CARTOGRAFIES DOMESTICADES

Referèndum a la plaça: Novelda vota el futur de la seua Glorieta

Fins al 26 de febrer, una votació online i presencial dirimirà el disseny d’una de les places centrals de la ciutat.

29/01/2023 - 

NOVELDA. Des de fa uns anys és habitual que les grans transformacions urbanístiques vagen acompanyades d’un procés participatiu. Més enllà dels terminis per presentar al·legacions, els governs aposten per processos d’escolta a les demandes i desitjos ciutadans que acaben plasmats als projectes dels arquitectes.

Però la capital del Vinalopó Mitjà ha decidit anar un pas enllà rematant el procés amb unes urnes. Durant un mes, qualsevol ciutadà pot votar —no cal estar empadronat al terme— una de les tres propostes seleccionades. El trajecte va començar amb una primera fase, un procés participatiu que va servir per a recollir les demandes, plasmades a la redacció de les bases d’un concurs d’idees.

Una segona fase, oberta a oficines d’arquitectura, que ha triat els projectes finalistes, signats per oficines de la ciutat: Flap Studio, La Errería Architecture Office i Lluís Serrano Segura. Els guardonats han rebut 1.000 € per desenvolupar el seu projecte i el guanyador de la votació es farà amb 2.000 € i la redacció del projecte definitiu. Un procés innovador, però mal remunerat. Els honoraris no es corresponen amb l’abast del projecte —un dels espais públics més estimats de Novelda— i s’han quedat milers d’hores de faena sense remunerar de les propostes que no han estat escollides.

Amb tot, el departament de Participació, amb la finalitat de facilitar la participació als ciutadans que no puguen accedir al procés a internet, ha instal·lat quatre punts físics de consulta, ubicats a La Glorieta, Mercat d'Abastos, Centre Cultural Gómez-Tortosa i Casa de Cultura. I fins a finals de mes, a este web qualsevol ciutadà pot escollir la seua proposta favorita.

“Ens sembla necessari que s'involucre la ciutadania en estos processos, escoltant les seues inquietuds. Això fa que no siga exclusivament un assumpte entre tècnics i polítics, fonamental si es tracta d'un espai públic", apunten Ángel Martínez i Sergio Corredor, arquitectes a a Flap Studio. “El sistema de votació plantejat ajuda que un nombre més gran de persones puga participar. Tot i això, pensem que podria haver-se donat més valor al procés recollint únicament els vots dels ciutadans de Novelda", afegeixen des de Flap Studio.

“És difícil, amb un llenguatge tècnic, arribar a la ciutadania”, opinen des de La Errería per a AlicantePlaza. “Pensem que els processos de participació ciutadana exigeixen un esforç de doble sentit. Per això, una participació ciutadana que vote en funció dels gustos personals té un recorregut molt curt. Els ciutadans han de tindre la paciència necessària per a entendre i descobrir les seues necessitats. I d'altra banda, els tècnics participants tenim l'obligació de comunicar el projecte de manera clara i concisa. Estem treballant perquè així siga”.

1. ‘La Nova Glorieta’ de Flap Studio

"La nostra proposta busca respondre a les necessitats actuals dels veïns de Novelda, recuperant la funció i l'estètica de la plaça de la Glorieta de principis del segle XX, tal com es va plasmar en el procés de participació ciutadana. Per això incloem, entre altres elements, la reinterpretació contemporània de dissenys de l'època del modernisme”, aposten des de Flap Studio. Amb visites a l'Arxiu Municipal per a documentar-se, el projecte recupera l'antic templet central que va existir entre els anys 20 i 40, “reinterpretant-lo de forma contemporània, ubicant a la seva planta baixa una cafeteria i uns banys públics accessibles. La coberta del templet tindria una superfície diàfana de 100 m2 amb una visió lliure de 360º, funcionant com mirador i un espai privilegiat per dur a terme actuacions i esdeveniments”.

