14 ACTIVITATS de SETEMBRE a DESEMBRE

L'engranatge cultural de la UA: una programació plural, inclusiva i amb forta presència femenina

17/09/2019 - 

ALACANT. Amb la Universitat d'Alacant ja habitada pels seus principals veïns, les i els estudiants -a més del professorat, el Personal d'Administració i Serveis (PAS) i el Personal Docent i Investigador (PDI)-, la UA no sols posa en marxa l'operació de tornada a les classes, sinó també a la cultura. I ho fa a través d'unes propostes per a aquest primer quadrimestre -de setembre a desembre- diverses, atractives i amb una major presència femenina. La nova programació cultural es va presentar el dilluns 16 de setembre en una roda de premsa que va tindre lloc en la Seu Ciutat d'Alacant, en un acte on van estar presents el director del Servei de Cultura de la UA, Faust Ripoll, i la sotsdirectora del Servei de Cultura de la UA, Carmen Cobela.

Tot i que algunes de les activitats que s'inclouen segueixen "una certa dinàmica des de fa uns quants anys i, per tant, ja són conegudes", segons ha senyalat Ripoll, hi ha d'altres que "no són molt més recents, però potser sí que existeix una petita novetat". En aquest aspecte, el director del Servei destaca quatre línies dins de la programació per a aquests quatre mesos culturals: "En primer lloc, la UA continua amb la col·laboració amb altres institucions", comença explicant. Una decisió que es materialitza mitjançant espectacles com la 10a edició del Festival Circarte (dimecres 25 de setembre), la Mostra de Teatre Espanyol d'Autors Contemporanis (dimecres 13 de novembre) o el Cicle Juno a la Tardor (dimecres 6 de novembre), aquesta última en clau femenina i flamenca, aportades per la representació Abrazo, de l'alacantina Pilar Andújar, dues lletres -les efes- que també comparteixen els espectacles d'Alba Carmona (dijous 7 de novembre) o de Soleà Morente.

Les activitats de producció pròpia de la UA constitueixen el segon grup que Ripoll ha volgut subratllar. Una aposta que es divideix, al seu torn, en "arts escèniques, amb el concert de la Coral UA (dimecres 4 de desembre) i les representacions de l'Aula de Teatre de la UA (dimarts 29 d'octubre), i en arts plàstiques, amb la inauguració de les exposicions", tant al MUA com a altres punts de la Universitat. Dins d'aquest conjunt amb denominació d'origen el director cultural comenta el Concert de la Setmana de Benvinguda (dimecres 2 d'octubre), que aquest any portarà a compartir l'escenari del Paranimf al grup valencià Auxili i al cantant de rap i trap català Lildami.

"D'altra banda, hi ha una sèrie de línies o dates significatives que nosaltres reforcem, com el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, on organitzem una activitat protagonitzada per Soleá Morente (dijous 21 de novembre), ja que el tema del gènere el tenim molt present a la programació", assegura Ripoll. Emmarcada en aquest foment de dies destacats, la vessant més cultural de la UA avança la celebració del 9 d'octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, amb una representació de teatre en valencià: Pompeu Fabra: jugada mestra (dijous 26 de setembre).

A més, la programació també inclou "activitats lligades al mateix campus de la Universitat, com la nit de monòlegs (dimecres 23 d'octubre) que s'emmarca dins del Congrés Internacional sobre l'Humor Verbal", aclareix. En aquesta quarta divisió del programa cultural també tindrà lloc la representació de La Celestina (dimarts 19 de novembre), "orientada als instituts, però també oberta per al públic en general", matissa Ripoll, amb la intenció de "realitzar una programació extensiva als instituts perquè la cultura no es quede solament al campus i perquè l'alumnat assistisca i propose activitats culturals", declara. I manifesta que "seguint aquesta línia que conjuga el caràcter formatiu amb les activitats pròpies, es pot trobar Nana (dimecres 30 d'octubre), un espectacle que viatja des d'Almeria per completar la col·laboració interuniversitària i l'intercanvi d'obres teatrals que també nosaltres hem tingut amb la seua universitat".

La programació cultural de la Universitat d'Alacant (ACUA) ha augmentat el nombre "d'activitats que reforcen una línia d'expressió o de reivindicació d'artistes femenines", insisteix el director del Servei Cultural, reflectida, entre altres activitats, amb la companyia Aina Lanas, que representa l'obra de dansa contemporània Mawu (dimecres 16 d'octubre). "En definitiva, es tracta d'una programació més alternativa, no tan comercial. Són propostes arriscades o minoritàries, però no volem competir amb la programació del Teatre Principal, per exemple", sosté el director cultural, amb "preus que continuen sent populars o amb entrada lliure". Pel que respecta al pressupost del qual disposa el programa ACUA es troba entre els 40.000 i els 43.000 euros: "No tenim per què gastar-nos diners fent-nos grans; ni volem ni podem", sentència Ripoll.

Noticias relacionadas