasi de tot. Qualsevol proposta que ens vinga donada i que nosaltres crega'm que puga encaixar en la nostra línia, estarem encantats d'acollir-la", expressa el llibreter. "Òbviament amb la coartada literària, l'excusa que hi haja un llibre pel mig o presentacions, que és el que més solem tindre. Però, a més, també organitzem xarrades al voltant d'algun tema en concret, debats, tallers infantils, contacontes i tallers per a adults, com papiroflèxia o un curs d'àrab". Aquest últim ha estat "un èxit", garanteix, "ja que s'han omplit les places les dues edicions que l'hem realitzat. Els va impartir Patricia, una xica d'Alcoi que està molt abocada en el tema de la integració i la multiculturalitat", trasllada Pineda, deixant veure que no sols la cultura té lloc a la llibreria, sinó també els valors socials.
Un espai dinàmic que, pareix, ha encaixat a la ciutat per completar la seua vida cultural (i la dels pobles de la comarca) des de ja fa més de dos anys, on, "tot i el nostre gust per la literatura, ens vam llançar al buit i vam aprendre de zero, però vam tindre a gent confiant en nosaltres des del principi", es mostra agraït el periodista. A més, interpreta que la sensació des del moment de l'apertura era la que havien "omplit un buit o tocat alguna tecla que havia generat una resposta molt positiva per part de la gent d'Alcoi. De moment el projecte sí que ha tingut cabuda ací, encara que les llibreries sempre estan en la corda fluixa. Va eixint tot endavant, però és un equilibri molt precari, el d'un sector que està vivint moltes pertorbacions i canvis", es mostra previngut.
Tot i tractar-se d'una llibreria generalista on s'hi poden trobar diversos tipus de llibres, Pineda i Cabeza també inclouen la vessant underground, ja que intenten "donar cabuda a les editorials independents que potser en altres llibreries no són tan fàcils de trobar. A més, estem prou atents a tot el que és literatura o edició en valencià, de pensament crític i llibres de distribuïdores alternatives. És a dir, tractem d'integrar aquelles parts que de vegades queden fora del circuit comercial", resumeix un dels dos impulsors de la llibreria.
D'entre la col·lecció que compon actualment Detroit Llibres i per posar-li el toc personal, Pineda llança una recomanació per animar a tota aquella persona que es trobe buscant la seua pròxima víctima literària: Joan Benesiu, un escriptor de Beneixama, amb la novel·la Serem Atlàntida. "A mi m'ha fascinat", sentència, "encara que ell ja n'havia publicat un parell abans i eren molt bones, però aquesta m'ha agradat encara més". Però aquest segell de qualitat no és de lectura fàcil, ja que el llibreter adverteix que "es tracta d'una novel·la que exigeix un poc més d'esforç per la part del lector; no és per a llegir en la mitja hora abans d'anar-se'n a dormir o en un moment, però compensa tot el que conté. Perquè, precisament Benesiu és mestre de filosofia, i a través dels personatges de la novel·la, dels seus pensaments i de les seues vivències, s'exposa una reflexió sobre la memòria, sobre els llocs i la relació que tenim amb ells i sobre la nostàlgia", avança Pineda.
L’estratègia BioUpAlcoi arranca amb una trobada d’experiències prèvies per renaturalitzar la ciutat a partir de la seua orografia