CARTOGRAFIES DOMESTICADES

Quatre comptes pendents per al patrimoni d’Alacant

8/01/2023 - 

ALACANT. Antigues aspiracions i nous fronts oberts s’obrin a la ciutat per seguir sent el que és, del poc que queda.

1. Obrir la Britànica al públic

El litoral d’Alacant amaga una catedral subterrània desconeguda per a la majoria: la refineria de la Britànica. Un tresor industrial amb set dipòsits de trenta metres d’alçada i altres dotze més xicotets repartits per vàries galeries excavades en la roca de la serra del Molinet, entre el Benacantil i la Sera Grossa. Tot el necessari per a amagar els dipòsits de petroli a les portes de la Guerra Civil fins als anys 60, quan CAMPSA va traslladar els dipòsits al Moll de Ponent i el Govern espanyol es va quedar la Britànica en propietat. L’ajuntament ja té un avantprojecte redactat per Escalar i la cessió de l’edifici aprovada pel govern espanyol.

2. Començar el passeig més llarg d’Europa

La primavera del 2017, l’Ajuntament d’Alacant convocava un concurs d’idees per a dissenyar un passeig que vertebrara tot el litoral de la ciutat amb recorreguts ciclistes i per a vianants. El projecte buscava generar un fluxe continu al llarg de tota la costa i eixa mateixa tardor es van seleccionar les cinc propostes que passaven a la segona fase del concurs. La intenció era oferir un element diferenciador de l’oferta turística de la ciutat i els cinc equips seleccionats havien de concretar els seus dissenys per al tram de Puertoamor i Finca Adhoc, al voltant de l’Albufereta, previstos per a executar-se el 2018. Després d’escollir la proposta de Subarquitectura i el Grupo Aranea, no es coneixen avanços del projecte.

FOTO: Grupo Aranea + Subarquitectura.

3. Una idea per a la Farinera de Benalúa

La urbanització d’un dels últims trams pendents del litoral de la ciutat va portar als despatxos de l’Ajuntament la proposta per situar el centre de congressos a estos terrenys. Sobre la taula es plantejaven dos opcions: un solar públic propietat del govern espanyol al costat de la Casa Mediterráneo i el Parc de la Mar (finalment serà Museu del Ferrocarril) o sòl del pla parcial de Benalúa Sud. Amb esta segona opció, es contemplava la possibilitat de preservar les parts de les fàbriques més interessants que sobrevisquen al procés d’urbanització. D’esta forma es tancava la porta a recuperar el projecte a la Sangueta, però poc més tard s’anunciaria un acord entre totes les administracions per construir un edifici singular al Port que acollira el Palau de Congressos. Les Farineres de Benalúa es queden, de moment, sense pla.

FOTO: Pepe Olivares.

4. Hi haurà alternativa per al Cinema Ideal?

En un lamentable estat des de fa dècades, l’antic cinema Ideal ubicat enfront del Teatre Principal d’Alacant va saltar a les portades el 2019 pels plans de l’empresa Baraka per convertir-lo en un hotel. La plataforma Salvem l’Ideal, que reivindica des de fa setze anys la recuperació pública de l’edifici, ja advertia que vigilarà qualsevol resolució sobre el projecte mentres demanava blindar el patrimoni. L’actual grau de protecció ambiental de l’edifici només obliga a respectar la façana mentres que el Pla Especial del Centre Tradicional no permet augmentar el número de plantes, el que podia frenar els plans de la promotora d’afegir dos plantes per a respectar la façana, aprofitant l’edificabilitat del solar. Resolta la incògnita de Patrimoni, ara damunt la taula de Diputació i Ajuntament està la possibilitat d’apostar per l’ús cultural, amb co-finançament públic, i ajudar a la promotora a pagar la possible instal·lació de part de la col·lecció Thyssen a l’antic cinema, seguint l’experiència de Màlaga i Andorra.

FOTO: Rafa Molina

Noticias relacionadas

next
x