Hoy es 26 de diciembre

Presentació al Centre de Congresos este dilluns

L’IECBV presenta La Rella 37 amb una investigació sobre l’arquitectura dels cines del Camp d’Elx

11/11/2024 - 

ELCHE. L’edició número 37 de La Rella, revista anuari de l’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó (IECBV), es presenta aquest dilluns 11 de novembre de 2024 a les 20 hores al Centre de Congressos Ciutat d’Elx amb una conferència de José F. Cámara Sempere que preserva de l’oblit tota la xarxa de cinemes construïts al Camp d’Elx pels arquitectes Antonio Serrano Peral i Santiago Pérez Aracil, responsables de la major part de les construccions civils de les dècades centrals del segle XX al municipi.

Es tracta d’un llegat que, com diu l’autor, actualment "s’ha extinguit", tot i constituir "un patrimoni únic que va permetre convertir els nostres avantpassats en espectadors". Alguns d’aquests cines, que foren el centre de la vida social de les partides rurals, són ara edificis per a habitatges, supermercats, comerços o restaurants. Altres estan abandonats i en perill de demolició. 

El lector de La Rella trobarà a l’edició d’enguany l’últim capítol d’un treball d’investigació en el qual es recopilen plànols i fotografies antigues d’aquests cines tan característics i presents en la memòria col·lectiva de les pedanies il·licitanes, on constituïren refugi i descans per a tota una setmana de treball al camp, concentrant l’activitat lúdica de les projeccions cinematogràfiques i la sala de ball. 

Mentre Serrano Peral és el responsable dels cines Coliseum (1928), Alcázar (1951), o Paz (1962) a la ciutat, també va ser l’arquitecte que projectà els cines de Torrellano Alt (1949) o platja del Pinet (1955). El seu col·lega Pérez Aracil, per la seua banda, signà els edificis dels cines Avenida (1946) o Capitolio (1949) a Elx i molts altres a l’entorn rural, com ara la Foia (1944), Perleta (1947) o el cine d’estiu de la Baia Baixa (1957). Progressivament, per totes les partides rurals, van proliferar els edificis dedicats a la projecció de pel·lícules fins a comptar catorze sales d’hivern i quatre d’estiu. 

L’acte de presentació serà a càrrec de Manuel Lillo i Usechi, assessor editorial del setmanari El Temps, periodista del Diari La Veu del País Valencià i editor de Llibres de Frontera, i seguidament amb la conferència de José F. Cámara Sempere, que porta per títol «Arquitectura per a cines al Camp d’Elx. Els projectes de Serrano Peral i Pérez Aracil». 

Esta edició compta amb una desena d’articles de recerca i divulgació sobre la història i el patrimoni del Baix Vinalopó signats per més de vint autors, entre els quals es troben arxivers, docents, historiadors, geògrafs o físics. Els treballs analitzen, entre altres, propostes de renaturalització del riu Vinalopó al seu pas per Elx, la frontera marítima i defensa de la costa il·licitana i el cap de l’Aljub en els segles XIV-XV o la intel·ligència artificial des de la perspectiva de l’ensenyament a Secundària. 

Les il·lustracions principals i la coberta de l’edició són treball de l’artista Daniel Coves, qui visqué la seua infància a Elx i ha exposat a Brussel·les, Països Baixos, Anglaterra, Alemanya o Estats Units i ha dedicat part del seu treball i investigació a la relació entre l’Slow Cinema i la pintura figurativa. 

L’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó ha dedicat l’edició 37 de LA RELLA a la memòria de Juan Fernández Cursach, innovador professor d’Art que traspassà a desembre de 2023 deixant una memorable empremta personal i professional a centres com ara l’institut Pere Ibarra d’Elx, les Escoles d’Adults o el CEFIRE.

El llibre es pot adquirir fent-se soci de l’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, en punts de venda directes a les presentacions a Elx, Crevillent i Santa Pola, i a les llibreries Ali i Truc i Séneca d’Elx. 

Presentacions a Crevillent i Santa Pola

La Rella es presentarà a final de mes a la resta de municipis del Baix Vinalopó. Concretament, dimarts 26 de novembre a les 19.30 hores Crevillent, amb conferència de l’arxivera municipal Bibiana Candela Lledó sobre la investigació «La societat crevillentina al tomb dels segles XIX-XX a través de la premsa històrica»; i dijous 28 de novembre a les 19.30 hores a Santa Pola, amb conferència a càrrec de Pascual Orts,Paco Blasco i Antoni Ruso Castelló sobre «La recuperació de les embarcacions menors de navegació tradicional de Santa Pola i Tabarca», una tasca en la qual es troben implicats el Club Nàutic de Santa Pola i l’Associació El Caero, i a la que se suma La Rella enguany amb la publicació de fotografies inèdites de vaixells de vela de principis del segle XX matriculats al port de Santa Pola. 

Noticias relacionadas

next
x