AlicantePlaza

LA FESTA A ULLS D’UN VISITANT CURIÓS

El 28 de desembre a la vila d’Ibi: dels enfarinats al ball del virrei

Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

ALICANTE. Els enfarinats d’Ibi, ha esdevingut una d’aquestes manifestacions del folklore popular valencià que els mitjans de comunicació, han contribuït a donar a conéixer més enllà de les mostres fronteres. De fet, la primera cosa que ens ha cridat l’atenció en aplegar a Ibi -bon matí- el 28 de desembre ha estat, precisament, la nombrosa presència de mitjans de comunicació valencians, estatals i també internacionals.

Com tota festa, els enfarinats tenen una part molt vistosa, aquella on la farina, els ous, els coets i la sàtira omplen els carrers del centre d’Ibi, al matí de cada 28 de desembre. Però, aquesta festa és molt més que la imatge estrafolària d’un grapat d’homes -i també unes poques dones- que, amb una indumentària d’allò més esperpèntica recorren els carrers de la vila ibense. I és precisament a aquesta intra festa, aquella que bat al si de tota manifestació festiva, a la que volem prestar atenció en aquest article o croniqueta.

La festa dels enfarinats d’Ibi forma part del conjunt de les anomenades “festes de folls” (festes bojos) o “ajuntaments de farsa”, celebrades al voltant de la festivitat cristiana dels sants màrtir innocents (28 de desembre). No obstant, es tracta d’una festa amb origen pagà -on el desenfrenament es part fonamental- que es remunta a les saturnals romanes (al voltant del 17 de desembre), a les que seguia la festa del Natalis Solis Invictis, que, posteriorment, l’Església catòlica aprofità per commemorar el naixement de Jesús. Per a l’estudiós Àlvar Monferrer les festes de folls “eren una digna culminació de les celebracions nadalenques en el seu aspecte carnavalesc o de crítica i subversió de l’ordre social”. En algunes poblacions, com per exemple Biar i el rei Pàixaro (per sant Antoni, abat; 17 de gener), aquestes celebracions van més enllà dels dies de Nadal.

Tractant-se d’una festa on la burla, la transgressió, la disfressa i el component grotesc són part fonamental, podem imaginar que al llarg de la història han patit intents de prohibició, entre d’altres, a mans de les autoritats eclesiàstiques i els Borbons. Amb tot i això, a la vila d’Ibi, la festa renaix a finals dels anys 70 del passat segle. Actualment, està plenament consolidada al seu calendari festiu, dins de les anomenades festes d’hivern, festes que tenen els seus preliminars amb les catalinetes i els nicolauets i que comencen al voltant de la festivitat de santa Llúcia (13 de desembre) amb el denominat “Albateig de Santa Llúcia”. A les festes d’hivern ibenses estan presents frases rituals com “el rei fa festa”, “queda declarada la justícia nova”; expressions com ara: carreres de casats i fadrins, una pesadeta de terró, pregó i ban dels fadrins, els bons dies de Nadal i personatges: fadrins, casats, virrei i virreina, danses, balladors, ball del virrei i, per descomptat, els amantats (envoltats amb mantes), l’oposició i els enfarinats (amb les seues armes, com l’aixavegó), protagonistes de la festa del 28 de desembre i als que dediquem atenció en aquest article.

Recibe toda la actualidad
Alicante Plaza

Recibe toda la actualidad de Alicante Plaza en tu correo