L’AJUNTAMENT D’ALTEA INAGURA UNA ÀMPLIA MOSTRA DEL PINTOR JUAN NAVARRO RAMÓN AL PALAU 

"Et venjarem", per primera vegada s'exposa el 'Gernika valencià' al lloc de naixement del seu autor

21/07/2018 - 

ALTEA. A boqueta nit del divendres 20 de juliol s’inaugurava al Palau Altea Centre d’Arts de la localitat de la Marina Baixa una exposició històrica que tanca un llarg temps d’espera per a recuperar la figura del pintor alteà amb més projecció internacional, Juan Navarro Ramón (Altea,  1903-Sitges, 1989).

Una reivindicació històrica que es materialitza en aquesta mostra formada per quaranta obres de l’autor entre olis, dibuixos i litografies, tant abstractes com figuratives -algunes de propietat municipal, donades per l’autor a l’Ajuntament, i d’altres cedies per la família per a l’ocasió-.

Per primera vegada, l’obra que Josep Renau li va encarregar pel pavelló de la República de l’Exposició Internacional de París de 1937, ‘’Et Venjarem’’ (1937), denominada a sovint com el “Guernica valencià”, i que va compartir espai amb es obres de Pablo R. Picasso “El Guernica” i “Els Segadors” de Joan Miró, es podrà veure exposada a la localitat natal del pintor. Procedent del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i propietat del Ministeri de Cultura, romandrà al municipi fins a la tardor.‘’Et Venjarem’’ tan sols ha estat mostrada en dues ocasions prèvies, en l’esmentada Exposició Universal i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (Madrid) l’any 1987, ja que al MNAC roman desada als seus magatzems. Per a aquesta ocasió, els tècnics del museu català han restaurat el marc i la tela.

“L’ajuntament d’Altea el que pretén”, ens explica Isabel Martínez, comissària de la mostra, “és, a banda de retre-li un homenatge a una persona que ja als anys 80 va donar al poble més de 40 obres al poble d’Altea, traure a la llum tota aquesta obra que estava guardada, als magatzems dels diferents espais municipals, o exposada en espais públics no expositius, com algunes sales de la Casa de Cultura”.

L’exposició consta de tres seccions, que es corresponen amb tres etapes creatives de l’autor, tot i que, tal i com recorda la comissària, “Navarro Ramón es un autor que en tot moment treballa els diferents estils, tant el figuratiu com l’abstracte. Les tres seccions s’identifiquen amb l’etapa de la Primera Abstracció, la Figuració i la Segona Abstracció, resultant principalment significativa la possibilitat de comparar ambdúes etapes (primera i tercera) i comprovar l’evolució de la mirada avanguardista del pintor.

“Quan jo em pose a comissariar la mostra, em trobe que la gran majoria de l’obra que té en propietat l’Ajuntament pertany a les etapes abstracte, així és que vam parlar amb Maria Amparo i amb Javier, el nebot de Juan Navarro Ramón, qui és el seu hereu, i ens va deixar, de la seua col·lecció personal, una selecció d’obres de l’etapa figurativa, per a completar millor la visió global de l’obra del seu oncle”, remarca Isa Martínez, reconeguda gestora cultural amb l’Espai Salmaia.

 “El resultat és un catàleg dividit en tres parts que es corresponen amb la distribució de la mostra. Una primera abstracció, els primers anys, més cubista, amb colors i figures més planes. La figuració, amb els paisatges i les figures. I després una segona abstracció tardana, principalment treballs dels anys 80, més borrosa, més difuminada. Des de la primera peça que tenim, de l’any 23, figurativa, un detall d’una alqueria, preciosa, fins la darrera peça datada a mitjan anys 80, poc abans de morir”.

Integrades en l’exposició es podran veure també les 25 litografies que la família de l’autor ha donat a la vila d’Altea, acte formal que es va realitzar durant la inauguració. ‘’Un gest de la generositat que els hereus de l’autor continuen tenint cap al poble d’Altea i que vullc agrair sincerament’’, va destacar l’alcalde, Jaume Llinares, al costat del regidor de cultura, Diego Zaragozí.

Però no acaben aquí els homenatges a l’homenot alteà. Junt amb l’exposició i el seu catàleg, s’ha presentat també una novetat bibliogràfica, el llibre infantil ‘’Navarro Ramón, historia d’un pintor alteà’’, amb textos de la pròpia Isabel Martínez i il·lustracions de l’artista Anna Medina. “Quan a mi em proposen de comissariar aquesta exposició i el que es vol fer és donar a conéixer Navarro Ramón, la seua figura i la seua obra, el que jo li plantege a Jaume i a Diego, l’alcalde i el regidor de Cultura, és de fer un llibre il·lustrat infantil per apropar la figura d’una persona que va estar en primera filera de les avantguardes artístiques del segle XX, que era molt amic de Miró, per exemple, amb qui jugava a escacs, i els va semblar perfecte. Ens vam posar a treballar amb la il·lustradora Anna Medina, bona amiga, i vam jugar a intercalar les seues il·lustracions i reproduccions de fragments d’obres de Navarro Ramón, que s’integren en aquelles. Un treball molt xulo”.

Editat per l’Ajuntament d’Altea, en tres versions diferents, valencià, castellà i anglés, a la tornada de l’activitat escolar, al setembre, esperen tot un seguit d’activitats formatives i lúdiques perquè els xiquets i xiquetes alteans puguen conéixer una de les figures més reexides del seu poble.

La intenció, no obstant, tant de l’Ajuntament com de la comissària és que tant la mostra com el llibre tinguen una projecció molt més enllà de les fronteres de la pàtria petita, i puga rodar per espais expositius a tot arreu de l’Estat. Mentrestant, des del dia 20 de juliol i fins el 20 de novembre, quatre mesos en els quals es podrà visitar aquesta mostra al Palau Altea Centre d’Arts.

Noticias relacionadas

next
x