'El diari de Laia', premi diafebus

Miquel Nadal guanya el Premi Lletraferit amb una història de sis generacions sobre la ciutat de València

17/09/2021 - 

VALÈNCIA. L’escriptor Miquel Nadal és el guanyador del IV Premi Lletraferit de Novel·la amb l’obra Càndid, tal com es va fer públic en l’acte organitzat per Ediciones Plaza, Llibres de la Drassana i la revista Lletraferit este divendres 17 de setembre en l’edifici Veles e Vents, de la Marina de València. L’acte, conduït per la presentadora Maria Fuster, va comptar amb una assistència d’un centenar de persones, amb la presència d’autoritats de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València, com la directora general d'Innovacio Educativa i Ordenació, Reis Gallego; els regidors de l'Ajuntament de València Pere Fuset i Maite Ibáñez, o nombrosos membres del Consell Valencià de Cultura i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Segons va apuntar l’editor i president del jurat Vicent Baydal, vint-i-quatre originals aspiraven als guardons de novel·la i novel·la juvenil, dotats amb 5.000 euros i 1.500 euros respectivament. També va fer una crida pública a les creadores valencianes, atés el percentatge d’escriptores que s’hi ha presentat ha estat molt baix.

Miquel Nadal i Tàrrega (València, 1962) ha obtingut el Premi Lletraferit 2021 amb la seua primera novel·la, Càndid, després d’haver publicat diverses obres sobre història política i de l’esport, com Document 88, Tradició i modernitat en el valencianisme o El nacimiento de la ciudad deportiva, un llibre il·lustrat juvenil, Somiar gols, i un dietari personal, Inventari mínim. Amb Càndid, mitjançant el record emocionat d’uns espais i uns anhels constantment maltractats, narra a través d’una nissaga familiar de sis generacions la història de la ciutat de València des de l’assolament de les muralles en 1865 fins als intents d’ampliació del port en ple segle XXI, alçant testimoni de la vida, les frustracions i les esperances dels valencians contemporanis. L’expectativa és gran després de l’èxit aclaparador del darrer Premi Lletraferit, Noruega, de Rafa Lahuerta, amb més de 10.000 exemplars venuts en menys d’un any.

Pel que fa al Premi Diafebus, lliurat en el mateix acte, els guanyadors han estat Toni Caballero (València, 1991) i Sergio Hernández (València, 1994), amb El diari de Laia, un sorprenent àlbum il·lustrat que s’acosta al dia a dia d’una adolescent enfrontada a les incerteses de la vida adulta, mitjançant imatges líriques i generacionals d’estil manga que reflectixen alguns dels racons més emblemàtics de la ciutat de València, com les Torres de Serrans, l’Horta, l’Albufera, els Jardins del Real, l’Estació del Nord o la platja de les Arenes. Este serà el segon llibre il·lustrat dels dos jóvens autors, després de la publicació del còmic Backhome.

L’escriptor i articulista Manuel Vicent és homenatjat per la seua trajectòria

Per una altra banda, en l’acte també es va lliurar el III Premi Lletraferit de Cultura Valenciana a l’escriptor Manuel Vicent (la Vilavella, 1936), en reconeixement de la seua dilatada trajectòria en el camp de la literatura i l’articulisme. En paraules dels editors Toni Sabater i Josep Vicent Miralles, que van fer una lloa de la seua figura, “Vicent és un dels narradors fonamentals del panorama literari dels darrers quaranta anys, alhora que les seues columnes d’opinió han assolit una qualitat i una incidència social d’un nivell màxim”. El reconegut autor, que als seus 85 anys continua escrivint i publicant, va recordar la cabdal importància de la cultura valenciana i mediterrània, i es va mostrar molt satisfet per la distinció honorífica atorgada en el marc dels Premis Lletraferit. 


Noticias relacionadas

next
x