X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información

ARRIBA L’EDICIÓ MÉS LLARGA

Nacho Casado obrirà el Festival de Jazz d’Elx amb la primera presentació de “Verão”

17/06/2018 - 

ELX. L’octava edició del festival de jazz il·licità començarà el 28 de juny amb l’il·licità Nacho Casado, per concloure el 8 de juliol amb la producció local Vintage Box. L’espai dels concerts continuarà sent el Pati d’Armes del Palau dels Altamira, a les 22:00 hores, de dijous a diumenge.

Festival que des dels seus inicis ha apostat per dues característiques principals, la modèstia d’un pressupost ajustat i la transversalitat entre estils. Humiltat i ambició en l’equilibri de la balança.

En el cartell d’enguany es troben noms consolidats del jazz més estàndard, com el pianista cubà Pepe Rivero o el saxo alt Perico Sambeat, noves propostes singulars dins del territori jazzístic, com les de l’ex-Presuntos Implicados Nacho Mañó junt amb la vocalista Gisela Renes, o els benissencs-pegolincs Jazzmàtiks i els seus covers jazzístics dels clàssics del pop i folk valencià de les darreres dècades. Un parell d’apostes més arriscades, la dels Mr. Groovy and the Blue Heads, una de les formacions de blues més reeixits del panorama estatal, o The Vintage Box, un combo de músics locals que aposta per la recuperació de temes clau dels anys 30, 40, 50 i 60, swing, doo wop, blues, rock’n’roll i pop en interpretacions exquisides. El cartell el completen dos noms que provenen dels territoris colindants amb el jazz, però que en els seus últims treballs han adoptat l’aroma complexe i alhora fàcilment identificable del jazz. La maña Carmen París que, tot i nascuda a Tarragona, el seu pas per Utebo (Saragossa) ha fet que se la identifique per una sonoritat mestissa entre la jota aragonesa, el jazz, el flamenc, el folk i el pop. El 2013 va treure un disc amb l’eloqüent títo d’Ejazz con Jota.

L’apertura del festival el dia 28 de juny, serà a càrrec de l’ex-Família del Árbol Nacho Casado, que en este 2018 ha publicat el que sens dubte serà un dels discos de l’any, Verao, on l’intimisme de la seua guitarra i la seua veu s’encomanen dels ritmes de la bossa nova i els intèrprets brasilers dels anys 40, 50 i 60. Nacho encetarà amb este “concert a casa” el seu periple de presentació del disc, en el qual està prevista una gira en companyia d’un dels representans més reeixits del folk indie nordamericà més intimista.

“És la primera presentació oficial del disc”, ens comenta el propi Casado, “l’inici de tour, es podria dir. I em sent comodíssim en ell. M’apetia molt explorar nous contextos, fora dels de la música folk o indie. Tot i que el meu disc té matissos jazzístics, no és propiament un disc de jazz i entendria que els més puristes puguen pensar què fa dins de la programació d’un festival de jazz, però això fa que el repte siga encara més gran. Tinc moltes ganes d’enfrontar les cançons amb altres públics”. Un repte especialment agosarat, tenint en compte que el fa a casa. “Comence a casa, i a més en un lloc on em feia moltíssima il·lusió tocar, el pati del Palau dels Altamira, on he estat com a públic i em sembla un lloc meravellós. Ja he tocat a Elx a l’Escorxador o la Llotja, fer-ho en este escenari m’aporta noves sensacions. Els programadors de cultura d’Elx es van interessar en el disc i em van preguntar si tenia intencions de fer alguna cosa ací, jo vaig deixar caure la possibilitat del Palau i ells em van incloure en el cartell del festival… qué més puc demanar. Li estic molt agraït i Julián i la resta de gent de cultura. El concert, a més, tindrà una escenografia molt particular, una decoració feta expressament per la gent de La Cierva Vintage Deco, una tenda de mobiliari vintage que està al carrer Santa Anna, bons amics, i que l’abillaran l’escenari de motius tropicals o el que ell considere que s’adiu amb les meues cançons”.

Per fer una ullada a la resta del cartell de 2018 del festival il·licità hem parlat amb el crític Álex García, responsable d’un dels podcasts de jazz de referència a Espanya, i de la seua web homònima, JazzTK-Revista digital de Jazz. “Tot i que sóc una mica reticent a què s’utilitze el nom del jazz en va, i que al final molts festivals d’estiu -un nom/continent d’allò més dúctil- que de jazz tenen alguna coseta, han acabat denominant-se ‘festival de jazz’, quan el que trobes és principalment pop, rock o velles llegendes com els magnífics Earth, Wind & Fire, que fan gust de sentir, però no són jazz. N’hi ha molts estils limítrofes amb el jazz, però el que nodreix estos festivals sol estar molt allunyat. I encara em sorprén més que es vulga adoptar esta denominació, quan vore el nom de jazz fa que molta gent pegue a fugir”.

No és el cas del Festival d’Elx, que sempre ha buscat una programació que transite en l’espai de frontera entre estos territoris limítrofes. “Dit això, el Festival d’Elx el conec des de la primera edició, en la que vaig descobrir un saxo israelí boníssim que no coneixia. I vaig descobrir també un espai magnífic, el pati del castell del Palau dels Altamira, un escenari espectacular, un lloc fantàstic, amb una molt bona acústica”.

Un festival que el continua sorprenent. “He de reconèixer que del cartell d’enguany només tinc dues referències, això sí, dues referències de molt de pes, Pepe Rivero i Perico Sambeat. Rivero és un pianista cubà excepcional, d’estos pianistes caribenys capaços de ficar una quantitat de notes i de sonoritats i músiques diferents en la seua interpratació, sense apartar-se en cap moment del so jazzístic, fins i tot acompanyant altres intèrprets, especialments vocals. Ací vindrà en format trio, el que em provoca molta curiositat. I Perico Sambeat és l’hereu de la gran tradició jazzística esmerçada per Tete Montoliu, tot i ser intèrprets de diferents instruments, piano en el cas de Tete, saxo alt en el cas de Perico. Però és que és un dels saxos alts més gran del món. Un tio que ha fet el que li ha donat la gana, apropant-se al flamenc, quan ha volgut, sense eixir escaldat, com li ha passat a molts, o a la composició, o al format big band. I a més una gran persona, conscient del seu estatus, però tan humil com per no vantar-se massa d’ell, sent molt accessible i ajudant moltíssim als músics joves”. 

Ací teniu la programació completa del festival:

VIII ELX JAZZ FESTIVAL 2018

Lloc: Pati d’Armes del Palau dels Altamira

Horari dels concerts: 22.30 h.

Preu de l’entrada: 10 € anticipada i 15 € el mateix dia.

Dijous, 28 de juny

NACHO CASADO

Divendres, 29 de juny

NACHO MAÑÓ + GISELA RENES

Dissabte, 30 de juny

PEPE RIVERO TRÍO

Diumenge, 1 de juliol

JAZZMATIKS

Dijous, 5 de juliol

PERICO SAMBEAT PLAYS FRANK ZAPPA

Divendres, 6 de julio l

MR. GROOVY AND THE BLUE HEADS

Dissabte, 7 de juliol

CARMEN PARÍS

Diumenge, 8 de juliol

VINTAGE MUSIC BOX

Noticias relacionadas

next
x