Colors vigorosos per als espais productius
L’oficina madrilenya Impepinable Studio estrena un gimnàs i unes oficines a l’Alacantí amb una arquitectura atrevida
Una exposició a la Casa de Cultura celebra l’equador de l’any que la ciutat de la Marina Alta li ha dedicat al seu arquitecte de capçalera.
ALACANT. Va fundar el Taller d’Arquitectura de Ricardo Bofill i ara l’homenatgen amb ‘Laboratori d’Arquitectura’. Així s’anomena l’exposició comissariada per Alberto Mengual Muñoz i dissenyada per Rocamora Arquitectura que des del 24 de juliol i fins al 30 de setembre acull la sala d’exposicions de la Casa de Cultura Jaume Pastor i Fluixà de Calp.
El 1963 el van expulsar de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona per antifranquista i va fundar un col·lectiu interdisciplinar amb artistes i sociòlegs. Va projectar i construir cooperatives comunitàries que no van funcionar. Va mesclar estils arquitectònics que s’han convertit en paisatges virals. Se’n va anar a París perquè Barcelona era “lletja, bruta i petita”. Després va tornar. Diuen que va ser el primer català a construir als Estats Units d’Amèrica.
Un arquitecte heterodox —com casi tots els arquitectes estrella— que va deixar una petjada imborrable a la ciutat que ara l’homenatja. El projecte més icònic de Bofill a Calp és el complex de la Manzanera. “Ens van demanar dissenyar i construir al llarg dels anys per etapes. Blocs d’apartaments, cases de vacances unifamiliars, un xicotet hotel, un xiringuito, restaurants i instal·lacions esportives per a una població màxima de temporada alta de 3.000 persones”, explicava a la memòria del projecte.
“Una visió idíl·lica i bucòlica del món” en un recinte que per primera vegada al litoral valencià privatitzava la costa, ja que una tanca rodejava el recinte, a l’estil de les comunitats californianes. L’exposició compta amb fotografies cedides per l’Arxiu Ricardo Bofill Taller d’Arquitectura i s’articula a partir d’un volum oval que plena l’espai a partir de la documentació dels distints projectes que conformen el complex: La Muralla Roja, el Xanadú, l’Amfiteatre, les Viles o Plexus.
Amb motiu del cinquanta aniversari de la construcció de la Muralla Roja, i un any després del seu traspàs, la ciutat calpina va decidir commemorar durant tot 2023 l’Any Bofill. L’agenda va començar l'exposició de "La Manzanera en construcción", una col·lecció de diverses lones que recullen el procés de construcció dels reconeguts edificis de la urbanització La Manzanera. Ubicades a la plaça Colón, la plaça Manuel Miró i la plaça Beato Sendra, aquestes lones mostren també fotografies inèdites d'un Bofill de 23 anys a qui se li va encarregar dissenyar aquesta utopia urbana.
Entre abril i setembre es faran visites guiades pels edificis de l'arquitecte. Durant aquests mesos també es podrà gaudir de la setena edició d'Art al Carrer i de l’exposició a la Casa de Cultura. De cara a la tardor i fins a finals d'any, hi ha previstos diversos concerts i conferències. Al novembre tindrà lloc el Congrés Internacional d'Arquitectura en col·laboració amb la Universitat d'Alacant i el Col·legi d'Arquitectura d'Alacant. I per finalitzar l’any, se celebraran unes jornades gastronòmiques amb la temàtica de l’arquitectura de Ricardo Bofill.
“Gràcies a tot aquest conjunt d'activitats, l'Any Bofill serà una oportunitat única per descobrir el llegat de Ricardo Bofill a Calp i a tot el món”, expliquen des de la Regidoria de Cultura de Calp. “Un homenatge merescut a un dels arquitectes més influents de l'arquitectura contemporània, l'obra del qual és reconeguda a nivell mundial pel seu estil inconfusible”.
L’oficina madrilenya Impepinable Studio estrena un gimnàs i unes oficines a l’Alacantí amb una arquitectura atrevida
A diferents nivells, però amb solucions basades en la tecnologia, diferents col·lectius d’arquitectura es mobilitzen per atendre les necessitats post-DANA