Al nord de la plaça, el projecte planteja una zona de jocs infantils inclusius, amb una única entrada i sortida per augmentar la seguretat davant dels cotxes i nou arbrat a l'interior per potenciar l'ombra. Mentrestant, al costat sud Flap Studio projecta un escenari amb forma de petxina de 113 m2 preparat per a actuacions musicals o projeccions de cinema a la fresca.

Pel que fa a la vegetació, "el projecte augmenta les zones enjardinades i millora les existents. Inclou parterres acompanyats de bancs i pèrgoles dotades de plantes enfiladisses, així com una àrea per a jocs d'aigua amb paviment equipat amb llum". Tota la plaça seria accessible gràcies a un paviment sense juntes proposat i porós que permetria un ús segur en dies de pluja, amb colors clars per mitigar altes temperatures. A més d'un mapa gravat de la ruta modernista de Novelda al seu accés pel carrer Sant Alfons". Un punt de wifi i un punt elèctric per carregar patinets i dispositius electrònics completa la proposta de Flap.

2. ‘La Fernandina’ de La Errería

La filla del Marqués de la Romana va donar a l’ajuntament, ara fa cent anys, els terrenys sobre els quals s’ha originat la plaça. Per això, des de La Errería han homenatjat a La Fernandina, un dels seus malnoms, a la seua proposta. L’estratègia aposta per un paviment amb plataforma única, sense obstacles, que arribe des del centre de la plaça fins a la vora de les façanes. Una manera d’integrar el mobiliari urbà i el cor de la plaça amb les terrasses de les cafeteries i les futures obres d’accessibilitat de la resta de carrers de Novelda.

Però el més destacat de la proposta és augmentar el número d’arbres de la plaça, una de les queixes més esteses entre el veïnat. “Volem converteir l'actual plaça en un veritable parc, amb els quatre costats de la plaça formats per grans parterres naturals amb arbrat de diferent grandària, el que permetrà a la Glorieta ser un autèntic pulmó verd per a la ciutat”, apunten.

Per altra banda, La Fernandina potència una de les icones de La Glorieta: “el templete”, situat ara al mig de la plaça. “Això fa que el públic només es congregue a la meitat de l’espai, a més de dividir espacialment i visualment la plaça. Davant això, proposem portar el nou escenari a l'extrem nord de la nova Glorieta. Així aprofitem tota l'extensió de la plaça perquè els actes siguen més multitudinaris i alhora generem una fita arquitectònica que es puga veure des de tots els punts de la Glorieta i el carrer Emilio Castelar. A més, aquesta posició aconsegueix que no estar a contrallum en un esdeveniment diürn, resguardat gràcies a la nova coberta”.

3. ‘La Glorieta davall els arcs’ de Lluís Serrano Arquitectures

“Parlem d’un espai de convivència, de trobada, de joc, que ha perdut durant els darrers anys —a causa de les successives reformes sofertes— la imatge romàntica i especial que va tenir als seus inicis, sent actualment una plaça dura, monòtona i avorrida”, planteja la proposta de Serrano. Un projecte que “pretén recuperar aquesta imatge bucòlica, adaptant-la als nous temps”.

“La nostra proposta intenta tornar a la Glorieta aquest esperit modernista gràcies a la creació d'un passatge o galeria natural que recorre tota la Glorieta: un arc vegetal. Serveix l'arc, el passatge, la galeria, la porxada, la pèrgola com uneix vertebrador de la proposta, com l'element principal que articula els diferents espais i usos. Els camins, el recorregut, no només són trajecte, sinó també estada i contemplació, un lloc on quedar-se a llegir, a jugar, a conversar... en definitiva, a gaudir”.

Un recorregut d’arcs metàl·lics enjardinats divideix l'espai en diverses zones o usos complementaris, “amb un divers i divertit programa funcional conformat per un espai per a un xicotet auditori —format per un escenari i una graderia natural—, un espai de jocs infantils, un espai esportiu amb pista de skate i un espai perimetral amb una massa d’arbres”.  De moment, el futur es decidirà a les urnes.

Noticias relacionadas