Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

L'AJUNTAMENT ULTIMA UNA RESPOSTA PER AL DEFENSOR

Compromís denuncia el govern de Xixona al Síndic per no celebrar plens durant dos mesos

21/05/2020 - 

XIXONA. Després de dos mesos sense celebrar sessions plenàries ni comissions, l'Ajuntament de Xixona ha tornat a convocar els òrgans col·legiats. Una acció que es tradueix en dades ja fixades per al proper ple del mes de maig (dijous 28) o la Junta de Govern Local, la qual va tindre lloc la passada setmana. Tanmateix, aquest buit de sessions plenàries des que va tindre lloc l'última -datant aquesta del 27 de febrer- ha portat al grup municipal Compromís a presentar, amb data del 25 d'abril, una queixa formal davant el Síndic de Greuges.

Aquesta espècie de denúncia escrita -interposada pel portaveu de la formació, Joan Arques- sol·licita, en primer lloc, "que s'alce la suspensió de les sessions de tots els òrgans col·legiats de l'Ajuntament de Xixona" i, lligada a ella, que "es reprenguen les sessions ordinàries del Ple de la Corporació Municipal i de les corresponents Comissions Municipals, a celebrar a distància per mitjans electrònics i telemàtics". Un requeriment que ja ha solucionat el govern xixonenc. A més, l'escrit també demana que es convoque un "ple extraordinari monogràfic" per conéixer la "gestió del govern municipal en aquesta crisi del coronavirus".

El BOE del primer dia d'abril recollia la modificació de la legislatura que va realitzar el Govern Central, permetent celebrar sessions "per mitjans electrònics i telemàtics". Davant aquesta reforma de la llei, "la segona setmana d'abril, des de Compromís vam preguntar per registre a l'equip de govern quines accions estava prenent al respecte, per saber si estaven instal·lant algun tipus de software, però formalment no vam rebre cap resposta", manifesten.

Aquesta consulta sobre les mesures que s'estaven prenent per tornar a posar en marxa les sessions de l'Ajuntament xixonenc va vindre motivada pel fet que "altres ajuntaments havien reiniciat els seus òrgans col·legiats per mitjans electrònics, perquè la llei ja possibilitava això", recorda Compromís. I afegeix que "l'excusa que donaven des de l'equip de govern era que calia un tipus especial de software per garantir la confidencialitat. Però nosaltres veiem que diversos municipis i, inclús, Diputació estaven utilitzant plataformes d'ús comú, com Zoom", insisteixen des de la formació.

Per la seua part, l'alcaldessa de Xixona, Isabel López (PSOE), expressa la "sorpresa que ha suposat arribar fins aquesta situació" i comunica que "el secretari està ultimant la resposta, la qual enviarem en un parell de dies al Síndic". Tot i que la contestació encara no està finalitzada, la primera edil desvela que l'informe justifica la no celebració de les sessions municipals per "l'estat d'alarma, la impossibilitat de celebrar-les de manera presencial mentre hem estat preparant la via telemàtica, les urgències que hem hagut d'atendre, la posada en marxa d'ajudes per a famílies, empreses i autònoms, etc. En definitiva, donar prioritat a tot allò que ha portat gestionar aquesta crisi".

Tot i no haver celebrat plens ni comissions, els portaveus de les distintes formacions polítiques municipals han estat reunint-se durant aquests dos mesos cada setmana via telemàtica. Unes juntes on l'equip de govern ha donat compte d'aquelles actuacions que s'estaven impulsant des de l'Ajuntament en relació amb la crisi pandèmica del covid-19. No obstant aquesta informació, "des de Compromís preguntàvem com estava desenvolupant-se l'assumpte dels plens i ens donaven evasives", declaren.

Noticias relacionadas

next
x