DÉNIA. Després de tractar el cas particular de la fragata Guadalupe, enfonsada en 1799 enfront de les costes de Dénia, hui parlarem de diversos derelictes que han sigut estudiats per l'equip d'arqueòlegs del Museu arqueològic de Dénia. El primer vaixell del qual farem referència, és el més antic. Es tracta d'un vaixell afonat a prop de la bocana de l'actual port i era d'època republicana, un vaixell procedent del golf de Nàpols que portava vi, oli i alts estris als soldats itàlics en el context de les guerres sertorianes, on Dénia i el seu port van ser un lloc cabdal.
El segon cas que anem a tractar, es el del delericte romany, un vaixell que es va enfonsar a l'últim quart del segle I o inicis del segle II dC a la badia de l'Almadrava, a prop del jaciment romà. Per les restes arqueològiques recuperades, sabem que portava una càrrega de vi procedent de l'àrea de Tàrraco, Tarragona, Doliums amb segells i els mateixos segells amb el nom Tiberius Claudis Amiantus. Les investigacions han trobat que aquest personatge va ser un Mercator, una persona que feia comerç amb el vi. Aquest fet dóna molta importància a aquesta troballa. Els segells originals els podeu veure al Museu de la Mar de Dénia.
També a prop del jaciment, als anys noranta, van ser descoberts i documentats diversos vaixells carregats amb àmfores per a contenir el vi. Un dels que s'ha pogut estudiar millor seria el delericte Cloquell, del qual hem recuperat restes de contenidors de vi de Saguntum, àrea de Sagunt, amb una cronologia de meitat del segle I, coincidint amb l'època de màxim tràfec comercial de la ciutat i el territori de Dianium, Dènia.
De la mateixa època tenim el delericte Els Molins Mut/Rosello, el qual portava una càrrega de vi en àmfores del Territorium de Dianium en àmfores Dressel 2/4. Situat a finals del segle I o inicis del II dC. Va ser descobert casualment el 1970. Segons els especialistes les àmfores podrien ser del proper jaciment romà de l'Almadrava, als Poblets.