al conéixer LES PRESSUMPTES IRREGULARITATS

Compromís demana la retirada del bust del rei Juan Carlos I del vestíbul de l'Ajuntament de Sant Joan

14/10/2020 - 

SANT JOAN D'ALACANT. El grup Compromís a Sant Joan d'Alacant ha presentat un prec en què demana a l'alcalde la retirada del bust del rei emèrit Juan Carlos I després dels escàndols de corrupció que envolten la seua figura i la seua fugida aquest estiu als Emirats Àrabs.

La coalició progressista fa aquesta proposta arran les nombroses informacions dels últims mesos sobre la presumpta procedència il·lícita de la fortuna que Juan Carlos de Borbón y Borbón manté a través d'una trama financera offshore. Segons les informacions, Juan Carlos I va rebre en 2008 un dipòsit de 64,8 milions d'euros de la casa reial d'Aràbia Saudita, vinculats amb l'adjudicació de la construcció de l'AVE en aquest país. Els fons s'haurien transferit en 2012 cap un dipòsit en les Illes Bahames a nom de Corinna Larsen, relacionada amb l'exmonarca.

Addicionalment, s'investiga l'ingrés d'1,9 milions d'euros que suposadament Juan Carlos I va portar en una maleta a la casa del seu gestor financer a Ginebra en 2010, quan tornava d'un viatge d'Abu Dhabi i que li hauria regalat el rei de Bahrain; així com una donació de Kuwait de 5 milions d'euros a Corinna Larsen dies després d'un viatge oficial del llavors monarca a aquest país.

En l'àmbit judicial, el fiscal de Ginebra Yves Bertossa manté oberta una investigació sobre este cas de presumpte blanqueig agreujat de capitals. A més, el passat dia 8 de juny, la Fiscalia del Tribunal Suprem va assumir la investigació contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada en el cas «AVE del desert».

A més, aquests presumptes delictes tenen conseqüències econòmiques. En aquest sentit, l'Associació de tècnics d'Hisenda (Gestha) ha estimat que el rei Juan Carlos I hauria d'haver pagat 52 milions d'euros a l'Hisenda madrilenya per les suposades donacions que va realitzar el rei saudí en 2008. "Uns diners que als madrilenys i madrilenyes de segur que els hauria aprofitat per a invertir en millorar el seu sistema de salut o altres serveis" han declarat des de Compromís.

Per tots aquests fets, la formació progressista demana la retirada d'un bust que "embruta la imatge de les institucions i que no mereix presidir cap espai públic", manifesten. Per a Compromís els fets coneguts són de gran gravetat i es veuen agreujats per l'actitud de l'exmonarca, que ha decidit abandonar el país "en un dels pitjors moments per a la població, demostrant que els seus interessos personals i econòmics estan per damunt de la institució i del poble".

"No té cap sentit que el bust que presidix l'Ajuntament de Sant Joan siga el d'un rei fugit que no representa ni la decència ni l'ètica pública", ha sentenciat Sergio Agueitos, portaveu del grup municipal Compromís.

Noticias relacionadas

next
x