DÉNIA. Aquest estiu hem perdut al gran Paco Cabanes, El Genovés, per això aquest primer reportatge de la temporada volem dedicar-lo a la pilota valenciana, el nostre esport mes autòcton. Parlarem de dos dels trinquets mes antics de la Comunitat Valenciana: Dénia i Ondara.
A Dénia, entre molts altres, tenim un tresor en forma de trinquet. Vista Alegre no és un trinquet qualsevol, és un dels més antics de la Comunitat. Va ser construït el 1874 i té el privilegi de ser l’únic que té la paret de l’escala compartida amb la muralla del Castell, tenint els aficionats de Dénia l’autoria de la frase “tocar muralla” com a expressió habitual a les partides de pilota valenciana.
Formalment mesura 55 metres de llargària per 12 d’amplària, sense coberta artificial, i és considerat pels aficionats a l’esport valencià com una de les catedrals de la pilota. Baix l’atenta mirada de veïns i aficionats i de la sempre vigilant fortalesa andalusina, va viure una època gloriosa als anys vint, trenta i quaranta, on pilotaris com Rovell de Dénia, Patena, Juan El Benissero, Juan El Carrull, i tants altres, encara són recordats pels aficionats més vells.
A principis dels anys cinquanta entrà en decadència i el 1956 es tancà i quedà abandonat completament fins que l’Ajuntament el va adquirir per restaurar-lo, a finals dels noranta. La Pilota valenciana, el nostre esport autòcton perdia Dénia com a lloc de partides i travesses, una ciutat que als segles anteriors havia conegut fins a tres trinquets. Els vells escrits ens parlen del Trinquet Diana, el Trinquet del clero (al costat de l’església de l’Assumpció) i, fins i tot al barri de Baix la Mar, tenim el carrer de la Pilota. En definitiva, més de 400 anys de memòria deniera associada a la pilota i que desapareixia.
A primeries dels noranta, un grup d’aficionats i nostàlgics fundà el Club de Pilota a Dénia, que va servir de revulsiu per a la recuperació d’aquest esport tan nostre. Es va crear una escola de pilota, on s’impartien classes tant a xiquets com a xiquetes. Són anys de consolidar un projecte amb la col·laboració de les escoles del poble. Aquest inicial impuls va ser cabdal, com veurem després, i ha donat grans fruits.
Finalment, el 1998, es va tornar a obrir el trinquet i va ser lloc de reunió d’aficionats i noves generacions que van anar omplint una canxa altres hores important. A Dénia es disputaven tant partides d’Escala i corda com de Raspall, encara que la primera modalitat era la reina.