ALACANT. Ramón Esteve, fundador de Ramón Esteve Estudio, i Anna Boscá, cap del departament d’Arquitectura Sanitària i Equipaments de l’oficina valenciana, avancen a Alicante Plaza com es dibuixa el futur de l’arquitectura post-industrial d’Alacant i Alcoi. L’oficina valenciana es troba immersa en la redacció dels projectes que convertiran l’antiga fàbrica de Rodes en un parc tecnològic i Les Cigarreres d’Alacant en un espai emblemàtic de la ciutat, amb un programa d’usos encara en discussió pública.
— Com comença la trajectòria de Ramón Esteve Estudio?
— Ramón Esteve: Vaig fundar l'oficina el 1991 i com qualsevol estudi va creixent. Comence a Ontinyent, quan abans d'acabar la carrera guaye una proposta de Kodak amb uns amics. Entre ells amb Antonio Ferrero, que ara és el meu soci. Vaig començar lògicament a xicoteta escala, encara que m’encasellaven molt en l'interiorisme. Vaig començar a presentar-me a concursos que van funcionant, amb molta energia i poques oportunitats. Quan agafava un projecte arribava fins a l'últim detall, i per això em vaig familiaritzar amb el disseny de mobiliari. A partir d'una casa a Eivissa ja em vaig professionalitzar en el disseny de mobiliari i industrial.
Ara som un equip de 25 persones, vam seguir portant obra publica i privada: residencial, equipaments ... El disseny industrial va agafar un camí paral·lel que desenvolupe per a moltes marques. Aquesta visió de l'arquitectura que té a veure amb una visió experiencial, global, on el que dissenyes no només és un objecte, sinó un entorn i pràcticament una filosofia de vida.
— Com heu anat construint eixa metodologia per anar treballant en diferents escales?
— Ramón Esteve: Hi ha un canvi de mentalitat. Hi ha un salt important i és passar d'un taller creatiu amb una persona que té una visió i una forma de fer a convertir-lo en una empresa dotada d'un equip. Ser una empresa de serveis, amb un perfil cuidat, evitaré dir la paraula elitista, perquè és veritat que tenim capacitat de fer projecte molt elitistes, però després fem promocions, obra pública ... Treballem tots els segments, tots els estatus. És una obra molt acurada, que vol estar dins el món de l'arquitectura culta.
Sí hi ha un salt quan l'estudi es converteix en empresa. Però ens vam adonar que no es va perdre l’esperit original. Ara hi ha un equip que se centra en la gestió empresarial. i la producció i el disseny s'ha alliberat de tota la resta. Lluny de desvirtuar-ho, ho ha fet molt més pur.
— Per què esquivaveu el concepte d’elitisme?
— Ramón Esteve: Fem cases amb pressupostos grans, però se'ns ha associat per una tipologia d'obra en concret que té un èxit internacional. Estem treballant ara fora i tenim més sol·licituds, perquè les xarxes socials ens han ajudat a propagar-nos pel món. De Nova Zelanda, Baixa Califòrnia ... L'important és que es conega per alguna cosa que siga bona, perquè no podem controlar completament com ens veuen.