Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

LA SITUACIÓ ES PROLONGA DES DE MAIG 

Compromís denuncia al Síndic la "opacitat" del govern xixonenc al no facilitar-li documentació

22/09/2020 - 

XIXONA. "Opacitat". Una paraula amb què adjectiva el grup municipal de Compromís el govern de Xixona. La formació denunciarà en el pròxim plenari ordinari -que se celebrarà el dijous 24 de setembre- les "reiterades mostres d'opacitat" de l'equip de govern (coalició formada per PSOE i Ciudadanos) davant les peticions de documentació realitzades per la formació valencianista.

"Des del mes de maig se'ns està negant l'accés a documentació i factures", explica el portaveu de Compromís, Joan Arques, qui també assegura que la formació no defallirà fins a obtenir aquesta informació, "perquè les excuses que donen els regidors i les regidores del PSOE i Ciudadanos no ens valen; és una cosa que ens pertany", sentència.

Per aquest motiu, el grup municipal ha decidit denunciar el cas davant el Síndic de Greuges amb tal de fer efectiu el dret de la formació política a rebre en temps i forma la informació sol·licitada. "Una documentació que necessitem per tal de desenvolupar com cal la nostra feina d'oposició i fiscalització a la gestió de l'equip de govern", reivindica Arques.

Una situació que no constitueix un cas aïllat, ja que en l'anterior legislatura el portaveu ja hi va recórrer, en multitud d'ocasions, tant al Síndic de Greuges com a la conselleria de Transparència. "En totes les nostres queixes se'ns ha donat la raó", trasllada l'edil. I recorda que el Defensor del Poble Valencià així ho reconeix al seu informe de l'any 2019, "que reprén molt seriosament aquesta manera d'actuar, il·legal, de l'equip de govern".

L'esmentat informe indica que l'Ajuntament de Xixona "ni va respondre a les peticions del regidor ni als requeriments d'informació del Síndic. Finalment, aquesta institució va tancar les actuacions sense cap resposta". A més, el document també exposa que l'equip de govern de l'anterior legislatura "pretenia justificar el seu reiterat silenci amb el regidor i el Síndic per la falta de personal". Una justificació que "no pot ser admesa, perquè això implicaria que el funcionament democràtic de les institucions i el respecte als drets fonamentals i les llibertats públiques queda condicionat per les prioritats en l'assignació de recursos per part de cada equip de govern".

Aquest tampoc suposa un cas exclusiu de Xixona, perquè en altres municipis de la comarca de l'Alacantí també han succeït episodis similars de bloqueig informatiu. Aquest és el cas de El Campello, on Esquerra Unida va involucrar a la figura del Defensor del Poble Valencià en un procés que ha durat tot un any i que el Síndic ha tancat no sense abans recordar el "dret a la informació".

Noticias relacionadas

next
x