ALCOI. La forma PedreguerJazç respon a un joc de paraules entre jazz (gènere musical) i jaç ("llit", "lloc per a quedar-se, per a jeure-hi"). La qualitat musical rau al municipi de Pedreguer des de 2004, i en la seua dissetena edició no anava a ser menys. El festival s'enriqueix enguany, doncs, amb tres projectes de gran qualitat, de la mà de vocalistes ben diferents, però totes tres amb un gran domini i equilibri de la veu. El públic assistent s'hi trobarà amb tres espectacles plens de lirisme i musicalitat; la data és triple, i gratuïta, divendres 5, dissabte 6 i diumenge 7 de juny, a les huit de la vesprada, a la plaça de l'Amistat de Pedreguer.
La fita del PedreguerJazç 2020 la inaugura aquest any Eva Olivencia & Túmbate Jazz; jazz, bolero, música brasilera i llatina i fusió en un treball que porta per nom Diferente. El relleu l'agafa el dissabte Pepe Zaragoza amb un projecte de mestissatge nascut a principis d'any, Autòctone. "Es tracta de composicions originals escrites per mi, un quintet -bateria, baix elèctric, piano, veu i trompeta- que barreja la cultura valenciana i el jazz, i lletres de Diana Baidal", explica l'alteà. "Encara no sabem molt bé les mesures que s'han de prendre, però ens ho explicaran allí, el plantejament de cara al públic serà exactament el mateix, igual que la preparació", confessa. El músic assegura que ja comença a haver "cert moviment" pel que fa a la contractació d'aquesta i altres formacions on participa de cara al setembre.
"Tocarem a Altea, que ho teníem planejat per a març, a Pedreguer, a Xàbia, a la Vila i a Vila-real, això està tot gestat", avança. "La programació valenciana és important que done suport a propostes de jazz que són increïbles i molt bones, i en altres mons artístics, també", insisteix Zaragoza. Després de la seua formació, el diumenge 7 de juny tancarà la XVII edició del Festival de Jazz de Pedreguer 2020 la vocalista Marina Alcantud i la seua formació, que comptarà amb la presència de Pete Lala en la proposta Colors. El Pedreguerjazç obre una temporada que continua, més endavant, amb els festivals estiuencs de Dénia i de Xàbia, i també, desde fa 5 anys, d'Ondara. El festival és ja una cita indefugible per a la ciutadania de Pedreguer i de la comarca a les acaballes de la primavera, on els lluminosos i càlids dies inviten a un públic familiar a acostar-s’hi per gaudir d'un bell espectacle que enriqueix culturalment, diverteix i dóna benestar.
Des de l'organització, el gestor cultural de l'Ajuntament de Pedreguer, Xavier Ortolà, assegura que el festival s'està preparant amb "prudència". "Volem intentar obrir a poc a poc la programació cultural", reconeix. Entre les mesures que haurà de seguir el públic que desitge gaudir de qualsevol dels tres concerts, l'organització explica que estarà previst un distanciament de dos metres. "En teoria, amb això no cal que la gent porte mascareta, però encara no està clar. Deixarem entrar un màxim de 120 persones, tant de bo s'arribe a aquesta xifra", reconeix. Ortolà explica que es posarà a disposició dels assistents dispensadors de gel hidroalcohòlic. "Per tal que puguen rentar-se les mans", remarca.
Pedreguer compta amb una rica oferta d'activitats durant tot l'any. "Des de fa vint està consolidada, i no sols per part de l'Ajuntament, sinó també gràcies al gran teixit associatiu del municipi", celebra. "Ja hem fet fa poc d'una prova d'un acte esportiu en obert, una conferència; pel que fa al PedreguerJazç, sempre mirem en clau valenciana, on l'escena jazzística és tan important, però no tanquem portes", afegeix. Des d'ací els desitgem tot l'èxit en aquesta XVII edició.
'Björk: una constante mutación' (Nórdica) reúne entrevistas y artículos de prensa que abarcan el recorrido vital y profesional, y dan cuenta de la capacidad de reinventarse, de esta gran artista islandesa