divendres 22 de juny

Els I Premis Lletraferit anuncien els guanyadors en la Gala de Sant Joan

20/06/2018 - 

VALÈNCIA. Este divendres 22 de juny (20 h, SH València Palace), vespra de Sant Joan, es celebrarà la Gala d'entrega dels I Premis Lletraferit, organitzada per l'editorial Drassana i Valencia Plaza, en el transcurs de la qual s'anunciaran els guanyadors en les categories de novel·la i novel·la juvenil. La gala estarà conduïda per la presentadora televisiva Maria Fuster. Al llarg de l'acte hi hauran breus intervencions dels escriptors Josep Vicent Miralles, qui glossarà en clau d'humor, l'evolució de la revista cultural Lletraferit i la gestació dels premis; Felip Bens, que farà una panoràmica de la literatura valenciana, i Vicent Baydal, que clourà l'acte, parlant de la filosofia dels premis. Toni Sabater, president del Jurat, i Miquel Miró, director general de Valencia Plaza diran unes paraules abans d'entregar els guardons en el moment més climàtic de la Gala. Els guanyadors obtindran el trofeu dissenyat per l’escultor Jaume Chornet, a més de la dotació econòmica corresponent: 5.000 € per al premi de novel·la i 1.500 € per al de novel·la juvenil. Les obres seran publicades per Drassana a la tornada de l’estiu. L'acte tindrà lloc en la planta alta de l'hotel SH València. En acabar l'acte de lliurament dels premis hi haurà una breu actuació de la banda musical Els Jóvens que donarà pas al sopar per als assistents en la terrassa.

Dotze obres han optat al premi Lletraferit de novel·la en valencià i dos al Diafebus de novel·la juvenil. Els organitzadors s’han mostrat convençuts que en la segona convocatòria de 2019, que s'anunciarà el mateix divendres, la recepció de les obres augmentarà de manera considerable, especialment en este apartat juvenil, que es considera un puntal essencial per al futur dels premis i de la mateixa literatura valenciana. En tot cas, la satisfacció per l’acollida dels Premis en esta primera edició és absoluta.

El guardó, símbol de puixança

Segons Chornet, professor i vice-degà de la Facultat de Belles Arts de València, “l’estatueta vol transmetre la potència que la llengua i la literatura valencianes tingueren en l’època foral, representada per l’escut del Regne de València, com a símbol del nostre Segle d’Or, un moment esplendorós de la història del poble valencià". L’escultor explica que “està inspirat en els escuts de cairó que existixen en la Llonja, autèntic símbol de la puixança econòmica i civil d’aquell temps”.

Chornet ha modernitzat la històrica ensenya “per a representar l’impuls que necessita la narrativa valenciana i simbolitzar la importància que té per a aconseguir que el valencià torne a ser una llengua de prestigi i recupere el seu ús social”. El fet que l’escut, en el conjunt de l’estatueta, siga el remat d’una senzilla composició elevada és una inequívoca mostra de l’ambició d’estos premis, nascuts amb la vocació de convertir-se en un referent indefugible per a la narrativa valenciana contemporània.

La filosofia dels premis i l'aposta pel valencià

Toni Sabater, crític literari, editor de Drassana i president del jurat dels premis, explica la filosofia que subjau darrere de la convocatòria: “Els Premis Lletraferit pretenen consolidar l’oferta narrativa valenciana, i conquerir definitivament un espai de lectors que volen ajuntar qualitat i proximitat, així com establir un marc referencial reconeixible. També naixen amb la intenció de consolidar una fita festiva al voltant de Sant Joan, una cloenda que amb l’acte de lliurament dels premis signifique el tancament festiu i cultural de cada temporada, abans de l’estiu”.

Joan Ignasi Alfonso, Director d'Expansió de Valencia Plaza, coorganitzador dels I Premis Lletraferit, destaca la importància que per a ells té “l’aposta ferma i decidida pel valencià i per la cultura que representen. El valencià és una llengua vehicular habitual de tots els productes de Valencia Plaza, tant en l’entorn digital com en paper. Ara hem volgut fer un pas més amb estos Premis, que considerem que contribuiran a que el valencià literari aconseguisca el prestigi i reconeixement social que necessita per a garantir el seu futur”. 

El també editor de Llibres de la Drassana, Vicent Baydal, afirma que: “Esperem que els Premis Lletraferit de Sant Joan es convertisquen en una fita anual ineludible de la literatura en valencià. Els originals rebuts enguany mostren una gran ambició que promet obres de gran qualitat i ressò”.

Noticias relacionadas

ESP(L)AIS

La primera ciutat jardí del món i el seu Edén

Por  - 

Letchworth City Garden, en el comtat de Herthfordshire, va nàixer de les inquietuds del periodista, urbanista i esperantista Ebenezer Howard (Londres, 1850-1928) enfront dels reptes que plantejava el fort desenvolupament industrial de l’època victoriana. Hui lluita per no convertir-se en un poble més de l’extraradi de la capital anglesa

next
x