ALACANT. No hi ha un número objectiu per a confirmar que un projecte s'ha consolidat, però el de la Plaça del Llibre d'Alacant pareix ser el sis. A eixa conclusió s'ha arribat en la roda de premsa de la 6ª edició d'aquest esdeveniment literari en clau valenciana, que se celebrarà des del divendres 11 fins al diumenge 13 de febrer en la plaça Séneca. La presentació ha tingut lloc el dimarts 8 a l'IAC Gil-Albert -entitat que s'ha sumat a l'organització de l'esdeveniment- i en el que han estat presents Ismael Vicedo Madrazo, membre de la Junta directiva de La Cívica - d'Escola Valenciana; Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre; Teresa Val, directora de la Fundació Full; Lliris Picó, membre de la Junta directiva de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) en representació de la vicepresidència pel País Valencià, i Héctor Cámara, el director del Secretariat de Llengües de la Universitat d'Alacant.
La consolidació ve marcada per diversos factors: en primer lloc, l'adhesió de més institucions, com el mateix Institut de Cultura Alacantina. En aquest sentit, Teresa Val ha subratllat les més de 40 entitats col·laboradores, el que vol dir que "comptem amb els agents dinamitzadors de cada lloc on se celebra cada plaça". I ha assegurat que, quan va arrancar el projecte, ningú preveia "l'envergadura que ha agafat com a vertebrador de territori, literatura i indústria del llibre en valencià".
A més, la directora de la Fundació Full ha revelat que, a les quatre places del llibre amb què es comptava, s'inicien dues més: Elx i, de forma efímera, Sueca, que està vinculada a l'any Fuster. Un recorregut de sis espais literaris en valencià que comença a Alacant, ciutat que aquest 2022 té una localització diferent del port, on s'ha hostatjat anys enrere: la plaça Séneca, una "ubicació urbana, cèntrica i molt en consonància amb el concepte de Plaça del Llibre", ha qualificat Val.
Quant a la presència literària, a l'espai hi haurà 12 editorials ("que programen activitats i tenen una participació més activa i destacada") i més de 1.200 títols a la llibreria de la plaça, si bé, no solament d'aquesta dotzena d'editorials, sinó de més d'un centenar. I seran més de vint les autores i autors que estaran presents. A més, la llibreria virtual ofereix la possibilitat d'anar més enllà de la presencialitat i trobar a aquesta llibreria online i accessible més de 15.000 títols.
D'altra banda, Rafael Domínguez ha valorat "l'esforç per a dur més activitats, sumant més de 30, de les que la meitat van adreçades al públic menut", per la natura de la Plaça del Llibre d'Alacant, que té molt en compte la lectura infantil i juvenil. Entre les propostes per al públic infantil i adult es realitzaran 14 presentacions de llibres, quatre converses literàries, dos concerts i d'altres activitats com el bibliocirc o contacontes.
Destaquen la conferència sobre el centenari de Joan Fuster (divendres 11 a les 11:00 h), que es realitzarà en la Seu de la UA i via streaming per la impossibilitat d'ajuntar a diversos instituts de la comarca per la covid-19; dues activitats que inclouen llenguatge de signes com són el contacontes Íker i el llibre oblidat, de María José Zamora (dissabte 12 a les 11:00 h) i l'animació infantil Busquem la solució, de Mariate Micó (diumenge 13 a les 11:00 h), així com els concerts de Pau Alabajos (dissabte a les 20:30 h) i el d'El pirata pataxula (diumenge a les 13:30 h). La programació al complet es pot consultar mitjançant aquest enllaç.
A més, el director de la Plaça del Llibre ha evidenciat la nova imatge que estrena la iniciativa, obra de Víctor Visa i Cristina Pérez, on es mostra una "visió més onírica que va enllaçada amb la cadira". Una peça del mobiliari en versions diferents "com a element simbòlic que dona peu a la pausa i la reflexió, una acció molt vinculada a la lectura". Serà extensiva a totes les places, començant per Alacant aquest cap de setmana, que deixarà pas en maig a Gandia, Castelló i València en tardor i l'edició extraordinària de l'any Fuster a Sueca. La data d'Elx encara està per determinar.
Per la seua part, Lliris Picó ha manifestat la seua alegria per la celebració de la Plaça del Llibre d'Alacant perquè "la literatura és un ofici molt silenciós i, per a nosaltres, aquesta és una oportunitat per a entrar en contacte amb el nostre públic i amb el nostre gremi d'escriptors, llibreters, editors...". I ha sigut Héctor Cámara qui ha emfatitzat la faceta de "crear un espai de festa important per a tornar a la normalitat. És un lloc de trobada per a celebrar la lectura, la cultura i tot el que representa això. A una ciutat del sud tan rellevant per a la llengua des de fa molts anys".