AlicantePlaza

mar i muntanya

Llicsons i lliçons

  • Coca amb herbes, de 'Nyas Coca' de Pep Romany a Dénia.
Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

Llicsons i lliçons de saviesa popular. De retrobament amb allò que els nostres iaios coneixien de primera mà. Caminar per camins de mar i muntanya per trobar plantes mengívoles, silvestres, amb les que temps enrera s’apaigavava la fam. Coques amb herbes dels nostres camps. De la mateta al forn. Plantes tendres que res tenen a veure amb males herbes i que fan bondats tant a nivell gastronòmic com medicinal.

Ravanell versus rúcula, conilletes, camarroja, roselles, dents de lleó … i com deia l’homenot Joan Pellicer, cosconella ‘la més dolça que hi ha’. Herbetes oblidades que podem retrobar per conjugar natura, etnobotànica i menjar. Raïm de pastor en salmorra, fenoll marí… quins records. I pensar que el vaig descobrir a Felanitx (Mallorca) quan tota la vida l’hem tingut a la zona del Montgó. Això sí, aquí està protegit i allà el serveixen per esmorzar amb una llesca de pa, oli i sal.

Amanides amb un puntet picant i de frescor. Mil i una raons per prestar atenció a allò que tenim ben a prop. Herbes i plantes que formen part del nostre imaginari col·lectiu, que no fa tant de temps eren habituals a les nostres llars però que en temps de bonança hem anat oblidant. I per això potser ens cal una lliçó que ens refresque la memòria i que ens doni pautes per poder tornar a allò essencial. Terra i orígens. Identitat. Sabors amb història, paisatge i autenticitat. Com quan mossegaven el fenoll de xiquets en anar d’excursió… o quan eixiem de casa després de ploure a arreplegar cargols i tornàvem enfangats amb un manoll d’espàrrecs silvestres a la mà.


Recibe toda la actualidad
Alicante Plaza

Recibe toda la actualidad de Alicante Plaza en tu correo