32 activitats del 10 al 12 de febrer

La Plaça del Llibre d'Alacant "més col·laborativa" de totes i enfocada a la lectura familiar

Foto: Pepe Olivares
2/02/2023 - 

ALACANT. La Plaça del Llibre d'Alacant és la "més col·laborativa" de les cinc places que organitza la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL). Així ho han corroborat els encarregats d'aquest projecte durant la presentació de la 7a edició d'aquesta iniciativa literària en valencià a la ciutat. Un acte que ha tingut lloc a l'IAC Juan Gil-Albert aquest dimecres 1 de febrer i on han intervingut Rafael Domínguez, director del circuit de places del llibre; Ismael Vicedo, representant de La Cívica - Escola Valenciana; Lliris Picó, representant de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), i Hèctor Càmara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d'Alacant.

En aquesta setena entrega, els llibres tornen a la Plaça Sèneca on, del 10 al 12 de febrer, s'omplirà amb més de 2.000 títols en llengua valenciana i 32 activitats gratuïtes adreçades a tots els públics. Si bé, enguany la Plaça del Llibre d'Alacant se centra a la lectura en família, recolzada amb l'eslògan 'La lectura, punt de trobada'. Com ha recordat el director del projecte, la d'Alacant posa "especial atenció en la literatura infantil i juvenil". Així s'aprecia a la trentena d'activitats, on es poden trobar performances, animacions lectores, tallers, jocs de fusta i presentacions de llibres.

A banda dels 2.000 títols que es podran trobar de manera presencial, a la llibreria virtual hi ha disponibles més de 18.000 llibres en valencià. Sobre la consolidació del projecte, Domínguez ha comentat que l'objectiu és "recollir quan més suport possible i anar afegint institucions i persones". I fixa com a "creixement absolut" que la plaça l'organitzara l'Ajuntament d'Alacant. "Hi ha un buit i nosaltres l'omplim i el liderem. Però pense que no estem molt lluny d'eixa situació", ha comentat, vaticinant l'organització per part de l'administració local.

Ja en la passada edició, la participació va créixer un 20 %, aplegant fins a les 3.500 persones, i les vendes van doblar les xifres d'edicions prepandèmiques. "Esperem poder superar eixes xifres", ha fixat el director de la Plaça del Llibre, qui també ha explicat que enguany la carpa de la llibreria s'obrirà cap a la Plaça Sèneca i s'acostarà als escenaris per a afavorir el flux de venda. A banda de les dades, el creixement de la iniciativa és causat per les institucions que donen suport, a les que enguany se sumen l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) -que donarà suport i obsequiarà els compradors amb un còmic editat per la institució- i la llibreria santjoanera Llibres Chus -que s'uneix a l'alacantina 80 Mundos-. "La plaça és un lloc on fer comboi i d'intercanvi de coneixements dels autors amb els llibreters i el seu públic", ha definit.

Però ha reivindicat la "falta suport econòmic, perquè pràcticament tot recau en la fundació (encara que hi ha suport d’altres institucions), però una plaça del llibre és cara de fer, perquè té un plantejament d'infraestructura car. Una ajudeta ens vindria bé per part de les institucions locals". És per "problemes econòmics" que l'anunciada Plaça del Llibre de Sueca en 2022 finalment no es va materialitzar i es van realitzar els cinc esdeveniments habituals, que aquest 2023 es reparteixen de la següent manera: Alacant (10-12 febrer), Elx (10-12 març), Gandia (30 març - 2 abril), València (26 octubre – 1 novembre) i Castelló (sense data fixada, però s'estima que per al primer cap de setmana de desembre).

Quant al representant de La Cívica - Escola Valenciana, Ismael Vicedo, ha confirmat que és la plaça "més col·laborativa i horitzontal a l'hora de la participació amb les institucions". Per la seua banda, el director del Secretariat de Llengües de la UA, Hèctor Càmara, ha posat el focus en la importància de la divulgació acadèmica, literària i lingüística, i ha expressat la seua voluntat que la Plaça del Llibre siga una "tradició", no quedant-se com "un cicle". I ha sigut l'AELC, Lliris Picó, ha definit la professió com a "solitària", agraint la Plaça del Llibre perquè dona l'oportunitat "d'eixir i estar en contacte amb el públic i els companys escriptors".

Programació

Com és habitual, el programa començarà amb activitats escolars amb més de 250 alumnes de centres educatius de la comarca. Cefire Alacant -que enguany no ha pogut col·laborar- participa amb unes jornades que tindran lloc el divendres, abans del primer taller infantil sobre 'com dibuixar animals amb formes geomètriques'. El mateix divendres hi haurà tres presentacions de llibres: 'Hèrcules, futbol i política', de Manuel Lillo; 'Una besada a la llengua', de Josepa Montagut, i 'Història de la Segona República al País Valencià', d'Aurelio Martí, a més de la performance anomenada 'Maleïts feixistes', de José Antonio Quesada.

El dissabte tindrà lloc un contacontes, una taula redona sobre la lectura en família, un concert de Maria Faubel, una animació lectora d'el conte del llop i els ànecs, un recital musical i nou presentacions de llibres: 'Fusta de carrasca', de Manel Alonso; 'La casa invisible', de Carme Cardona; 'Montnegre. Un riu, un territori, un paisatge', de Jorge Payá i Assumpció Brotons; 'La nova mestra', de Carme Cardona; 'In corpore sano', de Vicent Sanhermelando, 'Sobirania musical. Reflexions des de la perspectiva d'Al Tall', de Vicent Torrent; 'Tasta el valencià!'; 'Revista literària AiguaDolç, nº 51' i 'Nits de Contes al Palau', de Rafa Gomar.

Per a l'última jornada s'han organitzat un contacontes, una animació lectora sobre els contes dels germans Grimm i tres presentacions de llibres: 'Drets Humans', de Yayo Herrero; 'Tercera edició: sexe, llibres i lawfare', d'Enric Nomdedéu, i 'El tocadiscos de Joan Fuster', de Pau Alabajos. Els tres dies estaran disponibles durant unes hores els jocs de fusta.

Noticias relacionadas

next
x