HABITEM

Quatre arquitectures alacantines nominades al millor projecte de l’any

El MARQ, Alacant, Benidorm i Vinaròs són els escenaris dels projectes guardonats signats per Rocamora Arquitectura, Joaquín Alvado, Subarquitectura i La Errería

26/05/2024 - 

ALACANT. El Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya han anunciat les 185 propostes que passen a la fase següent dels Premis Arquitectura 2024, 16 a la Comunitat Valenciana i quatre alacantines. Els guanyadors s’anunciaran en una gala el 20 de juny que reforçarà el compromís dels premis amb la societat i la capacitat de l’arquitectura per respondre als reptes actuals. De moment, estos són els quatre alacantins seleccionats:

El disseny expositiu que va acollir els Guerrers de Xi’an

Durant casi un any i amb més de mil metres quadrats, el projecte de Rocamora Arquitectura va acollir 250 peces, entre les que destacaven els set guerrers de terracota de la dinastia Quin. El disseny projectat per l’estudi il·licità comptava amb tecnologies avançades, adaptacions accessibles i pràctiques sostenibles. La producció abraçava la sostenibilitat amb materials 100% reciclables i un 23% de peces llogades.

“Es va desenvolupar una solució arquitectònica multisensorial per donar vida al passat de la Xina. Tres sales temàtiques, olors característiques, banda sonora, il·luminació cuidada i tecnologies avançades ofereien una experiència completa i immersiva”, apunten des de l’oficina.

“En aquest projecte hi ha hagut fonamentalment dos línies curatorials: d'una banda, el curador xinès Ningbin Hou, que va establir una narrativa de caràcter històric i arqueològic i, d'altra banda, Marcos Martinón, amb una línia científica i didàctica que bastia un discurs que partia de l'arqueologia experimental, a través d'un fil argumental portat a les estacions Zoom a través de suports digitals, vídeo mapping o maquetes.

Fran Álvarez.

El microclima interior de la Casa North 

A una parcel·la estreta i allargada amb orientació nord-sud, l’estudi alacantí Subarquitectura ha ideat una casa que s’autoprotegeix de l’entorn mitjançant voladissos, gelosies i vegetació. Unes estratègies que han aconseguit generar al seu torn un microclima a l’interior de la casa.

“Una rampa connecta l'accés a la parcel·la i baixa a l'aparcament amb l'entrada a la casa des de la zona mitjana de la casa situant a un costat la zona de cuina i l'altre la sala d'estar. Mentrestant, s’aprofita la primera planta per al descans i la higiene”, apunten des de l’oficina de Carlos Bañón Blazquez, Andres Silanes Calonge, Fernando Valderrama Garre.

L'escala d'accés a la coberta del solàrium és exterior i permet aprofitar al màxim l'espai interior permès al solàrium a més d'esdevenir un mirador al mar. Una casa que es construeix en cru, cru, sense maquillatge ni cosmètica. Sense excessos ni ornaments. Un lloc per gaudir de la llum del Mediterrani, de l'aigua i del mar.

“Cada planta s'entén com una tipologia diferent: loft en planta baixa, un tram d'espais en planta primera i un xiringuito en la part superior. La casa es construeix amb pocs i repetits elements, formigó para murs i sòls, bards i peces ceràmiques per a gelosies, sostres, banys i piscina”.

La nova avinguda del Mediterrani de Benidorm

“Este projecte naix de la ciutadania, perquè quan ens vam presentar al concurs de l’avinguda Mediterrani portàvem un parell d’anys treballant al procés de participació pública del pla EDUSI”, conta l’arquitecte Joaquín Alvado. El projecte signat també per l’enginyer Miguel Ángel Crespo i l’equip de Guia Consultores ha treballat amb diferents capes, com el paviment, la il·luminació i el mobiliari urbà.

“D’ací va nàixer la idea de fer el carrer per a la gent. Per això, ens vam proposar construir un saló, posant-nos com a meta ser tan majestuosos com els salons de Venècia i tan quotidians com les cadires per a asseure's a la fresca a la porta de casa. Amb esta reforma, volem que s’ocupe l’espai urbà d’una forma natural, perquè Benidorm és una ciutat molt urbana i es veu molt el carrer”.

L’obra ha transformat l’avinguda de la Mediterrània i arriba des de l’avinguda Europa fins a la plaça Triangular, però també els carrers Pont, Pérez Llorca, Esperanto, València, Bilbao i Emilio Romero. “Hem recuperat els arbres típics de l’horta que tenia Benidorm, com tarongers i oliveres, perquè la gent al procés de participació de l’EDUSI ens va dir que ho trobava a faltar”.

Milena Villalba

L’estació d’autobusos a una plaça de Vinaròs

Signada per Luis Navarro Jover i Carlos Sánchez García des de l’estudi La Erreria de Novelda (Vinalopó Mitjà), el projecte va ser primer premi al concurs ceràmic de regeneració urbana CRU que organitza la Diputació de Castelló. Això va permetre la seua construcció, que va ser seguida per la selecció al catàleg Arquia Pròxima 2020-2021 i ara, una vegada gaudible, premi d’Urbanisme i Paisatge del Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana.

“El projecte manté com a base la idea que aquestes infraestructures no només tenen sentit des de la relació i la integració amb l'entorn, sinó seguint criteris mediambientals i de sostenibilitat. Aquesta nova plaça-baixador optimitza l'ús del ceràmic i treballa amb materials reciclats i excedents. Així, vam aconseguir eliminar al màxim els residus que es puguen generar durant el muntatge”, expliquen des de l’Erreria.

Noticias relacionadas

next
x