Zapatero visita El Fondó de Monòver i El Poblet de Petrer, els últims vestigis de la II República

25/09/2021 - 

MONÓVER/PETRER.L'ex president del Govern, José Luis  Rodríguez Zapatero, ha visitat aquest divendres El Fondó de Monòver junt amb la consellera de Participació, Transparència,  Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, la secretària autonòmica  de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna i el director general de  Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern,  José Ignacio Pérez.  Durant la visita han estat acompanyats per Alejandro García, alcalde de  Monòver, així com la Tinent d’alcalde María Amparo Maestre, el Regidor de  Turisme, Lorenzo Amat, i la Regidora de Memòria Història, Júlia Tortosa,  entre altres autoritats locals.  

Aquesta especial visita s’ha centrat en conéixer l’Espai Memorialista del  Fondó, compost per l’antiga Escoleta, on hi ha una exposició on s’expliquen  els darrers dies del govern de la República a la zona, així com el refugi antiaeri i les terres on es estava l’aeròdrom des d’on van partir cap a l’exili membres del  Govern de la II República, entre els quals es trobà el President, Juan Negrín.  La comitiva ha recorregut el refugi antiaeri, el qual alberga de forma permanent  una col·lecció de dibuixos duts a terme per xiquets i xiquetes durant la Guerra  Civil Espanyola i durant la Guerra de Síria.  

Prèviament les autoritats locals han tingut un dinar amb l'ex president on els  representants monovers li han entregat productes típics de Monòver, “amb la  finalitat de transmetre-li una mostra de la rica gastronomia que tenim a la nostra  ciutat”, com ha explicat Mª Amparo Maestre, tinent d’alcalde. A l’obsequi hi  havia “llonganisses, oli ecològic, Fondillon, formatge de Els Molins, Moscatell i  diverses pastes locals”. Després del dinar, la comitiva ha visitat la Finca El  Poblet, a Petrer, que fou la seu de la Presidència del Govern de la II República  en febrer de l’any 1939.  

a

Rodríguez Zapatero, en declaracions a la premsa, ha afirmat que aquesta “ha  estat una visita commovedora, il·lustrativa i, sobretot, un acte inoblidable  per a mi. Ací encara batega la memòria del darrer sospir de la República,  expulsada per la força”.  Després de conéixer tant El Poblet de Petrer com El Fondó, Zapatero ha  assegurat que “per més que s’intente esborrar la memòria, abans o després,  reapareix. Estem fent història, perquè la Història es fa recuperant-la”.  I la història que perviu a El Fondó “ha de ser una història d’ensenyança i de  reconeixement. S’ha de conéixer, s’ha d’aprendre i s’ha de difondre en pau i per  la pau”. I ha seguit remarcant que “aquest ha de ser un espai per a la cultura,  perquè el que prevé davant la intolerància, davant l’odi, davant la ira, és la  cultura, és l’educació. Un lloc on aprendre els valors cívics de respecte, de  civisme, de l’afecte i de la no imposició”.  De fet, “tota la comarca ressona silenci i no hi ha res millor que el silenci per a  educar-se i apreciar les coses importants de la vida”, ha conclòs.  El President Zapatero ha remarcat que “un país no s’estima a sí mateix si no  recorda a aquells qui van patir i commemora els llocs i els dies en els quals  persones van perdre la vida per un ideal democràtic, com fou la II República”. I ha insistit en què aquesta “ha estat una visita molt important. Qui  estima el seu país vol que la Història li acompanye i que la Justícia li ensenye”.

Noticias relacionadas

next
x