Hoy es 23 de noviembre

CARTOGRAFÍES DOMESTICADES

La nova avinguda del Mediterrani: sentir-se com a casa al centre de Benidorm

Des del paviment fins la il·luminació, la nova avinguda del Mediterrani s’inspira en un saló domèstic per generar un espai confortable i dissenyat al mil·límetre.

14/02/2022 - 

BENIDORM. Els operaris encara s’apanyen a enllestir una acaragolada estructura que presideix la plaça de la Hispanitat, més coneguda com a la Triangular. La reforma de l’avinguda del Mediterrani encara no està acabada, però fa mesos que els vianants poden aprofitar un nou espai de la ciutat inèdit. Els sis carrils del principal eix viari de l’àrea de Llevant han donat pas a una enorme àrea de vianants amb només un xicotet carril per residents.

Un punt clau per al procés que Benidorm encara per transformar el seu model de mobilitat, tal i com ha resseguit Alba Mercader des de fa anys. “Este projecte naix de la ciutadania, perquè quan ens vam presentar al concurs de l’avinguda Mediterrani portàvem un parell d’anys treballant al procés de participació pública del pla EDUSI”, conta l’arquitecte Joaquín Alvado.

“D’ací va nàixer la idea de fer el carrer per a la gent. Per això, ens vam proposar construir un saló, posant-nos com a meta ser tan majestuosos com els salons de Venècia i tan quotidians com les cadires per a asseure's a la fresca a la porta de casa. Amb esta reforma, volem que s’ocupe l’espai urbà d’una forma natural, perquè Benidorm és una ciutat molt urbana i es veu molt el carrer”.

De fet, la nova avinguda ja ha acollit exposicions i concerts que han testat amb la capacitat del disseny per convertir-se en un espai quotidià. “Hem traduït la sensació d’interior domèstic perquè la gent senta eixa percepció d’espai acollidor”. Per això, el projecte signat per l’arquitecte Joaquín Alvado, l’enginyer Miguel Ángel Crespo i l’equip de Guia Consultores ha treballat amb diferents capes, com el paviment, la il·luminació i el mobiliari urbà.

“El paviment és com un tapís que naix blanc al llindar de les cases i es va fonent al carrer amb tonalitats més obscures, com si fora una catifa que es transforma. Té unes incrustacions blaves que produeixen reflexos de color que fan vibrar el conjunt”. Un efecte que forma part del procés innovador del projecte. En col·laboració amb els proveïdors, s’ha dissenyat ad hoc per a l’avinguda un paviment especial que quan estiga banyat per la pluja produirà una brillantor especial, reflectint els colors del cel.

Amb un carrer tan gran, que supera els 30.000 metres quadrats d’espai, com generes un ambient confortable? La llum era fonamental per resoldre este complex problema i per això vam imaginar unes làmpades flotants, que se superposaren i construïren una atmosfera acollidora”, expliquen des de l’equip redactor. Unes anelles circulars, també dissenyades a propòsit per a l’avinguda, floten sobre una xarxa estructural de cables i tensors.

L’obra ha transformat l’avinguda de la Mediterrània i arriba des de l’avinguda Europa fins a la plaça Triangular, però també els carrers Pont, Pérez Llorca, Esperanto, València, Bilbao i Emilio Romero. “Hem recuperat els arbres típics de l’horta que tenia Benidorm, com tarongers i oliveres, perquè la gent al procés de participació de l’EDUSI ens va dir que ho trobava a faltar”. Però també es conjuga amb la modernitat: “La disposició del mobiliari urbà fa que cada encreuament de carrer ara siga una plaça de trobada, a més de tindre en compte les diferents mobilitats. Perquè en eixe sentit, Benidorm és una ciutat pionera i ho volem potenciar: ací la gent circula amb patinets elèctrics, carrets o segways abans que a cap altre lloc”.

La fita tecnològica arriba amb dos elements envoltats de pantalles. La tecno-parada, a mig camí de l’avinguda i inspirada en una parada d’autobús, vol ser un espai d’acollida per activitats públiques, però especialment vol servir de suport per divulgar informació sobre la ciutat. I la tecno-fita, una alta estructura que aprofita l’obertura de l’espai de la plaça Triangular per a projectar una imatge tecnològica de la ciutat. “Ens agradaria que es transparentara informació sobre la ciutat, sobre els seus fluxos. Per això, no esperem que esta estructura siga un mirador visitable, sinó un suport d’informació que unisca totes les xarxes urbanes”, explica Alvado.

Al cap i a la fi, la part més complexa de les obres —que superen els onze milions d’euros— transcorre baix terra. S’han renovat totes les instal·lacions —clavegueram, electricitat, fibra òptica— incorporant noves tecnologies com filtres d’aigua per netejar l’aigua de la pluja i detectors per optimitzar la circulació amb vàlvules mecàniques. Tecnologia punta dalt i baix per sostindre —i ara mantindre— el nou saló de Benidorm.

Noticias relacionadas

next
x