Hoy es 22 de diciembre

ALACANT ES PROPOSA COM A CAPITAL CULTURAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Un milió i mig d’euros per al projecte de Capitalita Cultural Valenciana d’Alacant

14/11/2017 - 

Per a què serveixen les capitalitats culturals? El 1985 el Consell de Ministres de la UE, sota la iniciativa de Melina Mercouri, posava en marxa la iniciativa “Ciutat Europea de la Cultura”. El 1999 era rebatejada com a “Capital Europea de la Cultura” i, donat el ferotge combat entre els estats membre per aconseguir la designació per a les ciutats dels seus territoris, es va arribar a un consens per a la selecció de les capitals pel període 2005/2019 i, a partir d’aquí, un sistema rotatori que, de moment, abasta fins al 2033.

L’èxit d’este model de promoció del turisme, lligat a les manifestacions culturals i a la identitat, ha encomanat les administracions de manera piramidal, baixant des del cim europeu fins als governs territorials. La Comunitat Valenciana va decidir sumar-s’hi, amb la convocatòria de Capital Cultural Valenciana, que abastava des del 25 d’abril de 2017 fins a la mateixa data de 2018, en què es reconeixia els municipis que excel·lien en el recolzament del sector cultural. La primera seleccionada va ser la ciutat de Gandia, que el 25 d’abril de 2018 li passarà el testimoni a la nova localitat elegida.

Encara sense competidores, la ciutat d’Alacant, mitjançant el seu encara regidor de Cultura, Daniel Simón, ha manifestat a la Generalitat Valenciana la seua intenció de formar part de les candidates, amb la intenció de que “siga reconegut el potencial cultural d’Alacant, donat que la candidatura s’ha fonamentat en el que està passant a la ciutat”.

El projecte compta amb l’aprovació unànime del Plenari municipal, amb el suport de la Diputació d’Alacant i tot el seu entramat cultural (Marq, Institut Juan Gil-Albert, auditori ADDA, museu Mubag,…) i de les àrees de Cultura dels ajuntaments de la comarca, poblacions afectades directament per la possible concessió, ja que poden convertir-se en subseus de la capitalitat.

Segons Simón, “Alacant compta amb una gran riquesa de fortalesses en el sector cultural, el que queda reflectit en el document base que ha servit per a l’elaboració de l’informe enviat a la Generalitat, el Pla de Cultura 2017, el·laborat amb la cooperació del Consell Local de Cultura, que projecta la cultura a Alacant de manera transversal i participativa, avançant en innovació i creativitat digital. Entre els seus objectius, a més dels formatius i d’entreteniment, es troba el d’assolir una més gran estabilitat com a professionals de les indústries culturals pel gestors i promotors d’esdeveniments, el que suposa un augment en la generació de treball i en riquesa econòmica i social.

Amb un pressupost estimat de 1’5 milions d’euros, per tal d’afrontar totes les activitats englobades en l’any de la Capitalitat, el que es pretén és reivindicar el que ja està passant culturalment en la ciutat, i que en el dossier es troba presentat de manera unificada. Per això el pressupost de la regidoria per a l’exercici es troba inclòs en el total.

A banda de la consolidació del recorregut fet per tal de crear un relat cultural per a la ciutat, afavorint el teixit empresarial del sector i als agents culturals, una altre dels objectius perseguits seria la descentralització de la programació de la Generalitat.

Per a acompanyar la candidatura, es posarà en marxa una campanya sota el nom “Alacant, la Cultura és capital”, amb una estratègia de comunicació fonamentada en l’orgull que seria rebre este reconeixement.

Noticias relacionadas

next
x