del 20 al 30 de juliol a Casa Mediterráneo

El circ i la dansa s'apoderen de 'Fresca!', en una edició amb cinc companyies valencianes

8/06/2023 - 

ALACANT. "Una bogeria de festival". Així ha definit Fresca! la delegada territorial de l'Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, durant la presentació de la tercera edició de l'esdeveniment, que ha tingut lloc al Teatre Arniches aquest dijous 8 de juny. El Festival Internacional d'Arts Escèniques Fresca! abraçarà des del 20 fins al 30 de juliol a Casa Mediterráneo, un espai que encara no havia xapat, ja que en 2021 es va celebrar en Muelle 12 i en 2022, en la plaça de bous. Es tracta d'una seu que tindrà capacitat per a un aforament de 400 persones al pati de butaques, que miraran cap a un escenari ubicat al fons de l'antiga estació de Benalúa.

Així, la delegada de l'IVC ha subratllat l'aposta per la "cultura de qualitat i accessible", amb preus de 5 euros per als espectacles de Frescoreta (l'espai familiar) i d'entre 5 i 24 euros per a Fresca!, amb un 20% de descompte per a jubilats, desempleats i associacions professionals d'arts escèniques, a més de la possibilitat d'adquirir l'abonament Refresc, que permet elegir quatre espectacles per 48 euros. A banda, el festival va llançar a abril un abonament nou: De Categoria!, que oferia la possibilitat de comprar les sis entrades per als espectacles de gran format per 50 euros. Una prevenda que, assegura Garijo, "ha funcionat prou bé". Quant al pressupost que compta aquesta edició, ascendeix als 350.000 euros.

Per la seua banda, el director general de l'IVC, Abel Guarinos, ha destacat les possibilitats que comporta Fresca!, festival que "multiplica exponencialment" l'oferta cultura, tant per les propostes internacionals que es poden veure dins d'aquest marc -"que de cap altra manera podrien vindre a Alacant"-, com per fer veure en eixa mateixa escena a companyies com La Trócola o produccions de l'IVC com la que porta Pepa Cases. "Té sentit que Fresca! es faça a Alacant, que continue a la ciutat amb una 3a edició que es consolida", ha assenyalat Guarinos.

Programació: Fresca!

La programació es caracteritza per propostes de dansa contemporánia, flamenc, circ, teatre i música que, de vegades, estan presents amb espectacles multidisciplinaris, és a dir, que "combinen diferents arts escèniques", ha aclarit Garijo. Com el passat 2022, abans que comence la programació del festival, s'han organitzat tres espectacles gratuïts de pre-Fresca! El primer d'ells, el diumenge 16 de juliol amb Voràgine, una producció pròpia de l'IVC amb Pepa Cases al capdavant, i els altres dos, el dimecres 19: Honest, de la companyia Kiko López, i Hellouses y Goodbyeses, de Wako Danza/Eduardo Zúñiga.

Quant als espectacles pròpiament del festival, arranquen el dijous 20 amb Optraken, de la companyia francesa Galactik Ensemble, que aterra per primera vegada a Espanya. Continuaran el dissabte 22 amb el flamenc de Rafaela Carrasco on nou dones es presentaran sobre l'escenari a Nocturna, arquitectura del insomnio, un show que ha rebut el Premi de la Crítica del XXVII Festival de Jerez. El dilluns 24 arriba el torn de la companyia Bilaka & Scene Nationale du Sud - Aquitain, amb Gernika, que combina dansa i música en directe, cultura tradicional i contemporànea.

El festival tindrà la següent sessió el dimecres 26 amb Sono io?, de Circo Ronaldo, i el divendres 28 actuarà un clàssic de Fresca!, La Trócola Circ, amb R.E.M., una "crida a la valentia, a aconseguir allò que anhelem o, almenys, intentar-ho", ha postil·lat Garijo. El punt final el posarà Mal Pelo el diumenge 30 amb l'espectacle Highlands, on es reuniran 16 intèrprets -8 ballarins, 4 cantants i 4 músics de corda-. Amb tot, seran quatre les companyies del territori valencià, més una a cavall entre Catalunya i la Comunitat.

Programació: Frescoreta

La programació familiar arrancarà, sota el nom Frescoreta, el divendres 21 amb la companyia catalana Cris-is, portant l'espectacle Home. El diumenge 23 aplegarà des de Bèlgica la Co. Midnight, amb Us, endinsant al públic a l'univers del llançament de ganivets, mentre que el dimarts 25 serà el torn de Joan Català, amb el show de circ participatiu Pelat, guanyador del premi Aplauso del públic dels premis Sebastià Gasch. La companyia murciana de circ Uparte portarà DESproVISTO el dijous 27, i el dissabte 29 Frescoreta finalitzarà amb Maña, de la companyia Manolo Alcántara, qui ja va participar en la primera edició.

Noticias relacionadas

next
x