Hoy es 4 de octubre

rebran 10.000 euros per a desenvolupar el seu projecte

Luisa Pastor, Ferran Gisbert i Paloma Orts aconsegueixen els ‘Premis Ciutat d’Alcoi Llançadora’

7/06/2021 - 

ALCOI. Els projectes de Luisa Pastor, Ferran Gisbert i Paloma Orts han sigut els més valorats pel jurat dels ‘Premis Ciutat d’Alcoi Llançadora’. Aconsegueixen 10.000 euros cadascú per dur a terme el seu projecte.

Luisa Pastor, nascuda a Alacant l’any 1977, viu a Monforte del Cid, és Doctora en Belles arts amb premi extraordinari de doctorat per la Universitat Miguel Hernández d'Elx. El títol del seu projecte és ''Todo lo sólido se desvanece en el aire’. Tracta a través d'un procés desconstructiu, que siga capaç d'intervindre una sèrie de documents antics i registres de comptabilitat de la ciutat d'Alcoi. La seua intenció és crear una instal·lació, a partir d'un assemblatge de diferents peces grans de paper, amb la superposició de diferents plans i fragments inconnexos, una col·lecció d'escultures de paper de gran grandària, suspeses dins d'una armadura de metall i cristall. Al mateix temps, amb la totalitat de les fulles d'un llibre comptable i manuscrit de la ciutat d'Alcoi, es pretén construir una estructura arquitectònica en suspensió de cel·lulosa, a partir de la juxtaposició d'una pluralitat de fulles soltes, a manera de teulada de dos aiguavessos.

Ferran Gisbert Carbonell va nàixer a Alcoi l’any 1982. En l'actualitat resideix a Lima i exerceix funcions de tallerista en el 'Colegio Áleph'. Imparteix classes en la Universitat d'Enginyeria i Tecnologia (UTEC). És Llicenciat en Belles arts, Màster Universitari en recursos culturals, anàlisis de polítiques i producció de projectes.

La seua proposta es titula 'Som un paisatge', proposa il·luminar els tres-cents metres de les aigües del riu Riquer que corren pel llit situat sota el Pont Maria Cristina. Per a això s'utilitzaran mil llums flotants led color blau alimentades amb energia solar que es depositaren a l'interior del llit del riu. Cadascun d'aquests dispositius estarà embolicat amb una xarxa confeccionada mitjançant tècniques tèxtils artesanals pels diferents públics del museu. Aquest tèxtil artesanal permetrà que suren al mateix temps que les mantindrà fixades en el mateix punt durant el temps programat per a la instal·lació. Així mateix en la part baixa del recorregut intervingut serà instal·lada una xarxa que impedisca la pèrdua d'algun element i per tant la causa de danys en el medi ambient.

Paloma Orts, va nàixer a Alcoi en 1990. És un artista visual especialitzat en l'art d'acció. Recrea i registra l'essència de les relacions interpersonals, així com les formes del subconscient col·lectiu i individual, mitjançant ritus performatius i registres arxivístics. De xicoteta s'inicia amb la música clàssica, titulant-se als 18 anys en piano-forte. Seguidament, emprén els seus estudis en pintura que la porten a estudiar Belles arts; primerament en UAL (London) i posteriorment en la UMH (Altea) i en la UB (Barcelona).

Pel que respecta al seu projecte, ‘El vol de les Ànimes’, sobre un camp de blat, dones en cercle assegudes en cadires de vímet, alçaran un cant coral (acompanyat d'un piano) a les ànimes difuntes, per tal d'ajudar-les en el seu trànsit. Aquesta acció serà enregistrada visual i sonorament, per tal de ser projectada en la sala expositiva. A l'entrar a la sala, l'espectador es trobarà amb tota una sèrie de plomes suspeses en l'aire, com si es tractara d'un galliner revolt.

Recordem que en total es van presentar 59 persones als ‘Premis Ciutat d’Alcoi Llançadora. D’aquestes 21 són de la ciutat d’Alcoi, 12 de la resta de la província d’Alacant i també 12 de València. A més hi ha 4 de Barcelona, 2 de Castelló i Cartagena i un de Còrdova, Gijón, Osca, Illes Balears, Salamanca i Sevilla. Hi ha 18 més que en la primera edició que en van ser 41.

Cal destacar en aquesta edició la rellevància del jurat. Està format per cinc dones especialistes en l'àmbit dels premis i membres d'entitats o col·lectius referents en aquests aspectes en la nostra Comunitat, en concret: Núria Enguita, directora de l'IVAM; Rosa María Castells, directora del MACA; Irene Ballester, component del Consell Valencià de Cultura; Pilar Tébar, directora del Institut de Cultura Gil Albert, i Lucia Romero, secretària de la Comissió d'Arts Plàstiques del Consell de Cultura d'Alcoi.

La present convocatòria dels ‘Premis Ciutat d’Alcoi Llançadora’ té per objecte regular la concessió en règim de concurrència competitiva el programa de 3 premis de creació, investigació i producció en arts contemporànies amb l'objectiu de secundar, promocionar i difondre la creació i la investigació artística i cultural. Una de les novetats d'enguany respecte a la primera edició, ja que desapareixen els premis per seccions i que hi ha tres premis als tres millors projectes dins dels àmbits de creació de les arts visuals de 10.000 euros.

És important assenyalar que el projectes estan dins dels àmbits de creació de les arts visuals: creació plàstica, creació musical, videoart, instal·lació/performance, etc. i ajustar-se als següents objectius:

  • Aprofundir en la investigació de noves formes de creació, producció i difusió de les arts.
  • Investigar i reflexionar entorn de la relació de les noves tecnologies, nous mitjans o nous llenguatges en l'Art.
  • Impulsar la creació artística contemporània, reforçar el teixit cultural de la Comunitat Valenciana i contribuir a la divulgació del seu panorama creatiu des de la ciutat d'Alcoi, com a centre compromés amb les arts i la Cultura.

El regidor de Cultura, Raül Llopis, destacat que «la bona acceptació que ha tingut entorn als artistes i la importància i el valor d’aquestes ajudes, no nomès econòmicament, també de projecció professional.  Igualment cal evidenciar que l’IVAM CADA Alcoi és un projecte ja consolidat, que amb aquestes propostes encara el fan més gran i esperem que siguen molts els artistes que es miren en aquest mirall intentar guanyar també aquest premi en el futur. Per a mi també és molt important que dues persones nascudes a Alcoi hagen resultat guanyadores i cal ressaltar que un d’ells viu a Lima i vindrà a Alcoi especialment perquè el seu projecte es puga dur a terme».

«És important recordar que parlem d'unes ajudes inexistents fins fa dos anys en una ciutat de grandària mitjana com Alcoi, tant per la seua elevada quantia econòmica com per les possibilitats que ofereixen als creadors en l'ús d'instal·lacions i que una vegada més posen en un lloc destacat del mapa de la cultura a la nostra ciutat», ha conclòs Llopis.

Noticias relacionadas

next
x