Hoy es 12 de diciembre

pilota valenciana

Tocant la muralla: el trinquet Vista Alegre de Dénia i els d'Ondara

5/09/2021 - 

DÉNIA. Aquest estiu hem perdut al gran Paco Cabanes, El Genovés, per això aquest primer reportatge de la temporada volem dedicar-lo a la pilota valenciana, el nostre esport mes autòcton. Parlarem de dos dels trinquets mes antics de la Comunitat Valenciana: Dénia i Ondara.

A Dénia, entre molts altres, tenim un tresor en forma de trinquet. Vista Alegre no és un trinquet qualsevol, és un dels més antics de la Comunitat. Va ser construït el 1874 i té el privilegi de ser l’únic que té la paret de l’escala compartida amb la muralla del Castell, tenint els aficionats de Dénia l’autoria de la frase “tocar muralla” com a expressió habitual a les partides de pilota valenciana.

Formalment mesura 55 metres de llargària per 12 d’amplària, sense coberta artificial, i és considerat pels aficionats a l’esport valencià com una de les catedrals de la pilota. Baix l’atenta mirada de veïns i aficionats i de la sempre vigilant fortalesa andalusina, va viure una època gloriosa als anys vint, trenta i quaranta, on pilotaris com Rovell de Dénia, Patena, Juan El Benissero, Juan El Carrull, i tants altres, encara són recordats pels aficionats més vells.

A principis dels anys cinquanta entrà en decadència i el 1956 es tancà i quedà abandonat completament fins que l’Ajuntament el va adquirir per restaurar-lo, a finals dels noranta. La Pilota valenciana, el nostre esport autòcton perdia Dénia com a lloc de partides i travesses, una ciutat que als segles anteriors havia conegut fins a tres trinquets. Els vells escrits ens parlen del Trinquet Diana, el Trinquet del clero (al costat de l’església de l’Assumpció) i, fins i tot al barri de Baix la Mar, tenim el carrer de la Pilota. En definitiva, més de 400 anys de memòria deniera associada a la pilota i que desapareixia.

A primeries dels noranta, un grup d’aficionats i nostàlgics fundà el Club de Pilota a Dénia, que va servir de revulsiu per a la recuperació d’aquest esport tan nostre. Es va crear una escola de pilota, on s’impartien classes tant a xiquets com a xiquetes. Són anys de consolidar un projecte amb la col·laboració de les escoles del poble. Aquest inicial impuls va ser cabdal, com veurem després, i ha donat grans fruits.

Finalment, el 1998, es va tornar a obrir el trinquet i va ser lloc de reunió d’aficionats i noves generacions que van anar omplint una canxa altres hores important. A Dénia es disputaven tant partides d’Escala i corda com de Raspall, encara que la primera modalitat era la reina. 

L’any 2002 va començar un trofeu, el Ciutat de Dénia, que va servir com a trobada anual del poble amb el seu esport autòcton i que va dur fins al nostre trinquet a grans figures com Genovés, Sarasol, Alvaro, Genoves II, Soro III o el denier Felix, mitger de gran potència criat baix les muralles del nostre castell. Amb totes les mancances pròpies del pas del temps, el Vista Alegre va anar quedant arrere en la voràgine de canvis i professionalització que experimentava la pilota valenciana a primeries d’aquest segle XXI.

El 13 de març de 2010, es va inaugurar als afores de la ciutat una nova canxa, el triquet El Rovellet, batejat així en honor a Antonio Reig Ventura, figura de la pilota als anys cinquanta i seixanta i fill d’aquell pilotari de principis del segle XX, el Rovell, que va fer fama al Vista Alegre per a després marxar a València a jugar a la catedral de la pilota, el Trinquet de Pelayo.

La construcció d’aquest modern trinquet, dotat de totes les novetats que els nous temps exigien, va fer que el vell trinquet tornara a caure en l’oblit i es van deteriorar les seues instal·lacions com en els vells temps. Promeses incomplides es va dir que seria la seu de l’escola de pilota municipal, un museu i tantes altres coses que es diuen i després no s’acompleixen.

Tal com ens conten els més vells del lloc, “la pilota va nàixer a la Marina” i Dénia, era un dels llocs assenyalats en aquesta mítica geografia, entre muralles, dau, escola, corda i pilotes de vaqueta. En definitiva, que a la nostra mil·lenària ciutat de Dénia, baix les muralles de la fortalesa andalusina de Daniya, tenim un dels trinquets més importants de la nostra geografia, esperant nous vents que tornen a tocar muralla.

Els trinquets d'Ondara

A febrer de 2018  va tindre lloc la rehabilitació i posada en valor del trinquet de pilota grossa d'Ondara. Aquest xicotet trinquet bastit el 1872  i adossat a un trinquet llarg va desaparèixer de la memòria dels habitants d’Ondara durant molt de temps, fins que fa molt poc una investigació, el llibre La pilota grossa, de Víctor Agulló i Josep M. Congost, el va posar en la boca de tots i gràcies al bon fer de l’ajuntament d’Ondara s’ha pogut recuperar per al joc i per a les visites. Al trinquet gran d’Ondara, restaurat també el 2014, junt al anterior, encara es recorden aquelles partides del Rovellet als anys 50 i que hui en dia, gràcies a YouTube, podem tornar a gaudir. 

* Bibliografía: Balaguer, Vicent. El Club Pilota Dénia recupera el trinquet de Vista Alegre, inaugurat el 1874, en Va de bo! (Març, 1999)

Noticias relacionadas

next
x