Hoy es 22 de noviembre

anem de museus

El Museu del Joguet de Dénia: història d'una indústria centenària 

12/12/2021 - 

DÉNIA. Aprofitant que el mes de desembre es el mes tradicional dels joguets a Dénia i que el Museu del joguet i el Departament de Museus ha organitzat unes jornades sobre els joguets a Dénia. Anem a repassar la història de la centenària industria del joguet a la nostra ciutat. Al llarg de la història de Dénia tenim documentades algunes èpoques on la manufactura d’objectes ha sigut molt important. 

A la Denia del segle XI i XII les terrisseries de Daniya produïenceràmica que s’exportava cap a tota la mediterrània i el nord d’Africa. Inclosos joguets com cavallets o xiulets que ens han aparegut en les nombroses excavacions arqueològiques fetes al centre històric de la ciutat.

Segles després i amb el final del mon panser per la fil·loxera van arribar a Denia nous aires des d’Alemanya. Els germans Ferchen muntaren la primera industria de joguines, la Metal·lúrgica Hispano – Alemanya. Una fabrica que feia joguets de llanda amb maquinaria i altres complements  procedents d’Alemanya. Anys després, va evolucionar cap a la producció de joguines de fusta. Eren casetes de nines, camions, joguets per arrossegar i d’altres tipus semblats.

La gran fabrica d’aquells anys vint a Denia, va ser la de Enrique Sauquillo primer i el seu fill Fernando Sauquillo després.Amb la marca “Juguetes Sport” va omplir les millors cases de cotxes a pedals, en aquells anys eren un autèntic luxe que tots no podien permetre’s.

Un altre dels grans fabricants va ser Jose Monllor Linares, qui aconseguint la llicencia oficial de Disney va portar a Denia els dissenys mes innovadors del moment i a la seua fabrica del carrer Pont va donar vida a Micky Mouse, Els Germans Marx i molts altres personatges populars dels anys trenta. Hui en dia, el seu taller es un dels llocs mes coneguts de la ciutat per la vessant gastronòmica en que s’ha convertit.

Amb la Guerra Civil, de 1936 a 1939, tot canvià a Dénia, les fabriques ara convertides en proveïdors de munició per als frots i sent objecte dels bombardejos nazis i  feixistes van parar la producció de joguets. Algunes fabriques menudes van  continuar fent joguets. La dura postguerra va omplir les cases de xicotets joguets fabricats a Denia, aquesta vegada fets de materials molt mes humils, com el cartró i la fusta principalment.

A partir dels quaranta, tenim una empresa forta, Iaucca, que entre altres joguets fabrica velers i diferents tipus de vaixells, que a una ciutat marítima com Dénia, fan la delícia dels mes menuts. A mes de les gran fabriques, com la de Sauquillo i altres, la industria joguetera de Dénia es caracteritza per tindre un gran nombre de xicotets tallers a les cases, que subministraven a les grans fabriques,  en aquestes feines treballava tota la família, inclosos xiquets i xiquetes.

Amb l’arribada del turisme i del plàstic  als anys  seixanta i setanta, va haver una davallada de les fabriques de joguets tradicionals a Denia. Actualment sols queda una fabrica, Cayro, especialitzada en jocs de taula però sols dissenya. Empaqueta i distribueix, ara part de la fabricació es fa a Xina. El 1996 es va crear l'Asociació d'Amics del Joguet de Dénia, que durant mes de vint anys ha muntat la fira anual del joguet antic i col·leccionisme, i ha adquirit nombrosos joguet que hui en dia formen part del fons del Museu del Joguet.

Aquesta va ser un altra fita important del joguet a Dénia, la creació el 1999 d’ un museu monogràfic sobre la industria joguetera a Dénia, i que ara fa poc ha complit els 20 anys d’existència. Dirigit per Josep Antoni Gisbert ha mantingut viu els records d’aquella Dénia passada on els joguets eren els protagonistes.

El Museu presenta dues sales. En la primera s`arrepleguen fotografies i joguets fabricats a Denia entre 1904 i 1960, destacant els cotxes a pedals de Fernando Sauquillo que li van valdré el premi a la Exposició Universal de 1929 a Barcelona. També tenim els famosos joguets de Monllor, on Grouxo Marx o Mickye Mouse son alguns dels protagonistes.

La segona sala esta destinada als joguets dels anys seixanta i setanta, on els dissenys i els materials ja han canviat. Ara amb la arribada del plàstic, poc a poc va desapareixent aquest mon. Una tercera sala està dedicada a la col·lecció de l'Asociació d'Amics del Joguet de Dénia, d’aquesta destaquem els famosos La família Telerin, que amb la seua famosa cançoneta Vamos a la cama van acompanyar al llit a diverses generacions de xiquets i xiquetes de tot l’estat. Van ser fabricats per Sendra als anys seixanta i setanta.

Últimament s’han fet diversos treballs sobre el mon dels joguets a Denia, dels quals volem destacar el llibre Els joguets de Dénia, de Roser Cabrera i Maite Carrió, que expliquen d’una forma molt amena però amb rigor científic tot aquest períodehistòric de la nostra ciutat. A mes tenim el documental fet per Pau Ivars que ens explica de la ma dels propis protagonistes tot aquest mon. Us animeu a visitar el museu del joguet de Denia, per que, tornareu a reviure els records de la infantesa.

Noticias relacionadas

next
x