ALACANT. Dins d'una setmana especialment plena d'actes i esdeveniments al voltant de la dona per reivindicar l'erradicació de la violència de gènere, el panorama cultural alacantí també es fa ressò d'aquest manifest social tan necessari com real. Aquest divendres, 29 de novembre, la recentment estrenada llibreria Fahrenheit 451 acollirà un col·loqui sobre la lluita kurda, seguit de la projecció del documental Kurdistan, la revolució de les dones, a càrrec del Comité Valencià de la Solidaritat amb el Kurdistan. La història comprén 40 anys de lluita i té els seus orígens en el Moviment d'Alliberament del Kurdistan, una regió conformada per quatre països: Síria, Turquia, Iran i Iraq. "El moviment (amb el PKK, el Partit dels Treballadors del Kurdistan) comença amb una línia marxista-leninista clàssica, la qual canvia a mitjan anys 90", comença explicant Clara Torres, membre de la Plataforma Azadí, en Catalunya, lligada amb el Comité Valencià per la voluntat de solidaritzar-se amb el Kurdistan.
A aquesta dècada de la qual parla Torres, la dels 90, té lloc "una anàlisi molt profunda de la història, la humanitat, la societat i les diferents revolucions, on s'arriba a la conclusió que el primer conflicte de la història no és el de classe, sinó el de gènere, on les dones suposen les primeres oprimides. I és sobre aquesta opressió que s'han creat la resta de jerarquies i el sistema de dominació que coneixem hui dia amb l'estat nació, el patriarcat i el sistema capitalista", analitza el cas de l'Orient Mitjà, el qual es pot extrapolar a la història mundial.
Per tant, erradicar l'opressió sobre les dones constitueix la primera passa que s'ha de donar per aplegar a un "sistema alternatiu de vida en llibertat, amb l'objectiu primer d'alliberar a les dones i amb la finalitat màxima de portar a tota la societat, a tots els pobles, a l'alliberament", exposa. És amb aquesta intenció amb la qual, quan arriba el canvi de segle (anys 2000), es proposa un nou paradigma: el confederalisme democràtic, "el qual se sustenta en tres pilars fonamentals: l'alliberament de les dones, l'ecologia i la democràcia", desgrana Torres.