ALCOI. El conseller Vicent Marzà ha presidit la cerimònia de reconeixement de les capitals culturals valencianes 2021, que organitza Cultura de la Generalitat, acompanyat de representants de diferents espais culturals dependents de la Conselleria, que programaran activitats a les capitals culturals valencianes durant l’any que ve. També han estat en l’acte les corporacions municipals d’Altea i Vilafranca, poblacions que han estat reconegudes amb el segell de CCV per la Generalitat en 2020; i les corporacions municipals d’Alcoi i Bocairent, els municipis que recullen el guant de CCV per a 2021.
Aquest ha estat el primer any en què se celebra una cerimònia oficial d’àmbit autonòmic per part de la Generalitat per a visualitzar la importància de les capitals culturals valencianes. Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.
L’acte de presentació ha estat dirigit per Anna Marí i la Companyia de Teatre Crit, i ha comptat amb les actuacions de Cocinando Danza i Tejido Conectivo, Art of Brass València, Eva Dénia i Merxe Martínez.
Anna Marí, Gemma Miralles, Josep Valero i Daniel Tormo han estat els presentadors d’aquesta gala en una posada en escena en què els espectadors, que han seguit per ‘streaming’ en el Canal GVA, i els presencials s’han submergit en el context cultural de Bocairent i Alcoi. Dos municipis veïns que comparteixen una intensa història industrial, paisatge, festa i patrimoni.
El conseller Vicent Marzà ha volgut agrair “el gran treball de reprogramació que han realitzat les capitals culturals valencianes d’enguany, Altea i Vilafranca, que han demostrat en tot moment que amb voluntat es pot i, alhora, que la cultura és segura i necessària”.
Així mateix, el titular de Cultura de la Generalitat ha destacat que “les capitals culturals valencianes 2021, Alcoi i Bocairent, tenen preparats uns projectes excel·lents de programació cultural, als quals ens sumem intensament des de la Generalitat. Per això, durant l’any que ve, programarem més de 30 activitats en aquests municipis. Consistiran en teatre, cinema, dansa, concerts musicals, òpera, foment de la lectura i exposicions, que durem a aquestes localitats de la mà de l’Institut Valencià de Cultura, les Arts o el Consorci de Museus, amb un pressupost aproximat de 200.000 euros per part de Cultura de la Generalitat”.
La programació que s’ha dissenyat de Cultura de la Generalitat per a dur a Alcoi i Bocairent arrancarà a partir de març de 2021. Es projectaran pel·lícules guardonades en els Premis de l’Audiovisual Valencià, curtmetratges valencians, material fílmic històric; teatre de carrer, com la producció pròpia ‘Reminds’ i espectacles de dansa com ‘La mort i la donzella’; grups de música valencians guardonats en els Premis Carles Santos, cant d’estil, el Cor de la Generalitat, la Jove Orquestra de la Generalitat, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana; òperes com ‘Il tutore burlato’ o ‘Isola disabitada’; i exposicions com la de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat.
El segell de capitals culturals valencianes és un reconeixement anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic.
Gandia va ser elegida com a primera CCV per al període 2017-2018. Amb la incorporació de dues distincions, una per a municipis de més de 5.000 habitants i l’altra per als que tinguen menys de 5.000 habitants, Sagunt i Potries prengueren el relleu com a CCV el 2018-2019; Altea i Vilafranca han ostentat aquest reconeixement durant 2020 i ara ha arribat el torn d’Alcoi i Bocairent per a 2021.
Fins ara les capitals culturals valencianes s’ostentaven des del 25 d’abril d’un any fins al 25 d’abril del posterior. La COVID-19 ha fet que Altea i Vilafranca hagen estat CCV durant tot l’any 2020 per a reprogramar activitats culturals que havien estat suspeses per l’estat d’alarma. Les CCV entrants ho seran durant tot 2021. A partir d’ara, els municipis que ostenten reconeixement de la Generalitat ho seran durant tot un any natural de gener a desembre.