ENTREGA DEL XXII PREMI TEATRE BREU en valencià EVARIST GARCIA

Ximo Llorens: "Fa uns anys el teatre seriós es deia 'teatro', en castellà; el valencià s'associava al sainet"

1/12/2021 - 

ALACANT. Ximo Llorens i Baena ja té entre les seues mans el seu segon Evarist Garcia. L'alcoià ha repetit a aquest Premi de Teatre Breu en Valencià 22 anys després de guanyar per primera vegada a la primera edició. Si bé l'obra d'aquella vintena abans era La lluna sobre el mar, l’actual es titula Els embruixats de Clichy. Un guardó que s'ha lliurat el dimarts 30 de novembre al Teatre Arniches, en un acte on han estat presents autoritats de la Diputació d'Alacant, la família d'Evarist Garcia i una sala de gom a gom consumint cultura.

L'entrega del premi ha començat impregnada de música amb la colla de dolçaina i tabalet San Anton i ha estat conduïda per Tomàs Mestre i Xavier Monzò. És aquest últim qui ha aprofitat l'ocasió per a reivindicar els terminis de muntatge, ja que "si el premi es convocara un poquet abans es podria estrenar sense ser un semi-muntatge". I ha suggerit que l'Evarist Garcia passe de ser teatre curt a llarg, "una comèdia de durada normal perquè no acabe sent només una presentació i es puga gaudir més enllà".

L'encarregada d'entregar el premi d'aquesta XXII edició ha sigut la directora de Cultura de la Diputació d'Alacant, María José Argudo, qui ha destacat que, des del moment de la creació d'aquest reconeixement, l'objectiu ha sigut "mantenir la nostra tradició i herència i fomentar la nostra llengua, a més de promocionar les obres escrites en valencià pels nostres autores i les companyies que les representen".

Al rebre el guardó, el dues vegades premiat ha lamentat que "durant molts anys -anys negres per al nostre idioma-, el teatre en valencià era associat al sainet, al de riure fàcil, amb acudits i diàlegs de mal gust. El teatre seriós no es deia teatre, es deia teatro; en castellà". Però ha matisat que "aquest premi porta 22 anys demostrant que els grans temes que preocupen a l'ésser humà també s'escriuen en valencià".

Tot seguit, la companyia Sobreactuà ha estrenat Els embruixats de Clichy amb una lectura dramatitzada del "conte escènic, meitat ficció meitat realitat, que va tindre un alacantí insigne, Óscar Esplà", l'ha definit el seu actor. Situat a París, l'escena presenta al compositor Camille Saint-Saens i un jove Óscar Esplà, després d'acudir a l'estrena de La consagración de la primavera, de Igor Stravinsky. A partir d'ací, es crea una conversa entre aquests dos personatges, la sirventa i l'artista Auguste Rodin.

Aquest premi entrega 3.000 euros a l'obra guanyadora i dóna l'oportunitat de representar-la per primera vegada al Teatre Arniches. El jurat d'aquesta XXII edició de l'Evarist Garcia ha estat composat per la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra; el tècnic del Servei Territorial d'Educació i Política Lingüística, Jaume Sellés; la doctora en Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant, Isabel Marcillas; el representant del Departament de Filologia Catalana de la UA, Jaume Lloret, i la historiadora Rosa Llorens.

Noticias relacionadas

next
x