Hoy es 18 de julio

QUE RODARÀN A 40 centres educatius de la Comunitat Valenciana

El Consorci amplia a 40 la selecció de projectes per a la nova convocatoria 'Residències artístiques' 

Les candidatures es podran presentar fins al pròxim 14 de setembre i entre totes aquestes se seleccionaran 40 projectes que es repartiran per 40 centres escolars públics de les províncies d’Alacant, Castelló i València

21/07/2022 - 

VALÈNCIA. El Consorci de Museus ha llançat una nova edició de la convocatòria de ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius 2022’, que seleccionarà un total de 40 projectes relacionats amb l’art i l’educació amb l’objectiu d’impulsar entorns de treball col·laboratius en centres públics de la Comunitat Valenciana.

Aquesta nova convocatòria augmenta el nombre de projectes, dels 30 que van ser seleccionats en el curs 2021-2022, a 40, que es posaran en marxa en 40 centres públics de les províncies de València, Alacant i Castelló. El pressupost total també s’ha incrementat fins a arribar a una dotació de 448.000 euros, quasi duplicant la xifra de l’última edició, de 252.000 euros. La duració de les residències, el nombre de projectes i la inversió s’incrementa en aquesta edició per a secundar l’impuls estratègic emmarcat en el pla de cultura per a la recuperació.

Els projectes presentats hauran d’involucrar la comunitat educativa, considerant tant estudiants com professorat, agents actius d’un procés de creació artística contemporània —que engloba les arts visuals i audiovisuals, la música, les arts escèniques, les arts literàries i les arts vives—, participatiu i relacional, en diàleg amb les demandes i necessitats d’una determinada comunitat escolar.

“En 2016 vam llançar aquesta convocatòria pública única a la Comunitat Valenciana amb l’objectiu d’acostar els espais culturals a l’entorn escolar. Sis anys després, cada vegada tenim més participació, amb més suport per part del professorat i de l’alumnat i amb més oferta de projectes. En aquesta nova edició, augmentem el nostre abast seleccionant 40 propostes per a dur-se a terme en 40 centres educatius diferents repartits per tot el territori”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Selecció

Dels quaranta centres docents de titularitat pública de la Generalitat Valenciana distribuïts territorialment, es té previst triar-ne 13 d’Alacant, 9 de Castelló i 18 de València, en una convocatòria amb termini obert fins al pròxim 14 de setembre.

Una vegada tancada la convocatòria, decidirà un jurat que estarà presidit per la directora general de Cultura i Patrimoni i presidenta de la Comissió Cientificoartística, Carmen Amoraga Toledo; i format per la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, Reis Gallego Perales; el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont; l’assessora d’Educació Plàstica, Visual i Audiovisual del CEFIRE artisticoexpressiu María José Ortiz Romaní; el professor i artista visual Rafel Arnal Rodrigol; el professor i membre de l’AVPD, Luis Fernando Vázquez Belinchón; l’artista i doctor en Filosofia Rafael Sánchez Mateos Paniagua; la mediadora cultural Alba Cacheda; la gestora cultural i comissària independent Elvira Riloba, i la secretària tècnica en Comité Escèniques, Jéssica Martínez Villalba.

Aquesta comissió qualificadora assignarà a cada un dels centres educatius un únic projecte artístic, tenint en compte el nivell educatiu seleccionat per la persona creadora. Als quaranta treballs se n’afegiran cinc més en reserva, en el cas que algun dels projectes aprovats hi renunciara.

Dates

Les dates per a dur a terme les propostes d’aquesta nova edició ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’ són d’octubre de 2022 a juny de 2023, amb l’ampliació, d’aquesta manera, de la duració de les residències. En una fase inicial (octubre, novembre i desembre) començarà una etapa d’adaptació pedagògica en què docents i artistes ajustaran els projectes a la realitat del centre i les persones participants. En una segona fase s’implementarà el treball artístic en el centre escolar, entre els mesos de gener i juny de 2023, per a la qual cosa podran necessitar les instal·lacions disponibles, si és el cas, de Las Cigarreras Centre Cultural d’Alacant, del Centre del Carme Cultura Contemporània de València i del Menador Espai Cultural de Castelló.

Serà amb l’arribada de la tercera fase, al llarg del mes de juny de 2023, quan finalitzarà la implementació del projecte artístic en els centres i es compartiran en una trobada final que tindrà lloc al juliol. Les sessions de treball podran variar en funció de les necessitats de cada proposta; per a la fase d’execució s’estableix un mínim de 50 hores de treball per centre.

Noticias relacionadas

next
x