Hoy es 22 de enero

habitem

Afecta l’arquitectura al nostre estat d’ànim?

L’arquitecte de Novelda Luis Navarro Jover publica un llibre sobre la relació entre el cos humà i el disseny d’espais.

15/04/2024 - 

ALICANTE. La col·lecció de llibres Polièdrica que comparteixen Ediciones Asimétricas i la Universitat Politècnica de Catalunya suma un nou títol este mes de l’arquitecte alacantí Luis Navarro Jover, seleccionat a partir de la seua convocatòria anual. ‘La dimensió impossible’ està basada en la investigació que Navarro va desenvolupar durant cinc anys sobre la relació entre el cos i l’arquitectura.

"Tots els dies estem veient arquitectura: vivim i treballem en ella, estem envaïts per milers d'imatges que ens apareixen a Instagram... Davant d'això, este text reivindica la importància de redescobrir i experimentar", apunta Navarro. Una crítica també al consum visual desaforat de l'arquitectura. I una aposta per tot allò que és invisible als ulls humans. "Hem de posar atenció a l'aire que queda envoltat per les quatre parets, és el que ens fa sentir dins d'aquesta arquitectura d'una manera, més que les qüestions geomètriques que confinen l'espai".

Teresa Brennan era una filòsofa feminista australiana que va teoritzar sobre com l’arquitectura afecta al nostre estat d’ànim. "Quan hi ha una atmosfera tensa tu et rigides. Quan entres a un esdeveniment esportiu amb eufòria, tu podries arribar a experimentar.. l'espai pot canviar el nostre mood". "Al llibre jo partisc del cos humà i ho dividisc en tres conceptes. En primer lloc, allò sensorial afecta els sentits, el que veus, toques, proves, veus, sents... Allò perceptiu té a veure amb una qüestió psicològica, com els sentits arriben al nostre cervell, com s'alteren els estats perceptius… I finalment l’atmosfèric té a veure amb l’espai que envolta el cos".

Amb referències com Philip Ramm, Rosi Braidotti o Ana Mendieta, ‘La dimensió impossible’ busca "reivindicar el paper actiu de l'arquitecte com un sintetitzador capaç de transformar, canviar o anul·lar les regles imposades pel propi context per alterar perceptivament elements propis de l'obra, intentant jugar amb la realitat de l'usuari-espectador, anul·lant així, les seves idees preconcebudes i explorant noves visions sobre l'obra".

Un busseig pel pensament científic, artístic i filosòfic contemporani i com ha acabat influint a la producció arquitectura de hui en dia. "Igualment, intenta posar en valor la tasca de l'arquitecte que ha establert unes noves condicions de relació amb l'habitant: ja no ens importa tant com serà aquesta arquitectura, quina forma tindrà, quin volum contindrà, què pesarà, sinó com passa a entendre's, com es manifesta i posa en valor a través de la llum, el moviment o el temps".

"També vol manifestar una actitud personal i decidida en defensa d'una arquitectura complexa, ambigua, equívoca. Una arquitectura on projectar es converteixi en un procés obert en què totes les parts convisquin en un conjunt dotat i potenciat per les experiències, els entorns i els significats que l'envolten. Una nova realitat molt més rica, densa i alhora indeterminada. Allò impossible superposat a allò visible".

Arquitecte per la Universitat d'Alacant i Doctor en Projectes Arquitectònics Avançats per la Universitat Politécnica de Madrid, Luis Navarro Jover ara pilota l’estudi La Erreria amb Carlos Sánchez, guardonat amb premis del COACV, la Biennal Internacional d'Arquitectura de Cracòvia o l’Europan. Ha donat classes a la Universitat CEU Cardenal Herrera, la Universitat Internacional de la Rioja i la UA. Una experiència professional que complementa este viatge teòric per la part més sensorial, perceptiva i atmosfèrica de l’arquitectura. "Tres preguntes pertinents al món de l'arquitectura que redescobreixen el cos, l'acció, la percepció de l'espai. Una proposta per aprendre també a fer arquitectura més enllà de l’objecte estàtic, que és com hem aprés fins ara".

Noticias relacionadas

next
x