El Marq, el museu de la meua terra (la Marina Alta)

30/05/2021 - 

ALACANT. Com al reportatge passat seguirem parlant dels nostres museus com a llocs de memòria i de cultura.

En aquesta nova entrega de la sèrie Anem de Museus, parlarem del MARQ, el Museu d'Arqueologia Provincial d'Alacant, és l'hereu d'una llarga tradició arqueològica a les nostres terres, però també és un centre d'investigació que va ser pioner en apostar per la renovació museològica i museogràfica, eliminant el concepte de vitrines atapeïdes de materials arqueològics i convertint-se en el primer museu del segle XXI a la nostra terra.

El nostre passat, les generacions que ens van precedir, van anar deixant un sostrat material, genètic, ideològic i cultural que ens ha fet com som ara. Al MARQ, podreu descobrir les primeres petjades humanes a la nostra terra a jaciments com la Cova de les Cendres de Moraira o la Cova Ampla del Montgó entre molts altres, aquell primer art de la humanitat a coves com Fosca o Reïnós, els primers santuaris relacionats amb l'arribada de l'agricultura al Pla de Petracos a Castell de Castells o el món els poblats fortificats dalt de les muntanyes a l'Edat del Bronze o del Ferro. Com a poc a poc les cultures van formant estrats i van formant civilitzacions.

Les primeres evidències de la presència del vi a la nostra terra a l'Alt de Benimaquia, a Dénia, la formació de la cultura ibèrica i el seu desenvolupament, amb els Oppidvms, els poblats fortificats ibers, la creació de la moneda com a intercanvi o l'enigmàtica llengua i escriptura ibèrica, encara hui no desxifrada.

Per l'any 218 a.n.e, l'arribada dels romans i el seu enorme llegat, on ciutats, vil·les i ports formen un entramat de població, comerç i civilització amb ciutats com Lucentvm, Allon, Ilici o a la Marina Alta, la ciutat de Dianivm amb més de cinquanta vil·les on es produïa oli, vi, garum o saladures i els envasos per al seu transport entre altres peces ceràmiques.

 Jaciments com la Vil·la romana de l'Almadrava als Poblets, Els Banys de la Reina de Calp, amb els seus espectaculars i únics mosaics, El Muntayar de Xàbia, Les Hortes de Xaló o L'Estanyó a Dénia són llocs on tenim documentada una intensa vida comercial al llarg de l'època romana

D’aquest primera època romana, les guerres sertorianes, destacarem el Tresor de la Marina, un conjunt de joies trobades al Montgó i que custodia el MARQ, des de 1999.

El món andalusí, amb un conjunt important de fortaleses que protegeixen el territori, la Medina de Daniya, Dénia, com a centre de poder amb el Fortí o Raval Amir i les Drassanes, centre del poder naval del califat primer i la Taifa després.



En aquest apartat parlarem d'una de les peces estrella del museu, els canelobres orientals de Daniya, dels quals el MARQ, custòdia una part, us animem a descobrir la història de la seva arribada a les nostres terres i el seu descobriment, us sorprendrà.

La conquesta feudal amb els canvis de cultura, religió, població i costums que van anar produint-se en quasi mil anys d'història, amb les innumerables guerres com les revoltes del segle XIII contra Al Azraq, la Guerra dels Dos Peres al segle XIV i com no, parlar també de la convivència entre musulmans i cristians a les nostres pobles i viles.

D'aquesta època al museu podem veure restes com les del Castell d'Ambra a Pego, la Pobla medieval d'Ifach o la vila vella de Dénia, amb la verge del roser o les esteles helicoïdals, entre molts altres.

Per descomptat al MARQ, podreu veure peces de l'època moderna, on va anar configurant-se l'antic règim, la burgesia i tantes altres coses i la epoca contemporània, amb l'arribada de la modernitat i l'engrandiment del món.

Tota la nostra història està representada en aquest museu d'una manera accessible i didàctica, amb infografies, dibuixos, projeccions i diferents sons fan que la visita a cada una de les sales del museu tinga una experiència diferent.

A més a més, el programa didàctic que te'l museu fa que tots aquests continguts cobren un sentit divertit, rigorós a la vegada que científic. Per a fer-ho possible el MARQ ofereix als visitants tres sales, la Sala d'Arqueologia de Camp, la d'Arqueologia Urbana i la Sala d'Arqueologia Subaquàtica, en les quals els visitants queden immersos en escenografies, audiovisuals i interactius que permeten posar-se en la pell dels arqueòlegs per a descobrir el passat.

Un altre dels punts forts del projecte museogràfic del MARQ són les exposicions temporals, per a les quals disposem de 3 grans sales per on han passat les civilitzacions més importants de la història de la humanitat. Assiris, pobles Precolombins, Escites, grecs, egipcis, pobles germànics, xinesos, víkings, maies, perses, romans. Aquestes grans exposicions sempre van acompanyades d'una xicoteta mostra del mateix període a les nostres terres.

Un fet important ha sigut el convenciment i la perseveració que han tingut en el projecte de renovar els museus arqueològics de la Província d'Alacant. Gràcies a aquesta iniciativa museus com Xàbia, Calp a la nostra comarca o Petrer, la Vila Joiosa, Guardamar del Segura o Villena entre molts altres han vist renovades les seves instal·lacions, divulgats els seus projectes i publicats els seus fons en un catàleg editat amb motiu de cada exposició.

També destacaríem el programa d'excavacions que estan duguen a terme a la nostra comarca amb excavacions amb més de 10 campanyes anuals a la Cova del Randero de Pedreguer o la Pobla Medieval d'Ifach, on s'han tret a la llum dos dels jaciments més importants de la Península Ibèrica per als seus respectius períodes. Fora de la nostra comarca gestionen els parcs arqueològics de Lucentvm, la Illeta dels Banyets i la Torre d'Almudaina.

Per acabar aquesta ressenya volem destacar del museu, la seva línia de publicacions, les quals a més a més, les podeu consultar i descarregar gratuïtament en PDF a la seva web. Destacaríem per la vinculació a la nostra comarca les publicacions sobre el Montgó, amb l'homenatge a Shubart o les monografies sobre la Cova Ampla del Montgó, la Cova de les Cendres a Teulada- Moraira o la última monografia sobre les excavacions a la Pobla d'Ifach, a Calp.


Noticias relacionadas

next
x