Hoy es 3 de enero

HABITEM

De trencar armaris a construir nous espais segurs LGTBI a Alcoi i Alacant

Diferents projectes proposen les pròximes setmanes al Mas del Potro de la Serra de Mariola i el Secadero del CC Las Cigarreras construir nous espais i moments per a persones LGTBI.

26/11/2023 - 

ALACANT. “Més enllà de Gloria Trevi, Mónica Naranjo i les cançons de verbena, crec que el més important és sentir-se segura. He fet la transició amb 24 anys i ara que he viscut com a home i com a dona, puc dir que és molt diferent com et tracta i percep la societat”, explicava Paula Sánchez García-Muñoz a AlicantePlaza el 2019. La pandèmia de la covid encara no hi havia paralitzat la vida pública durant casi dos anys, i ens preguntàvem com els bars d’ambient havien generat una xarxa d’espais segurs a Alacant i Elx que ara estava desapareixent.

Mentres cada any creixen les denúncies per agressions homòfobes i trànsfobes al carrer, també creixen les iniciatives que recuperen i creen espais col·lectius. És el cas de les jornades transmaricabibollo que el Mas del Potro celebrarà a l’Alcoià el 16 de desembre. “Moltes d’estes activitats estan organitzades per homes gais, i nosaltres aportem un prisma més divers. Per això ens ha paregut important nomenar-les com transmaricabibollo: hem sigut col·lectius molt infamats, però cal reapropiar-nos dels insults. Les sigles LGTBI no tenen eixa càrrega política”, conta Luna des del Mas del Potro.

“Al Mas som un centre social autogestionat de muntanya, un espai que cuida una masia a la serra de Mariola i organitza esdeveniments i actes al voltant de la vida política de les comarques de la Mariola. Cada any triem unes tres o quatre línies de treball i desenvolupem un programa anual, en este cas sobre sobirania alimentària, defensa del territori i diversitat sexual i de gènere”.

Finalment, s’ha donat forma amb una jornada matinal amb la presentació del llibre “Transgresorxs” de Bru Madrenas, un assaig sobre identitats no binàries. La jornada conclourà amb una conversa per a imaginar el futur queer als pobles, amb la presència de Ampe Rodríguez, Llorenç Sorlí Tafalla i l’ONG LGBTI Mariola. “Esperem portar un tema que ací no es parla tan públicament, i plantejar-nos què vivim i què volem. A voltes sembla que ací no hi ha persones LGTBI, però clar que hi ha”.

“Vindrà gent de fora de l’Alcoià i el Comtat, però volem obrir-nos a gent de la comarca i de fora per a contar les nostres històries i construir vies i xarxes per a avançar”, expliquen des del CSAM. “L’opressió i les coses boniques per ser queers són importants, però també mirar cap avant. Abordarem com és viure ací sent una persona trans, marica, bi o bollo; i pensarem com ens agradaria que fora al futur”.

“La gent que participarà ja forma part de la nostra xarxa política, per això no només volem enfortir-la, sinó que la gent que vinga a escoltar, conega l’espai i se senta propera i segura. De sobte una anècdota personal d’algú pot desencadenar en que altre comence a militar al col·lectiu LGTBI de la Mariola”. “Però un dels objectius del Mas del Potro és que siga un lloc de trobada, en este cas d’identitats queer. El simple fet d’estar juntes ja és prou important”.

Descansar també és viure sense por

El col·lectiu artístic edredonlab presenta estes setmanes a Las Cigarreras CC un altre procés per construir un espai segur LGTBI, en este cas de la mà de la ONG Diversitat. Edredonlab és projecte “sorgit en un context hiperproductivista que imposa ritmes frenètics allunyats de les necessitats dels cossos i que treballa a partir de la urgència de reivindicar els processos relacionats amb el descans, utilitzant metodologies artístiques i participatives”, segons es defineixen.

Ara construiran un espai segur per a persones LGTBI dins del programa que l’oficina d’arquitectura la cuarta piel desenvolupa al Secadero, l’espai d’arts i ecologies del CC Las Cigarreras d’Alacant. Un cicle de tallers entre l’1 i el 15 de desembre que acabarà en una festa el dissabte 16 de desembre, conta amb un formulari per apuntar-se i està produït amb la colaboració de la Fundació Daniel i Nina Carasso.

“Compartirem relats i realitats, ens endinsarem a la creació de xicotets fanzines amb els quals investigar les relacions entre l’espai públic, la intimitat, els espais segurs, la llar i allò queer”. Per a edredonlab, “descansar també significa poder estar sense por, parlar, ocupar i protagonitzar els espais. Explorarem la biblioteca i el fanzine com a estratègies creatives per a habitar millor el propi cos, la identitat i el món que ens envolta”. 

Noticias relacionadas

next
x