Hoy es 15 de noviembre

CARTOGRAFIES DOMESTICADES

El disseny «made in l’Albufereta» entra al museu

En dos setmanes, l’oficina Innova Design ha sigut premiada pels iF Design Awards i seleccionada per a l’exposició de disseny organitzada per l’IVAM a Alcoi

1/03/2020 - 

ALACANT. Amb una mampara de bany, l’estudi alacantí Innova Design està ubicant-se al mapa del disseny. “La importància tant d'aquest premi com el rebut fa dos anys és vital. Els iF Design Award ens situen al mapa europeu, així com a Alacant dins el món del disseny. Estem especialment satisfets també pel producte premiat: la mampara Keisy”, conta el dissenyador industrial Rafa Villar. “És un producte que uneix la imatge i el disseny amb l'enginyeria d'altes prestacions funcionals demostrant que combinar tots dos aspectes són possibles en el disseny. Això fa valdre el nostre estil i manera d'entendre el disseny”.

Des de la seua seu a la vora del Juncaret, exporten talent arreu del món seguint unes pautes de treball. “En primer lloc l'empresa ens passa una sèrie de requeriments que revisem i enriquim generant un contrabriefing a partir de la nostra experiència en diferents sectors, materials, estilisme i tendències. Amb l'objectiu d'aportar valor i diferenciació, fem també una anàlisi de mercat de la competència”. En este cas, la mampara Keisy segueix la tendència de tindre més vidre amb mecanismes simplificats, el que dóna una imatge minimalista.

“Després d’eixe informe inicial, comença la fase de disseny amb esbossos. Els primers croquis comencen a comunicar la idea del que pot arribar a ser la solució”, afegeix Villar. “Ens enfrontem als reptes del projecte identificant diferents solucions. És la fase de disseny nosaltres comencem a visualitzar el producte, a fer-ho diferent i on el coneixement tècnic aporta valor a la solució”.

“Aquests croquis passen a una fase de disseny 3D que s’enriqueix en posteriors fases amb les respostes de client. En aquest cas, Profiltek és una empresa espanyola que s'està obrint pas a Europa amb un producte de qualitat i el nostre projecte ha d'estar alineat a la seua estratègia de producte i marca”, apunten des de l’equip d’Innova Design, conformat també per Ágata Alcaraz Vicente, Francis Gisbert Abad i Andrea Alemañ Van Cant.

“Els primers prototips els fem per impressió 3D a la nostra oficina, són de consum intern i es realitzen per verificar primers volums o la relació entre peces”. La resta de prototips vénen determinats per les comprovacions que s’han de fer en cada fase de desenvolupament, com els aspectes d'acabats, mecànics, d'ús...”, afegeix Villar.

“Els nostres proveïdors són molt variats i provenen d’Alacant, Espanya, Europa i la Xina. A partir del que s’ha verificat en els prototips, vam desenvolupar la part d'enginyeria final de producte”. A ID controlen el format final del producte que es fabricarà, “el que ens permet un control total del resultat de disseny minimitzant els temps de posada en el mercat”.

Què fa una cullera a un museu d’art modern? 

La mateixa setmana que rebien la notícia de l’iF Design Award, l’IVAM anunciava que dos peces de l’estudi alacantí s’exposarien a El disseny de producte hui, la primera exposició amb la qual l’IVAM torna al món del disseny. “El nord d'Europa té una tradició més gran en disseny. Si tenim en compte que dissenyar és pensar en les característiques competitives i d'ús d'un producte podem determinar que el disseny és una activitat innata a l'ésser humà. Alacant posseeix una diversitat i tradició industrial molt diversa que fa que siga focus d'iniciatives molt interessants en aquest sector”.

Per a l’exposició que prepara l’IVAM per a la seu d’Alcoi al mes d’abril, ID presentarà dos peces. Per una banda ‘Bambú’, una estructura d’ombratge que està conformada per un únic perfil d’alumini extrudit. Per altra banda presenta ‘Cuchara’, una cullera-pinça que permet obtindre la dosi exacta del producte i tancar-lo ergonòmicament, amb un disseny basat en fulles i llavors.

“Al meu entendre és molt interessant que s'obri una finestra al disseny industrial des d'un entorn d'art modern”, assegura l’arquitecta Ágata Alcaraz Vicente. “En realitat, ens acompanya en la quotidianitat, generalment com un element silenciós de percepció inconscient. Llançar una mirada atenta a aquests objectes, que conformen el nostre dia a dia, obre la perspectiva a una discreta capa de disseny, inspiradora per la seva alta capacitat d'impacte social i sensibilitat creativa”.

“Innova Industrial Design va començar el seu camí l'any 2003. Des del primer moment el nostre mercat ha estat la península”, assevera Villar. “No obstant els productes dissenyats per als nostres clients estan projectats per a una cultura global i es comercialitzen arreu el món. En aquests moments estem generant l'estructura i recursos que ja ens permet treballar per a l'exterior”.

Noticias relacionadas

next
x