Hoy es 19 de diciembre

l'artista rep la medalla d'or i és nomenat fill predilecte de la ciutat

"Antoni Miró és Alcoi i Alcoi és Antoni Miró"

17/09/2021 - 

ALCOI. El pintor Antoni Miró s'ha convertit aquest divendres en el sisé veí d'Alcoi que és nomenat fill predilecte de la ciutat i que a més ha rebut la Medalla d'Or. Miró es suma així a personatges  com Amando Blanquer, Ricard Senabre, Camilo Sesto, Isabel Clara-Simó i Ovidi Montllor. El lliurament s'ha fet en saló d'un edifici, el centre d'art CADA Ivam Alcoi, que ha sigut protagonista de l'acte, juntament amb Clara-Simó i Montllor, anomenats en tots els parlaments, inclús en el curt agraïment del propi Miró. "Moltes gràcies a tots. A reveure".

Un Miró emocionat ha mencionat, a més de l'agraïment als amics i càrrecs institucionals, entre ells, el president de la Generalitat, Ximo Puig, a Isabel i l'Ovidi, dos alcoians il·lustres i creadors cabdals també en la vida i trajectòria de Miró. Per aquest homenatge, i acte de lliurament de les dues distincions, ha pivotat sobre elements comuns, com s'ha reflectit en els parlaments, presents i virtuals. Mas de Sopalmo, Sofia Bofill, Alcoi i CADA Ivam. Des del crític i filòsof Fernando Castro fins al propi Puig, que ha sigut l'encarregat de tancar l'acte, tots han fet referència a aquestos ítems que han marcat a l'artista alcoià.

A més de transitar per elements comuns, com els abans citats, l'acte d'homenatge a Miró ha tingut diverses fases de justificació de la distinció a Miró, bé perquè ha reunit moltíssimes adhesions -més de 500- bé perquè no ha tingut el consens polític que han reunit altres condecorats. "La distinció és necessària", ha dit Castro en el vídeo projectat en la sala del Cada. "Toni Miró ha portat sempre la distinció de ser un artista d'Alcoi", ha remarcat Castro.

A continuació ha sigut el torn de l'escriptor i artista Josep Sou. "Antoni Miró és Alcoi i Alcoi és Antoni Miró, com deia Isabel Clara-Simó", ha indicat Sou, que ha destacat altres trets de l'artista com la defensa de la llengua, el valencià, o el seu caràcter solidari. L'alcalde de la ciutat, Antonio Francés, també hi ha insistit. "El nom d’Alcoi està i ha estat sempre lligat al d’Antoni Miró. Una profunda estima pel seu poble, al que sempre tornava després d’haver recorregut mitja Europa amb el seu 850 Coupé", ha dit Francés. "Alcoi ha aparegut als seus quadres i escultures o a les fotografies que ell mateix pren de persones, paisatges urbans i tradicions, especialment de les Festes de Moros i Cristians, altre dels àmbits on ha sabut deixar la seua empremta, amb obres tan espectaculars com el cartell anunciador de l’any 1989", ha afegit.

El Mas de Sopalmo, vertader bressol de creació de Miró, també ha format part dels parlaments. Puig l'ha descrita com la Capilla Sixtina del País Valencià, lloc de milers de converses i tertúlies. "Pintors, escultors, actors i actrius, cantants, periodistes.... quantes discussions sobre política, sobre cultura... sobre la vida, en definitiva... sempre amb la seua companya Sofia al costat, i envoltat d’amics i amigues", ha dit l'alcalde. Sofia Bofill i Ausiàs Miró també han sigut esbrinats pels intervinents com a elements essencials de la creació i la perserverància de Miró en la seua trajectòria.

I al final, el lloc dels fets, Cada Ivam Alcoi, antiga seu de la Caixa d'Estalvis, i la seua transformació com a centre d'art. També ho han destacat tant l'alcalde com el propi president Puig. "La seua intervenció fou crucial per a impulsar la reobertura del CADA i convertir-lo finalment en l’IVAM CADA Alcoi", ha recalcat l'alcalde. Puig, per la seua banda, ha recordat com es va trobar el seu govern la instal·lació del Cada, tancada i plena de pols, i com en converses en el Mas de Sopalmo es va abordar la seua transformació en centre d'art contemporani.

El cap del Consell, que ha sigut l'encarregat de tancar l'acte, també ha destacat de l'artista la seua aposta per la terra i la internacionalització de la seua obra. "Mai ha renunciat a la seua terra", ha dit Puig, que ha reivindicat que l'art de Miró no és indiferent. "És un artista que ha retractat les injustícies i les desigualtats". "És un artista imprescindible", ha conclós. "Ha demostrat el seu compromís ètic irrenunciable, utilitzant l’art com un crit de denúncia, un espai de reflexió sobre les nostres particularitats com a valencians, un mirall on podem veure la nostra bellesa, però també les nostres misèries i imperfeccions, un altaveu -tan necessari hui en dia- de valors atemporals i universals i de rebel·lió contra la desigualtat, el patiment o la guerra. Com ell mateix ha dit: «Pinte precisament allò que no m'agrada». Aixina és com l'ha definit Toni Francés.

Unes 150 persones han pogut compartir l'acte de manera presencial. A més de Ximo Puit, han estat presents el president de les Corts, Enric Morera, la diputada Patricia Blanquer, la secretària Autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, el director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Manolo Gomicia, la directora general de Coordinació del Diàleg Social, Zulima Pérez, així com diferents diputats, alcaldes, regidors i la corporació municipal. De l'àmbit acadèmic, han estat la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro i el director del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, Pau Bernabéu.

Noticias relacionadas

next
x