Una investigació del Campus d’Alcoi de la UPV promou una agricultura més sostenible

24/11/2022 - 

ALCOY. La Universitat Politècnica de València (UPV) ha reconegut al professor del Departament d’Economia i Ciències Socials del Campus d'Alcoi, Antonio Giménez, en els I Premis Investigació UPV. Concretament, Giménez ha rebut el premi a la Publicació Excel·lent en Investigació en la subcategoria ‘Ciències de la Vida i medicina’.

Antonio Giménez, després de rebre el premi, es mostra "gratificat" i del que més orgullós se sent és que "el premi haja recaigut en un investigador del Campus d'Alcoi". Aquest és el resultat de la "gran faena que fan els investigadors a Alcoi" tal com demostren les últimes acreditacions a catedràtics publicades en 2022. Per a la segona edició dels premis, Giménez desitja que algun dels reconeixements "torne a recaure en un investigador d'Alcoi".

Segons Antonio Giménez, natural de Canals, la seua investigació ha anat sempre encaminada a trobar el maneig adequat, des del punt de vista biofísic, per a promoure una agricultura sostenible. No obstant això, "també és necessari que els agricultors accepten noves estratègies que proposen canvis culturals i tècnics", contínua afirmant l'investigador.

Una investigació per a facilitar la vida als agricultors

Una de les parts fonamentals d'aquest treball és la realització d'una "enquesta sobre la percepció de l'agricultor i una avaluació de l'impacte biofísic dels cultius intermedis i les males herbes sobre la matèria orgànica del sòl, la densitat aparent, la capacitat d'infiltració, la iniciació de l'escolament, la descàrrega de l'escolament i el despreniment del sòl".

En les parcel·les estudiades es van millorar les altes taxes d'infiltració en condicions d'embassada d'un sol anell, la descàrrega d'escolament es va retardar i va disminuir; i les taxes d'erosió del sòl van ser més baixes en comparació amb les taxes d'erosió del sòl mesures en finques manejades químicament. La qualitat del sòl va ser alta tant per a les estratègies de maneig com per a les taxes d'erosió del sòl, molt més sostenibles a causa de l'humus viu que es va desenvolupar per als cultius intermedis i les males herbes. No obstant això, una avaluació de la percepció dels agricultors en l'àrea de producció de cítrics de la conca del riu Cànyoles, que discorre per la província de València, va demostrar que la comunitat d'agricultors no acceptava l'ús de cultius intermedis o dolentes herbes i preferia l'ús de manejos químics.

Amb aquesta investigació, segons Giménez s'arriba a la conclusió que "l'administració pública podria implementar totes aquestes mesures perquè l'agricultura fora més sostenible i que els agricultors puguen tindre ajudes per a implementar el que es planteja en la investigación".

En paraules del rector, José E. Capilla, aquests premis han nascut amb l'objectiu de reconéixer de forma merescuda el "enorme esforç" de tot el personal investigador en el si de la UPV i per a "motivar al que està en formació. Som una universitat enormement compromesa amb la investigació, estem en les primeres posicions en molts dels rànquings en aquest aspecte i aquesta iniciativa reforça la nostra aposta", va sostindre Capilla.

Per part seua, el vicerector d'Internacionalització i Comunicació, José Francisco Monserrat, va destacar el nivell "altíssim" dels treballs presentats fruit dels requisits "tan estrictes" que s'havien de complir, segons les bases de la convocatòria. "I més en un any en què s'han trencat tots els rècords de la UPV en activitat investigadora", va afegir Monserrat.

Noticias relacionadas

next
x