Hoy es 17 de noviembre

han presentat un decàleg de mesures 

26 col·lectius s'uneixen a la plataforma -Nos per defensar el valencià davant les primeres mesures del Consell

25/01/2024 - 

ALACANT. Vint-i-sis col·lectius cívics s'han unit sota la plataforma -Nos per a "la defensa i promoció del valencià i l'exigència i viligància davant l'administració autonòmica del compliment de les seues obligacions per a protegir-la i respectar-la", tal com recull l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat valenciana. La presentació ha tingut lloc aquest dijous a la seu que la Universitat d'Alacant té al centre de la ciutat. 

Així, davant del que consideren "un retrocés de l'ús social del valencià i de les primeres accions del Govern valencià" -format per PP i Vox- d'"arraconament i de l'ús del valencià com a element de conflicte i divisió, aquests col·lectius s'han unit amb l'objectiu de proposar activitats en què el valencià actçue com a llengua d'acollida i de trobada on les persones, bé individualment o en grup, podran viure en valencià i conèixer les entitats que s'han unit a -Nos. 

Però a més de les activitats, els col·lectius que conformen ens han presentat un manifest que recull un decàleg de mesures per reivindicar que el valencià ha de continuar sent un espai d'acollida i de promoció social. Aquest manifest defensa el dret d'usar el valencià sense traves ni censura, tant per les persones nacitat al territori valencià com pels arribats d'altres punts, independentment de la seua llengua familiar. Els col·lectius reclamen el mateix tracte que té el castellà i han anunciat que presentaran accions de denúncia davant els incompliments de la normativa de promoció del valencià, així com a les associacions de defensa del valencià que siguen atacades o si es desautoritza a l'autoritat normativa de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

El decàleg té com a lema La llengua no és toca. És el mateix missatge utilitzat pels col·lectius i la comunitat educativa de les Illes Balears, on el Govern del PP i Vox ja ha adoptat canvis en matèria educativa, davant la possibilitat que en alguns centres es canvie la llengua vehicular del sistema d'ensenyament si els pares així ho reclamen.

Les mesures són decàleg són les següents:

1.- Vigilarem que la Generalitat Valenciana, les conselleries, les diputacions, els ajuntaments i totes les oficines públiques respecten el dret de la ciutadania a ser informada i atesa en valencià.

2.- Defensem el dret a estudiar en valencià perquè l’escola és la columna vertebral de la normalització de la llengua i un element de cohesió de tot el territori. Cal, per tant, un increment de l’ús vehicular del valencià en tot el sistema educatiu: escoles infantils, col·legis d’infantil i primària, instituts, centres de formació d’adults, centres de formació professional, centres d’ensenyaments artístics i universitats.

3.- Considerem que l’exempció de l’assignatura de Valencià en el sistema educatiu perjudica els drets de ciutadania de les persones nouvingudes o residents en comarques castellanoparlants. És necessari que s’elimine aquesta exempció per tal de garantir la igualtat d’oportunitats a tota la població.

4.- Instem a l’increment de la presència del valencià en els mitjans de comunicació, les plataformes digitals, les xarxes socials, el cinema, etc. Cal que l’administració pública fomente continguts específics per a la infància i l’adolescència en valencià en els mitjans de comunicació i i que promoga els creadors de continguts en valència a les xarxes socials. Defensarem i difondrem els diaris, revistes, emissores de ràdio i canals de televisió que usen el valencià.

5.- Lluitarem per la llibertat de rebre al País Valencià les emissions de les ràdios i televisions de Catalunya i de les Illes Balears. És vital l’articulació i potenciació de l’espai comunicatiu comú.

6.- El valencià és una llengua de futur i d’oportunitats laborals i té un impacte molt positiu en l’economia valenciana, xifrat en més de 56.000 llocs de treball[1]. Exigim campanyes públiques específiques de foment del valencià com a llengua d’oportunitats.

7.- L’empresa privada no pot obviar aquesta realitat i s’ha de comprometre més amb l’ús del valencià per contribuir a la seua normalitat. El govern de la Generalitat ha de posar en marxa campanyes de sensibilització i foment en l’àmbit empresarial.

8.- Volem que el País Valencià siga terra d’acollida de persones nouvingudes, que tenen el dret de conèixer el valencià per assolir una integració plena. Per tant, cal que l’administració facilite i potencie el coneixement del valencià entre totes les persones acabades d’arribar-hi.

9.- Exigim que el govern assegure la competència lingüística del conjunt del funcionariat, tal i com està regulat en la norma, perquè és l’única garantia que els valencians i les valencianes tinguem els mateixos drets en l’accés als serveis públics.

10.- Apel·lem a la ciutadania perquè exigisca al govern de la Generalitat Valenciana que s’aturen les discriminacions per motius de llengua i que denuncie qualsevol vulneració dels seus drets lingüístics, que són drets humans.

Formen part de -Nos Acicom (Associació Ciutadania i Comunicació), Acció Cultural del País Valencià; l´Associació de Directors i directors d´Escola Pública; BEA, Ca Revolta; Castelló per la Llengua, CCOO, Col·lectiu Ovidi Montllor, Coordinadora Obrera Sindical, Decidim, Camí del País Valencià, Escola Valenciana, Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià; Folc, Fundació Full, Intersindical Valenciana, Agència d'Informació, Formació i Foment de l'Audiovisual; Plataforma per la Llengua, SEPC, El Micalet, Stepv Intersindical Valenciana, Tirant de Veu, Unió de Cooperatives d'Ensenyament i les unitats multilingües de les universitats Jaume I, Alacant i València.


Noticias relacionadas

next
x