Anem de Museus

Museu Internacional de Titelles de l’Albaida, on tots els somnis cobren vida

16/05/2021 - 

ALACANT. Aquesta setmana comencem una secció dins dels nostres reportatges culturals, es dirà Anem de Museus, i per començar visitarem el MITA, el Museu Internacional de Titelles d'Albaida, un dels anomenats museus diferents que tenim a la Comunitat Valenciana.

No és un museu arqueològic, ni etnològic, ni del joguet, art o tradicions, es tracta de l’únic museu dedicat als titelles que tenim a casa nostra i un dels pocs que hi ha a nivell de tot l'Estat Espanyol.

El primer que crida l'atenció quan arribes a Albaida, i vas cap al museu, és l'edifici on està ubicat, el Palau dels Milà i Aragó, els Marquesos d'Albaida, un espectacular edifici del segle XV, encara hui en procés d'estudi i restauració.

A rel de la celebració de la Mostra de Titelles de la Vall d'Albaida, els germans Policarpo, van tindre la magnífica idea de fer un museu dedicat al patrimoni titellaire, que després de moltes gestions i feina prèvia, va ser inaugurat, l'any 1997.

Els titelles són per xiquets? Són objectes per jugar? Són protagonistes d’obres de teatre? Són objectes rituals o màgics? Totes aquestes, i moltes més, són les preguntes que intenta respondre el MITA. Cada tipus de titella, com se sol dir, és un món i tots tenen la funció de cobrar vida mitjançant la mà de l’home amb una finalitat concreta.

Centrats al museu, veurem que els titelles més antics són els africans, on les cultures de caràcter animista i xamànic estan molt relacionades amb els titelles, que eren usats en rituals màgics fets pel bruixot de la tribu.

Seguint amb les peces més espectaculars del museu, no podem deixar de fer referència als titelles del WayangGolek i del Wayang Kulit d’Indonèsia, una curiosa tipologia de titelles que hui en dia encara cobren vida als carrers de l’Illa de Java.

Per acabar amb aquest xicotet recorregut pels titelles d'arreu del món que tenen al MITA, no podem deixar de referir-nos a la col·lecció de titelles de Punch and Judy que des del segle XVII, es representa a Anglaterra.

A la Comunitat Valenciana i la resta de l'estat, des dels anys vuitanta hi ha hagut grans companyies de titelles, algunes de les més importants també tenen el seu lloc al museu, com per exemple, els de Bambalina Teatre Practicable, els del Teatro La Estrella, l'Entaulat Teatre, o els del Teatro Buffo, de Puçol.

Un dels plats forts del museu són els titelles de Francisco Sanz (1872-1939) un home que feia ventrilòquia a principis del segle XX. Els seus autòmats són alguns dels objectes més admirats pels col·leccionistes d'aquest món.

Amb l'arribada de Júlia Rodríguez com a directora del museu el 2018, s´ha renovat la museografia, s'han ampliat els fons, i s’han realitzat exposicions temporals, però el més important ha sigut l'arribada de nous titelles que faran que grans i menuts gaudeixen com a xiquets.

El primer a arribar va ser Ulleretes, un titella molt conegut per tots els xiquets i xiquetes valencianes. Aquest complicat 2021 han arribatels titelles del cau de les feretes i el mític Babalà, molt recordat pel públic infantil de Canal 9.

 

I ara arriba el plat fort de la temporada, La Bruja Averia i els Electroduendes, l'ànima d'aquell programa mític que va ser la Bola de Cristal, on cada dissabte pel mati, la bruixa i els seus companys deien allò de Viva el Mal, Viva el capital!

A partir del dissabte 22 de maig, amb unes visites teatralitzades s’obrirà el teló i podrem veure als nous habitants del MITA, uns titelles que faran recordar a aquells que passen dels quaranta la seua infantesa i que segur que estaran encantats de transmetre als seus fills o nebots aquelles vivències de quan eren menuts.

La Bruja Averia, Los Electroduentes, Alaska, Santiago Auserón, Pablo Carbonell o Pedro Reyes van ser una de les puntes de llança de l’anomenada i mitificada Movida Madrilenya i que ara totes i tots podrem recordar amb la visita al MITA.

Aquestes peces romandran de forma permanent al museu, així que ja sabeu, si voleu veure-les, agafeu cita prèvia i gaudireu d’una de les joies de la televisió espanyola dels anys huitanta.

No podeu deixar passar l'oportunitat de conèixer el Museu Internacional de Titelles d'Albaida - MITA, un passeig pel món dels sentiments, del teatre, dels records que ens transportarà a diverses èpoques i llocs del món!

I Per suposat, no deixeu de conèixer a MITA, el titella mes simpàtic de tot el museu, segur que us contarà històries tan divertides com quan va viatjar a Java a veure els seus amics.

A més a més, podreu aprofitar per veure el magnífic palau i donar una volta per les muralles medievals d'Albaida que alberguen més tresors com la casa Museu del pintor albaidí Segrelles, ús sorprendrà gratament la visita.

Gaudiu de l'art, de la cultura i del nostre magnífic patrimoni.

Noticias relacionadas