Alcoi projecta un futur més verd
L’estratègia BioUpAlcoi arranca amb una trobada d’experiències prèvies per renaturalitzar la ciutat a partir de la seua orografia
ALCOI. Les II Jornades Parlem-ne, que s’han celebrat a Alcoi aquest dilluns i dimarts organitzades per l’Associació Valenciana d’Empreses d'Arts Escèniques (AVETID) i el Circuit Cultural Valencià, han permés analitzar el present del sector per dissenyar unit el seu futur, crear aliances i abordar conjuntament els reptes que es presenten.
Precisament, es van clausurar amb l'expectació de la reunió que hui dimecres mantindran les associacions professionals d'arts escèniques valencianes amb el nou director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Álvaro López-Jamar, i en la qual s’abordaran qüestions tan determinants com el futur model del Circuit, després de les notícies que han sorgit sobre que el departament que encapçala el conseller Vicente Barrera aposta per una reestructuració d’aquest. Un canvi que inquieta a tots els professionals del sector a l'espera de conéixer el nou model defuncionament.
Aquestes jornades han tingut una primera sessió de treball intern, que va aportar unes conclusions inicials sobre les quals es va debatre a la segona sessió, a la qual es van inscriure un centenar de professionals del sector i es van sumar membres de l’Associació d'actors i actrius professionals valencians (AAPV), de l’Associació Valenciana d'Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET), de l’Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV) i de l'Associació de Professionals del Teatre d’Alacant (PROTEA). Els temes de les Jornades han estat: ‘Excés de producció anual d’arts escèniques valencianes. Sobreproducció que el Circuit no pot assumir’, ‘Estratègies per millorar la coordinació de gira i poder executar-la amb temps’, i ‘Establir i crear conjuntament un decàleg de bones pràctiques en relació amb els espectacles i l’exhibició. Mecanismes per a millorar el flux i intercanvi d’informació d’espectacles al Circuit’.
Pel que fa als principals acords de les Jornades, cal indicar que s’ha concretat posar en marxa un grup de treball entre membres d’AVETID i del Circuit Cultural Valencià per abordar el desenvolupament de les mesures necessàries per a coordinar i potenciar les gires de les companyies valencianes en el Circuit, en benefici del sector i de l’espectador.
D’altra banda, també s’ha observat la necessitat de crear mecanismes i eines per a millorar el flux d'informació entre companyies i gestors, la simplificació dels processos administratius, així com la conveniència de posar en marxa unes jornades de formació i informació que permeta un major coneixement mutu entre companyies i programadors, amb l’objectiu de què es puguen abordar fórmules de treball conjunt, creant sinergies.
Igualment, a les II Jornades Parlem-ne s’ha apuntat la conveniència de què la Mostra de Teatre d’Alcoi, a més de ser un certamen per a l'exhibició, siga també un espai de mercat amb la finalitat d'establir vincles laborals i comercials.
Aquestes són algunes de les primeres pinzellades de les conclusions i un començament per a desenvolupar un treball conjunt en pro del sector escènic valencià. AVETID i el Circuit Cultural Valencià destaquen la bona sintonia i reafirmen la necessitat de celebrar aquestes jornades, posteriorment s’elaborarà un document amb les conclusions finals, que permetrà fixar les línies d’actuació per treballar a curt, mitjà i llarg termini.
L’estratègia BioUpAlcoi arranca amb una trobada d’experiències prèvies per renaturalitzar la ciutat a partir de la seua orografia