ALACANT. La paraula viva, la paraula escrita, pregonava el poeta Vicent Andrés Estellés. Ara, aquesta frase l'utilitza com a eslògan la 8a edició de la Plaça del Llibre d'Alacant, una "trobada" que homenatjarà a l'escriptor de Burjassot en el centenari del seu naixement, i que tindrà lloc des del divendres 16 fins del diumenge 18 de febrer a la plaça Séneca. Els detalls s'han donat a conéixer aquest dimecres 14 de febrer a l'Institut Gil-Albert, a una roda de premsa on han participat Cristina Martínez, directora cultural de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre; Héctor Càmara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d'Alacant; Teresa Val, directora de la Fundació FULL, i Lliris Picó, escriptora i representant de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
La Plaça del Llibre d'Alacant comptarà amb 28 activitats, 12 de les quals estan destinades als menuts i menudes. "La d'Alacant és la plaça més familiar", ha confirmat el seu director, qui ha desglossat que el públic més jove tindrà activitats escolars, tallers infantils, animació lectora, teatre i presentacions de llibres infantils. Però tampoc s'oblida d'altra classe de públic com l'adult, amb presentacions d'assajos, revistes i llibres, entre els quals destaca la novel·la Argila i calç, d'Elvira Cambrils, premi Enric Valor 2023 que atorga la Diputació d'Alacant.
A més, Domínguez ha destacat el protagonisme que adquireix la poesia a aquesta edició, a causa de l'homenatge a Estellés: "Hem volgut que a la programació estiguera reflectit", ha manifestat, exemplificant-ho amb activitats com els recitals, el debat sobre poesia catalana o la presentació de Bruc en flor, la primera traducció al català del poemari de l'autora portuguesa Florbela Espanca. Aquesta veneració poètica estarà present a les cinc places i també es pot interpretar com una proposta per a trencar amb el centralisme de València. "La plaça ja és un centralisme trencador, per això l'homenatge a Estellés serà transversal", ha assenyalat la directora de la Fundació FULL.
D'altra banda, Val ha subratllat els més de 2.000 títols en valencià que es podran trobar de manera presencial a la Plaça i les 30 entitats, empreses i institucions culturals que fan possible aquesta iniciativa. "És una celebració de la literatura feta en la nostra llengua, que demostra dia a dia que està viva". Afirmació amb què ha estat d'acord el director del Secretariat de Llengües de la Universitat d'Alacant, declarant que "enguany és la plaça de l'esperança i la continuïtat, sent un dels esdeveniments més importants que succeeixen a Alacant i al País Valencià".
Per la seua part, la representant de l'AELC ha insistit en la "gran oportunitat de contacte" amb els lectors que suposa la Plaça del Llibre d'Alacant, així com amb els companys escriptors, els editors i els crítics literaris. "La Plaça és un lloc on els escriptors reivindiquem el dinamisme i la qualitat de la nostra lectura, tenim parlants, lectors i lectores i escriptors", ha garantit, xifrant en 1.850 els socis de l'AELC.
La d'Alacant és la primera plaça de l'any, que precedeix a les quatre posteriors (Castelló, Elx, Gandia i València) i enguany estarà dividida en dues seccions: l'escenari dins de la carpa principal i huit carpes continuades de llibreria, presentacions i tallers. A més d'activitats relacionades amb la literatura, hi haurà un concert a càrrec de l'artista urbà Manyacaes, organitzat per l'IAC Gil-Albert, entitat que considera "fonamental" la Plaça del Llibre d'Alacant, que en l'edició de 2023 va sumar una assistència de més de 3.000 persones.
Divendres 16
Dissabte 17
Diumenge 18