LA NOVEL·LA 'NO T'HO DIRÉ MAI' rep 20.000 EUROS

Premi Enric Valor: "D'ací no eixiran tres homenots que resulten ser Marian Díez"

27/10/2021 - 

CASTALLA. Amb un audiovisual sobre Castalla i el territori que l’envolta, acompanyat d’una narració i la tradicional melodia de La Jota del Castellut començava una sonora entrega del Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià, que acabaria guardonant a l’actriu i guionista Marian Díez Picó. L’acte es va celebrar la nit del dimarts 26 d’octubre a l’Auditori Municipal de Castalla, com ja ve sent tradició des de fa cinc anys, per ser aquest el municipi natal de l’escriptor de les rondalles, i va estar organitzat per la Diputació d’Alacant -entitat que convoca el premi-, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castalla i la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant (UA).


Després d’una actuació musical a càrrec de la colla de dolçainers i tabaleters El Sogall, l’alcalde castellut, Antonio Bernabeu, va ser cridat a l’escenari, on va manifestar els seus sentiments de “satisfacció i alegria”, però també “d’alta responsabilitat” per l’acte que es celebrava a l’Auditori i per l’escriptor. A més, reivindicava la figura d’Enric Valor, “que no sempre ha estat on li correspon”. Podent ser un dels escriptors que més ha fet per la llengua valenciana, el primer edil va exposar que “el ninguneo dels governs antecessors va impedir que molta gent no coneguera res de Valor i de la seua obra literària, inclús ben entrat el segle XXI”, i va agrair a aquells que li han donat el lloc “que li correspon”. A més, Bernabeu va avançar al públic allí present que el projecte de Casa-Museu de Valor està cada vegada més prop de ser una realitat.

Seguidament, i amb la imatge vigilant d’Enric Valor des de la pantalla, la vicepresidenta primera i diputada de Cultura de la Diputació, Julia Parra, va recordar que l’objectiu del premi és “mantenir viu el llegat d’un dels nostres escriptors valencians, part important de la nostra cultura”, i va dedicar unes paraules als qui mantenen viva “la llengua pròpia de la Comunitat”. Mostra de la “bona salut” amb què compta és Marian Díez Picó, a qui va incitar a pujar per a entregar-li el guardó millor dotat de la literatura valenciana, 20.000 euros, pel qual competien altres 24 autors i autores.

Al rebre el premi de mans de la diputada, Díez va assegurar que és l’autora i que “no eixiran d’ací tres homenots que resulten ser Marian Díez”, bromejava sobre la sorpresa del Premi Planeta de l’edició 2021. A més, va destacar la sort de celebrar el Premi Enric Valor a la ciutat natal de l’escriptor i va emplaçar a fer el mateix amb el Premi Azorín, autor de Monòver, d’on també procedeix la recent guardonada. “Jo soc de poble, de la perifèria i no oblide els arrels”, comentava.

En paraules de la també actriu i guionista, la novel·la No t'ho diré mai té com a protagonista una dona normal que convida a posar bona cara a un dia quotidià i ho soluciona amb molt d’humor. Una característica que es pot extrapolar del personatge a l’autora i que va deixar ben clara, al prometre-li al seu editor -de l'editorial Bromera- complir el que ell desitge si ven més exemplars que el valencià Rafa Lahuerta, ja siga “un creuer a Tabarca o una pujada al Puigcampana”.

Noticias relacionadas

next
x