guanyador del premi enric valor de novel·la de la diputació d'alacant

Paco Esteve: "Amb el pas del segle XX al XXI sembla que hem tornat al XIX"

Si ha nevat, de Paco Esteve i Beneito, és una novel·la històrica empeltada de realisme mágic. I es que així era la vida a les muntanyesal segle XIX: dura, freda i amb un tot de magia que permetia a la població seguir endavant.

25/10/2016 - 

ALACANT. La senzillesa i la humilitat son qualitats que fan més grans els autors i les seues obres I totes dues qualitats semblen unides en el guanyador del darrer  premi Enric Valor 2015. Si ha nevat, de Paco Esteve i Beneito, és una novel.la històrica empeltada de realisme mágic. I es que així era la vida a les muntanyes al segle XIX: dura, freda i amb un tot de magia que permetia a la població seguir endavant. Tot i que la història ha necessitat d'una gran tasca de documentació, l'aportació de la imaginació de l'autor i la saviesa popularl'han feta mereixedora del guardó. “Es una novel·la de formació, comenta Paco Esteve, on el narrador es un jove periodista alcoià que viu a la València dels anys 40 devastada per la guerra, que per un problema de salut comença a tindre contacte amb Joan el Coces, un curandero d'Agres”. I este curandero será el que li donarè peu a l'autor, i al narrador, a contar la història de la familia Puig que va tenir una mena de monopoli de les caves de neu, dels gelers a la província d'Alacant, fins que entrara el segle XX i s'estengueren les fàbriques de gel per tota la geografia.

Si ha nevat sembla amagar un homenatge a Enric Valor. L'autor de Castalla, que dóna nom al premi, era arreplegador de rondalles tradicionals i novel·lista del canvi del món rural quasi feudal almón modern, amb el seu Cicle de Cassana. Paco Esteve es filòleg, una de les seues passions és la cultura i la literatura populars i, a l’igual que el protagonista de la seua història, la cultura popular i fins i tot la mitologia popular el van apropar a la realitat històrica de la seua novel·la. El protagonista “a poc apoc va involucrant-se i va entrant en este món mític i màgic de la medicina natural, que m’interesava recuperar, perquè son les últimes cuetades de la concepció de la vida màgica, perque la medicina tradicional hi havia coses que encara no podia curar si no era cosa de miracles. Este curandero li contarà al periodista com es van formar ell i com va conéixer a la família Puig al final del segle XIX”. Així,  tots dos testimonis recorren alguns importants episodis històrics del segle XIX,  com ara la revolució del petroli, la tercera guerra carlina, el còlera de 1885 o la transformació de les indústries tradicionals. També li contarà el final de la famlia Puig, la decadència de la familia Puig i  la desintegració d'una manera d'entendre la historia.

L'autor considera que, sense voler,  Si ha nevat es va convertir durant el seu procés de creació en la seua obra mes ambiciosa: “Jo comence a tirar del fil, ainvestigar i em done compte que la bola de neu es va fent gran, i del que estictrobant i m'adone que es una novel·la ambiciosa. Hi ha la documentació histórica, de la neu i la familia Puig. La documentació antropològica de la medicina tradicional, de l'art del curander, de curar. A més  hi ha tres fronts narratius,  perquè hi ha una part del llibre que passa enel segle XIX, un altra que passa als anys 40 del segle XX i una altra mescurta, que passa en la actualitat que es quan el narrador es vell, té 90 anys.”Tot amb una mateixa veu narrativa des de l'inici de la novel·la. És el mateix narrador en tres moments diferents de la història. I eixe recorregut és el que li porta a l'escriptor a fer una comparança amb el final del segle XIX i elmoment històric que vivim hui en dia. Un canvi de model productiu, un canvi demodel politic i un canvi en la relació de la societat amb el seu entorn i latecnologia. “Sembla que en el pas del segle XX al XXI, hem tornat al segle XIX”.

L'autor considera que, sense voler,  Si ha nevat es va convertir durant el seu procés de creació en la seua obra mes ambiciosa

Durant la creació de Si ha nevat, Esteve va poder tindre accés a documents de la familia Puig en la mateixa casa que vanhabitar a Ontinyent, i que ara es la seu de l'arxiu i biblioteca municipals. Encara s’hi conserven els escuts de la família i una capella que van manar construir els Puig. “La casa des del segle XVII havia sigut de la familia Puig, però con que el darrer Puig va morir sense descendència, porta el nom de lafamília de la seua dona. Des del segle XVII sent la casa pairal dels Puig i, només per uns quants anys, ara és coneguda com la Casa Velázquez”.

Paco Esteve ha rebut este premi amb gran satisfacció i un toc de sorpresa “perque té el nom d'Enric Valor, d'ací d'Alacant, i si mires el palmarés tots són noms que, o ja fa temps que duien una trajectòria literària o són noms que després tindrán una rellevança: Joan Olivares, Francesc Bodí, Anna Moner, i tants altres”.

L'obra de Paco Esteve arriba esta setmana a les tendes, després d'haver passat per la edició d'engunay de Plaça del Llibre de Valencia, celebrada este darrer cap de setmana,  on ha sigut un dels llibres més venuts. Editada per l’alzirenya Bromera, que celebra enguanyel seu 30é aniversari. A la portada del llibre, una fotografia d'una cava de gel de la localitat alacantina d'Agres, en procés de rehabilitació per part de la Diputació d'Alacant, organitzadora del premi Enric Valor.

Noticias relacionadas

next
x