Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

tribuna / OPINIÓN

Angioplàstia per alliberar l’AP-7

16/01/2019 - 

Les carreteres i altres infraestructures viàries són, per a l’economia i la vida dels pobles, el mateix que les venes i les artèries per al cor i la vida humana. Són, totes dues, vies de comunicació i de cohesió. Unes per a vehicles i d'altres per a la sang. Però ambdues indispensables per poder viure.

No obstant això, de vegades es produeixen certes obstruccions que dificulten i fan més difícil la circulació per aquestes vies. En el cas del cor, la terminologia mèdica anomena a aquest succés com Malaltia de les Artèries Coronàries (MAC) i en alguns casos pot desembocar en un infart. La MAC ocorre quan les artèries s’endureixen i s’estrenyen degut a l’acumulació de colesterol en els vasos sanguinis. Pel que fa als tractaments, els especialistes recomanen dur un estil de vida actiu, reduir el consum de productes amb alts nivells de colesterol i, si la cosa és més greu, realitzar un bypass o angioplàstia.

En les carreteres i altres vies de comunicació, com les autopistes, a aquesta afecció la podríem anomenar “Malaltia de Transport Deficient” (MTD). En aquest cas, no es produeix per un excés de colesterol, sinó per la presència de peatges en les vies de transport. Un fet que sol anar acompanyat d’una mancança d’inversió en infraestructures públiques de transport adequades. Pel que fa als símptomes d’aquesta patologia, els experts assenyalen tres principals: (1) les persones que viuen en zones afectades per aquesta malaltia es veuen forçades a pagar més per moure’s pel territori; (2) congestió de les carreteres nacionals amb un augment derivat dels nivells de contaminació en moltes localitats; i (3) encariment del transport de mercaderies que afecta al preu dels productes i al treball d’autònoms i pimes.

De la MTD en sabem molt els valencians i les valencianes, sobretot les persones que vivim a la Marina. Fa ja molt de temps, massa, que aquestes comarques es troben infectades per l'afecció del transport deficient. Mentre el tren Dènia – Gandia sembla no arribar mai, seguim sufragant una AP-7 amb peatges cada vegada més cars, tot i estar ja més que amortitzada.

Aquesta patologia s’hauria d’haver eradicat l’any 1998, quan el PP prorrogà la concessió de l’AP-7. Però lluny d'això, les i els habitants de les Marines continuem pagant més diners per circular al territori valencià. Veiem les conseqüències de la MTD en cada àmbit de la nostra vida. L'estudiantat universitari veu les seues despeses incrementades per desplaçar-se a algun campus. La logística del transport també s'encareix i, així, moltes empreses s’allunyen cap a altres zones on el transport és més econòmic.

Per aquests motius, l’organització juvenil Joves PV – Compromís la Marina decidírem enviar una carta al ministre de Foment José Luís Àbalos per exigir-li que acabe d’una vegada amb aquesta “malaltia” en les artèries del nostre territori. Si, en el cas de la malaltia de les artèries coronàries, cal començar reduint els productes amb colesterol, en el cas de l’AP-7 es podria començar per reduir immediatament els preus dels peatges com ja s’està realitzant a altres territoris. Si el ministre socialista realment vol acabar amb la xacra que suposa pagar peatges en un via pública, caldrà fer una angioplàstia basada en l’alliberament i la gratuïtat de l’AP-7. Aquesta intervenció per tractar la MTD és una qüestió de salut social, justícia i del #TracteJust que la societat valenciana mereix.

Noticias relacionadas

next
x