Hoy es 9 de noviembre

amb idea de ser pioner a la comunitat, 'animalcoi' es celebrarà del 13 al 15 de novembre

El festival d'animació d'Alcoi 'es cola' en xarxes en la quarentena per presentar la seua primera edició

13/04/2020 - 

ALCOI. No serà perquè no hi ha distracció per les xarxes socials en aquestos dies d'enclaustrament. Amb el mateix objectiu, però molt més enllà, ha arribat el festival Animalcoi. L'esdeveniment per donar pas a la seua presentació va tindre lloc el passat 27 de març i va canviar l'IVAM CADA Alcoi pel saló particular de la casa de tots i cadascun dels espectadors i espectadores que hi van volen assistir, de manera virtual, és clar. La proposta, que promet continuïtat per la seua vocació de pionera a la Comunitat Valenciana -i que, per cert, dóna raó de ser a la Capitalitat que ostentarà Alcoi a partir d'abril-, sembla que podrà capejar la quarentena imposada per l'assumpte del coronavirus. Es celebrarà el 13, 14 i 15 de novembre, si no passa res, i amb moltes, moltes ganes, això sí. 

Animalcoi naix del talent. Concretament, de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alcoi. "Van veure que, al cicle d'Animació, hi havia un gran potencial", explica Diana Cortés, la directora del festival. De fet, no és cap novetat la gran quantitat de professionals de primera categoria que arriben fins a les aules de l'edifici de l'EASD de la ciutat per impartir ponències als seus alumnes, dins d'unes jornades que ja han assolit renom. "Allò que volem és, precisament, donar un futur als alumnes. Que les empreses puguen veure en aquesta mostra d'animació una ferramenta, de cara al món laboral del disseny, publicitari", detalla Cortés.

Ella ha estat professora d'Animació a Altea, i ha treballat en aquest sentit per a distintes productores, en sèries de televisió, entre d'altres. Per això sap que al festival -que inclourà des de les tintes més bàsiques al stop motion, passant fins i tot pels videojocs- no pot deixar-se cap tècnica de costat, i en aquesta primera edició que es fixa, principalment, en en els noms valencians dins d'aquesta disciplina. Una feina que fa de manera totalment desinteressada, per pura estima. "Volem barrejar a estudiants i professionals, però està destinat, sobretot, a la societat en general", insisteix. L'estructura del festival d'animació a Alcoi es planteja la següent estructura: els matins de la setmana prèvia, en principi, reservats a projeccions infantils. Per divendres, dissabte i diumenge, els dies clau, hi haurà "tallers, conferències i masterclass obertes a tot aquell interessat al món de l'animació", afegeix. "També volem portar alguns títols de la filmoteca, projeccions de cinema antic, però encara no sabem si estarem limitats en aquest sentit", assegura Cortés, depenent, com tothom, de l'emergència sanitària. 

Les projeccions que sí estan confirmades seran aquelles referents als guardonats. Hi haurà quatre premis, per l'edició de novembre d'Animalcoi. Un que entregarà Caixa Ontinyent, qui escollirà el millor curt -amb un màxim de cinc minuts- de "les escoles d'art que es presenten o de qualsevol escola en general", que es cenyiran a la temàtica dels drets humans. Amb la mateixa duració podran optar al premi atorgat per Mutua Levante, en aquest cas, obert a tothom i sota l'eslògan Confiança mútua. "Estem buscant un patrocini per a la tercera modalitat, el reconeixement dels curts que ja han sigut estrenats des de 2016 fins 2019, amb treballs professionals que han arribat, fins i tot, als Goya", avança la directora d'Animalcoi. El quart guardó, per últim, el decidirà el mateix públic de l'esdeveniment.

Els professionals que estaran, i la protagonista, Aitana

Sobre una vintena de professionals del món de l'animació ja tenen marcada la data al novembre per no oblidar-se d'estar presents al festival d'Alcoi. Començant amb gent de la terreta ja consagrada a escala internacional. Un d'ells, Paco Roca, guanyador d'un Goya per Arrugas, o Hampa Studio, els valencians responsables en bona part del triomf en aquest sentit de Buñuel en el laberinto de las tortugas, Millor Pel·lícula d'Animació en la darrera edició dels premis de l'Acadèmia. "També estarà Sam, Pangur animation i Gallego Bros, Remi Hueso, Zaira Montllor -arquitecta que empra l'animació a les presentacions-, Mario Domínguez, Bea Herráiz, entre d'altres molts, i molt bons", conclou. "I, per suposat, Pablo Llorens, guanyador de dos Premis Goya, padrí del festival i qui ha donat vida a Aitana, la nostra mascota". La mateixa, reconeix Cortés, que es va 'colar' sense demanar permís a les cases dels espectadors durant la presentació virtual del festival. Amb un clar poder de convocatòria. "Ella representa aquest 'A' d'Animalcoi, amb eixa pilleria que vol dir que estem de celebració, perquè l'animació necessita del públic, necessitem que vinga gent", reconeix. "Tot Alcoi farà oloreta a festival", insisteix, "hi haurà exposicions en diferents espais de la ciutat, inclús en alguns comerços, com llibreries", assegura.

De moment, la maquinària per fer realitat aquest somni de Cortés i el seu equip no s'ha aturat, des què es va engegar. Com altres creatius, estan fent-se ressò a les xarxes sobre alguns curts que han pujat en obert professionals de l'animació de la talla de la portuguesa Regina Pessoa, i per amenitzar el claustre a casa, a banda dels vídeos on els professionals que arribaran a Alcoi amb motiu de la fita marcada van donant a conèixer el seu treball. El principal objectiu, ara? Que la gent "es crega" tot açò de l'animació. "El principal problema és que la gent no s'ho creu, ni tampoc el que costa de fer, com ocorre amb tot allò creatiu", lamenta. "Per això tindre un circuit de festivals és molt important, per valorar a la gent que té alguna cosa ja feta o que vol fer-la, en un futur", subratlla Cortés. Llarga vida a l'animació, i a Animalcoi, per demostrar que els creatius, i la cultura en general, no pensen abandonar-nos, ni molt menys, en aquestos temps convulsos.

Pablo Llorens, guanyador de dos Goya, creador de la mascota del festival

Noticias relacionadas

next
x